В УКРАЇНІ ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ЗЕМЕЛЬНИЙ АУКЦІОН

0
1098
views

За результатами торгів місцеві бюджети отримуватимуть понад 630 тис. гривень щороку. 18 жовтня відбулися перші в Україні електронні земельні торги. Аукціон пройшов на платформі OpenMarket державного підприємства “СЕТАМ” Міністерства юстиції України, з яким Держгеокадастр уклав відповідний договір про співпрацю.

До продажу були запропоновані права оренди на 10 ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 210 гектарів, по дві в Кіровоградській, Львівській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях.

Торги відбулися по 9 лотах.  Ознайомитися з протоколами торгів можна на сайті land.setam.net.ua.

У середньому стартовий розмір річної орендної плати по виставлених на електронні торги земельних ділянках становив 8,3% від НГО. Кількість учасників варіювалась від 2 до 6.

За результатами аукціону було досягнуто середньої річної орендної плати у розмірі 34,3%, що в понад 4 рази більше від стартового.

Найдорожче під час торгів продано права оренди на земельну ділянку на території Команської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області площею 13 га, де стартова ціна піднялася до 70,73% від НГО і становить 157,79 тис. гривень.

Найбільше під час торгів виріс розмір річної плати за користування земельною ділянкою на території Василівської сільської ради Онуфріївського району Кіровоградської області площею 18,26 га і склав 101,32% від НГО (122,17 тис. грн). Також щодо цього лота було зафіксовано найбільшу кількість зроблених у ході аукціону кроків – 2333 кроки.

Як відзначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, вражаючий рівень конкретності за більшість запропонованих лотів доводить оптимальність онлайн-формату торгів та перспективи його впровадження як основного способу розпорядження землями. «Пілотний проект дозволяє нам коригувати систему, відпрацювати всі технічні нюанси та повноцінно підготуватись до її імплементації  по всій країні. Однак навіть ці стартові аукціони  уже справляють позитивний фінансовий ефект на добробут місцевих громад, оскільки встановлені на електронних торгах ставки були по більшості лотів значно вищі, ніж на оффлайн аналогах», – сказав він.  За 9 місяців поточного року середня орендна ставка за результатами аукціонів, проведених територіальними органами Держгеокадастру, складає  18,77% від НГО.

Загалом до місцевих бюджетів за результатами перших електронних земельних торгів щороку надходитиме понад 630 тис. гривень.

Довідково

17 вересня 2018 року державне підприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру в рамках пілотного проекту впровадження електронних земельних торгів уклали Договір про забезпечення функціонування системи електронних земельних торгів.

Система OpenMarket (ДП “СЕТАМ” Міністерства юстиції України) реалізує майно через мережу Інтернет. Працює на всій території України з 2014 року.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) – центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Прес-служба Держгеокадастру 

e-mail: press@land.gov.ua

244-82-53

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here