ЗАБОРОНА ФОТОГРАФУВАТИ НЕЯКІСНІ ПРОДУКТИ – НЕПРАВОМІРНА

0
860
views

Інколи покупців торговельних закладів шокує побачене на прилавках: пліснява на хлібі, протермінована молочна продукція, гнилі овочі та фрукти, кремовий торт, що розтанув без холодильного обладанання – словом, «харчова продукція», яка все ще чекає свого покупця.

Та тільки-но відкриєш сумку, щоб дістати фотоапарат чи включиш мобільний телефон у режим відеофіксації, як до тебе з усіх кутків торговельної зали спішать охоронці зі словами: «Фотографувати та знімати заборонено!» Або на дверях магазинів ми можемо бачити таблички з зображенням перекресленого фотоапарату. Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області пояснює, чи є така заборона законною.

Стаття 50 Конституції України гарантує кожній людині право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Тож заборона фотографувати товари унеможливлює конституційний механізм реалізації цього права.

Однак це право не абсолютне, адже частина 3 статті 34 Конституції України передбачає випадки, коли право на збирання інформації може бути обмежене: «Здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя». Крім того, існує ряд місць, де з метою безпеки фотографувати не можна нікому – це ювелірні салони, галереї мистецтв, ломбарди тощо.

Основним законом, який регулює інформаційні відносини в Україні, є Закон України «Про інформацію». Стаття 20 цього закону розділяє інформацію на відкриту і з обмеженим доступом. Відкрита за статусом інформація може розповсюджуватись вільно, на відміну від інформації з обмеженим доступом. До такої в даному випадку відносяться закупівельні ціни на товари, що реалізовуються в торговельному закладі. Фото- і відеофіксація може бути заборонена, якщо приміщення магазину є приватною власністю. Однак якщо мова йде про фіксацію продажу неякісного товару, то заборонити зйомку не мають права. Тобто навіть якщо в магазині діє заборона на фотозйомку, але фотографується протермінований продукт, – заборона не буде правомірною.

Варто звернути увагу ще на один аспект проведення зйомки. Згідно зі статею 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Фізична особа може вимагати припинення публічного показу запису в тій частині, яка стосується її особистого життя. Таємне знімання фізичної особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Отож як діяти, якщо Вам забороняють проводити фіксацію, наприклад, протермінованого чи зіпсованого продукту? Варто розуміти, що в такій ситуації може виникнути конфлікт. Якщо до Вас підійде власник закладу і заборонить робити фото чи відео, попросіть його пред’явити паспорт та документи, що є підставою для подібної заборони. Частіше підходять охоронці або продавці, що не мають повноважень забороняти фото- та відеофіксацію. У випадку, якщо охоронець намагається забрати у вас телефон чи фотоапарат, викликайте поліцію, адже ніхто не має права торкатися руками громадянина України. Хіба що правоохоронці у випадках, прописаних у Законі України «Про Національну поліцію».

Якщо вам необхідно отримати консультацію спеціаліста у сфері захисту споживачів або ви вважаєте, що ваші права як споживача було порушено – звертайтеся до Головного управління Держпродспоживслужби області за адресою: м.Кропивницький, вул.Тараса Карпи, 84, каб.409, направляйте звернення на електронну пошту: gudpss@kr.consumer.gov.ua або телефонуйте в управління захисту споживачів (0522) 32 14 58.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here