ЯК ДІЯТИ ПОКУПЦЕВІ, ЯКЩО БАНКІВСЬКУ КАРТКУ НЕ ПРИЙМАЮТЬ ДО ОПЛАТИ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

0
1222
views

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу суб’єктів бізнесу у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг на виконання Постанови Кабміну від 29.09.2010 року 878, відповідно до якої суб’єкти господарювання повинні здійснити перехід на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків.

Винятками є заклади з торговельною площею до 20 квадратних метрів (крім автозаправних станцій); торгові точки у населених пунктах, де проживає менше 25 тис. осіб; заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують учнів, студентів, викладачів вищих, професійно-технічних чи загальноосвітніх навчальних закладів, працівників промислових підприємств та ін.

Відмова прийняти для розрахунку банківську картку споживача є прямим порушенням п. 2 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів», згідно з яким продавцю (виконавцю) забороняється у будь-який спосіб обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів. За порушення цього права споживача відповідно до п. 12 ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» на суб’єкта господарювання накладається штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отож, якщо вам не дають можливості розрахуватися банківською карткою в кафе чи в магазині, притримуйтеся наступного алгоритму дій:

  1. Дізнайтесь реквізити суб’єкта господарювання. Це можна зробити у «Куточку споживача». Вам потрібні місцезнаходження, назва, ІПН чи код ЄДРПОУ.
  2. Оформіть лист-скаргу, в якому обов’язково опишіть порушення (вкажіть дату здійснення порушення та його суть, питання, зауваження, прохання чи вимоги); зазначте реквізити суб’єкта господарювання; вкажіть ваші контактні дані.
  3. Надішліть лист-скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області: поштова адреса – вул. Тараса Карпи, 84, м.Кропивницький, 25006 або електронна адреса – gudpss@kr.consumer.gov.ua

Скористайтесь цією інструкцією та відстоюйте свої права.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here