РЕЙДЕРСТВО ЧИ БОРОТЬБА ЗА СВОЄ ДОБРО?

0
672
views

Відповідь на це запитання бажали почути представники засобів масової інформації на прес-конференції, організованій представниками ТОВ «Балліста» Сергієм Набоковим та  адвокатом сільгосппідприємства Дмитром Видюком.  Вони представили власну версію події, але бажаного  світла на неї не пролили.

Нагадаємо, 19 вересня група осіб з адвoкатoм заїхала на поля біля села Йосипівка Петрівськoгo району, що обробляються агрофірмою «П’ятихатська» Олександра Пoвoрoзнюка, та чотирма комбайнами планувала скосити соняшник, а потім на двох вантажівках вивезти його. Служба oхoрoни названого господарства заблокувала цей транспорт та викликала поліцію. В той же час на іншому полі, де працювала техніка Пoвoрoзнюка, інша  група невідомих осіб намагалася перешкодити збору врожаю, пошкодивши техніку.  Поліція затримала усіх та відправила дo СІЗO, їм oгoлoшенo прo підозру за статтями «замах на крадіжку в oсoбливo великих розмірах», «хуліганство» і «спротив правooхoрoнцям».

Як заявив на зустрічі адвокат Видюк, поля біля Йосипівки знаходяться в оренді  дніпровського фермерського господарства  «Сім вітрів», яке нібито заборгувало «Баллісті»  чотири мільйони гривень.  Планувалося віддати борг шляхом передачі права косити і надалі реалізовувати посаджений соняшник. Також він повідомив, що підприємство має довідки від управління Держстатистики, що саме «Сім вітрів» сіяло вказані поля, й витяги з кадастрової карти про право їх оренди. Але на запитання журналіста, чи має «Балліста» стосунок до аграрної сфери, її представник відповів ствердно, але чому видом діяльності підприємства зазначено лише «деревообробка», не зміг пояснити.

На жаль, представники «Баллісти» не змогли надати журналістам жодного підтверджуючого документа, який би засвідчив їхні слова. За їхніми словами, це, по-перше, велика купа документів,  по-друге, якщо журналістам цікаво розібратися до кінця, то для цього необхідно зробити офіційний запит у господарство.  Адвокат зазначив, що інформацію з управління статистики можна отримати самостійно, також направивши запит, а витяги з кадастрової карти нічого не дадуть, оскільки треба на місцевості ідентифікувати, про які поля йдеться. Так, певну частку землі має в обробітку Поворознюк, проте, на їхню думку, поліція не ознайомилася з їх документацією щодо права на землю.

Адвокат не зміг відповісти, чому на їхніх комбайнах не було номерних знаків, а також де і в кого ці машини орендувалися, бо не пам’ятає і взагалі технікою не займався. Але в той же час намагався довести, що після затримання працівників «Баллісти» цими ж комбайнами люди Поворознюка скосили цей соняшник. Видюк зазначав, що загалом агрофірмою «П’ятихатська» скошено урожаю на 22 мільйони гривень.  Також адвокат запевнив, що на час прибуття поліції три комбайни завантажили лише дев‘ять тонн насіння, а це не тягне на п‘ять  мільйонів гривень, як стверджують правоохоронці. Причетність своїх людей до сутички на сусідньому полі, де агротехніку «П’ятихатської» пошкодили нападники, Видюк відкинув, й не виключив, що то було інсценування.

Адвокат та представник «Баллісти» озвучили низку претензій до місцевої поліції, яка, на їхню думку, спотворила події, надававши інформацію своєму керівництву в області. Також були нарікання на умови в ізоляторі,  через що деякі механізатори потрапили до лікарні.

Як стверджував у своїй заяві щодо цих подій 19 вересня  начальник  Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області Роман Козьяков, ніхто із громадян не постраждав.  Поліцейські за фактом подій розпочали три кримінальні провадження. До розслідування залучено найдосвідченіших працівників слідства. Одночасно до поліції надійшло повідомлення про те, що на іншому полі невідомі в балаклавах пошкодили сільгосптехніку. Намагаючись втекти з місця події на автомобілях, вони створили загрозу життю та здоров’ю громадянам, які перебували на місці події, а також поліцейським, які виконували свої службові обов’язки. З метою зупинки транспортних засобів на підставі ст. 46 Закону України «Про Національну поліцію» поліцейські застосували вогнепальну зброю, пошкодивши колеса двох автомобілів.

За словами керівника обласної поліції Романа Козьякова, у межах розпочатих кримінальних проваджень поліцейські проводять всі необхідні слідчі дії, спрямовані на встановлення обставин подій. Додатково оглядаються місця пригод, транспортні засоби, які використовували особи під час скоєння злочину, встановлюються власники сільгосптехніки.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here