НА КІРОВОГРАДЩИНІ РОЗПОЧАЛИ ЛІКВІДАЦІЮ СХОВИЩА РАДІОАКТИВНИХ ВІДХОДІВ (відео)

0
2305
views

26 вересня було оголошено про старт проекту Трастового фонду НАТО щодо ліквідації сховища «історичних» радіоактивних відходів (РАВ), що утворились в результаті військових програм колишнього СРСР, на об’єкті  «Цибулеве» (військова частина А0981 МО України, с. Цибулеве, Кіровоградська область).

Повідомляє Національний промисловий портал, з посиланням на прес-службу Державного агенства з управління зоною відчуження.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що для України важлива співпраця з НАТО не лише у військовій сфері. За її словами, безпечне поводження з радіоактивними відходами є питанням національної безпеки, тож вирішення успадкованих від Радянського Союзу проблем у цій сфері – важливе завдання для нашої держави.

 Ми вже маємо позитивний досвід впровадження подібних проектів в Україні за підтримки НАТО. Два роки тому спільними зусиллями ми успішно звільнили «Вакуленчук» на Житомирщині від радіоактивних матеріалів, а тепер беремося за новий об’єкт на Кіровоградщині. Для нас важливо продовжувати роботу у цьому напрямі, адже такі проекти сприяють зменшенню негативного впливу радіонуклідів на навколишнє середовище і поліпшенню загального стану радіаційної безпеки в Україні, – розповідає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Віталій Петрук.

Впродовж 18 місяців ми спільно працюватимемо над звільненням об’єкта «Цибулеве» від радіоактивних відходів, щоб мінімізувати його негативний вплив на навколишнє середовище. Я впевнений, що цей проект буде успішним – наголосив менеджер програм загальних послуг та співробітництва Агенції НАТО з підтримки і постачання Джон Босманс.

Результатом проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози незаконного розповсюдження радіоактивних матеріалів за межі об’єкта і зменшення негативного впливу РАВ на навколишнє середовище та населення регіону. Досвід, отриманий під час реалізації проекту, буде використано для ліквідації інших сховищ та місць зберігання «історичних» радіоактивних відходів на території України.

Сумарна вартість проекту становить 1,5 млн євро.

Провідною країною та донором у цьому проекті є Федеративна Республіка Німеччина.

Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) є виконавчою агенцією та відповідає за всі аспекти управління проектом до його завершення відповідно до політики Трастового фонду НАТО/ПЗМ.

Координатором та бенефіціаром з боку України в частині супроводу робіт з поводження з РАВ є ДАЗВ.

Реалізація проекту відбуватиметься у такі етапи:

  1. Радіаційне обстеження об’єкта, вивчення історичної інформації майданчика з проведенням радіологічних і екологічних досліджень.
  2. Підготовка технічного рішення, попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціонування, пакування у відповідні контейнери та транспортування до місць захоронення.
  3. Рекультивація території об’єкта, відновлення території до свого первинного стану.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here