ЯК ГРОМАДЯНАМ ОТРИМАТИ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ У ПРИВАТНУ ВЛАСНІСТЬ

0
2022
views

Досить часто кожний бажаючий отримати безкоштовно землю для різних потреб стикається з відсутністю знань земельного законодавства, саме в частині забезпечення права громадян на безоплатне отримання земельної ділянки у приватну власність.

Насправді і Конституція України, і Земельний кодекс України гарантують українцям право на отримання землі, але більшість громадян або не знають про це право, або зовсім не обізнані з процедурою її отримання.

Таким чином, поширення та висвітлення даного питання має важливе значення для людей, які хочуть жити, працювати і здійснювати господарську діяльність на власній землі.

Земельний кодекс України регламентує право кожного громадянина на безкоштовне отримання 6 (шести) земельних ділянок. Більш того, безкоштовно отримати земельну ділянку за кожним цільовим призначенням можна будь-де на території країни незалежно від місця проживання. Здавалось б, що із чітко прописаними нормами щодо питання про безкоштовну приватизацію земельних ділянок не повинно виникати проблем щодо реалізації таких основоположних для громадян прав, але на практиці виникає багато суперечок і протистоянь, а тому на практиці приватизація навіть однієї земельної ділянки перетворюється на бюрократичну боротьбу всього життя.

Ми розглянемо ті питання, які найчастіше турбують населення, актуальні проблеми, з якими стикається кожна людина. Роз’яснимо, яким чином можна уникнути будь-яких проблем, як заповнювати документи, які закони необхідно знати при певній проблемі, куди звернутись у випадку порушення прав.

Щодо порядку отримання земельної ділянки у приватне право  власності треба знати наступне.

Розмір земельної ділянки залежить від цільового призначення, наприклад, під будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд можна отримати:

  • у селах  – не більше 0,25 га;
  • у селищах – не більше 0,15 га;
  • у містах – не більше 0,01 га.

Для ведення особистого сільського господарства можуть надати близько 2 га землі.

Також держава може надати землю для ведення фермерського господарства, така ділянка надається у розмірі паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території місцевих рад, де знаходиться таке господарство.

Близько 0,12 га можна отримати для ведення садівництва та не більше 0,1 га для індивідуального дачного будівництва. А для будування індивідуальних гаражів передбачено  земельну частку не більше 0,01 га.

Слід зазначити, що для сінокосіння, городництва та випасання худоби земельні ділянки громадянам у власність не передаються, у таких випадках застосовується лише оренда.

Існує порядок реєстрації права на земельну ділянку. Зареєструвати власність на землю можна через місцевий центр надання адміністративних послуг або у нотаріуса. Спочатку необхідно визначитись зі зручним для вас центром надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) або нотаріусом, до якого можна звернутись щодо реєстрації.

Алгоритм дій у  ЦНАПі:

  • прийти і взяти талончик на чергу;
  • як тільки на табло з’являється номер талончику – підійти  до зазначеного на табло віконця;
  • отримати квитанцію на оплату адміністративного збору;
  • оплатити адміністративні послуги та отримати підтвердження оплати адміністративного збору, оплатити через термінал.

В ЦНАПі оплачується виключно адміністративний збір, у нотаріуса, навпаки дорожче – адміністративний збір і додатково послуги нотаріуса.

Далі необхідно підготувати такий пакет документів для подачі (оригінали і копії, завірені нотаріусом):

  1. витяг з Державного земельного кадастру;
  2. копію та оригінал паспорту заявника;
  3. копію та оригінал ідентифікаційного номеру;
  4. підтвердження оплати адміністративного збору;
  5. документ-підстава виникнення права на земельну ділянку (договір купівлі-продажу, рішення суду або свідоцтво на спадщину).

Після подачі документів слід очікувати дзвінка чи смс-повідомлення, щоб забрати документи, як правило, цей термін займає 10 -14 днів.

Заява про реєстрацію права друкується державним реєстратором або нотаріусом та підписується заявником на місці.

Важливо також те, що витяг з Державного земельного кадастру немає  потреби подавати у випадку, коли документи, які є підставою виникнення, переходу, чи припинення права власності чи інших прав містять в собі інформацію про кадастровий номер земельної ділянки.

Загальний строк розгляду поданих державному реєстратору документів складає 5 робочих днів. Зі спливом вказаного строку за бажанням заявника можна отримати від державного реєстратора витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав).

Після реєстрації свого права в Державному реєстрі прав особа (заявник) стає повноправним власником земельної ділянки та в подальшому зможе розпорядитись нею за власним розсудом.

Законодавство України передбачає можливість для безоплатної приватизації земельної ділянки  в межах передбаченої площі для кожної категорії землі. Даним правом громадянин може скористатись лише один раз за наявності в тій чи іншій місцевості визначеної законом площі земельної ділянки.

Ні для кого не секрет на скільки дорого сьогодні купити земельну ділянку, а якщо до цього додати кошти на будівництво будинку, то сума виходить чимала. То ж і виходить, що для більшості людей перспектива жити у власному будинку недосяжна, але якщо знати свої права та їх відстоювати, то безкоштовно отримати земельну ділянку можна, ще й не одну.

Головне територіальне управління юстиції в Кіровоградській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here