ВОЛОДИМИР ДУХНО: МИ НЕ ЖЕНЕМОСЯ ЗА ПОКАЗНИКАМИ – НАШЕ ЗАВДАННЯ ВИКРИВАТИ ХАБАРНИКІВ

0
1468
views

Обласне управління захисту економіки Нацполіції Володимир Духно очолює півтора року. За цей час, звітує, разом із командою зекономили державі майже півмільярда гривень і впіймали понад чотири сотні хабарників. Попри це посадовець нещодавно потрапив у гучний скандал.

Каже, здивований, чому саме його управління, адже участь у затриманні беруть і представники прокуратури, і поліцейські. Втім, констатує, якби чиновники, депутати та інші службові особи не брали хабарів, усе було б простіше.

– Аналізуючи позаторішні і торішні показники з нинішніми, маємо позитивну динаміку в боротьбі з економічною злочинністю. Перш за все наше завдання викривати факти корупції, хабарництва, розтрати, привласнення бюджетних коштів і зловживання з боку посадових осіб. Відтак працівники управління націлені на роботу саме в даних напрямках, – акцентує Володимир Духно. – Тож якщо порівнювати з 2016 роком, коли мене не було на посаді начальника, ми мали 175 кримінальних проваджень. У 2017 – за 10 місяців моєї роботи ми показали результат у 225 кримінальних проваджень. А в нинішньому році станом на початок вересня – уже 192 кримінальні провадження. Тобто, ми бачимо позитивну динаміку роботи моєї команди.

Начальник управління зауважує, особливу увагу приділяє недопущенню розтрат бюджетних грошей і пояснює – превентивна робота у цьому напрямку значно ефективніша, ніж потім шукати вкрадені кошти.

– Якщо в 2016 році жодних тендерних процедур за ініціативою управління не відмінялося, то в 2017 році ми скасували 25 тендерів на загальну суму 100 мільйонів 700 тисяч гривень, а у 2018 – 59 тендерів за 8 місяців на загальну суму майже 384 мільйони. Тобто, бачимо результативність заходів, – уточнює Володимир Духно і додає, не розуміє закидів про гонитву за показниками. – Я не розумію, як це гнатися за показниками. Наше завдання викривати порушення закону. І якщо хтось вважає, що це поверхнева робота, то дуже помиляється, адже про такі злочини рідко хто заявляє. Оперативники управління збирають інформацію, аналізують її, досліджують дуже велику кількість документів. Ніде не написано, скільки управління повинно викрити хабарників, скільки розкрадань чи фактів адмінкорупції…

Та попри високі показники в роботі, управління захисту економіки в області і його керівник нещодавно стали фігурантами гучного скандалу. Група депутатів міськради Кропивницького звинуватила Володимира Духна у «штампуванні» справ. Той пояснює, дивно було чути такі закиди, адже участь у підготовці операцій і подальшому супроводі беруть не лише його підлеглі.

– Хочу пояснити, що не лише управління захисту економіки займається процесуальним документуванням і процесуальним супроводом тих чи інших справ. Ми – як орган дізнання. Ми отримуємо інформацію про злочин, далі надсилаємо матеріали до слідчого підрозділу з погодження прокуратури області і тільки тоді вносимо інформацію до єдиного реєстру досудових розслідувань, – зауважує Володимир Духно. – І тим, хто збирав прес-конференцію й робив гучні заяви, можливо, саме так хотілося подати інформацію. Ні я, ні мої працівники не винні в тому, що хтось неправильно заповнює або взагалі не подає декларацію… Чи як можна ображатися на управління захисту економіки, коли когось затримали за хабар?!

На скандал і постійні нападки й антирекламу у соцмережах начальник управління реагує стримано. Втім наголошує, вочевидь якщо таке відбувається, значить, його команда рухається у правильному напрямку.

– Вважаю, управління захисту прав економіки рухається в правильному напрямку і під всіма цими закидами я розумію одне: ми добросовісно виконуємо свою роботу, – коментує він.

Нині підлеглі Володимира Духна працюють над черговою справою про хабарництво. Наскільки гучним буде викриття – не зізнається.

– Звичайно, анонсувати можна, так як відкриті кримінальні справи по хабарництву – і по великому, і по середньому… Ми працюємо. Але розкривати деталі ще зарано. Усьому свій час, – підсумував очільник обласного управління захисту економіки.

Фото: Ігор Філіпенко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here