КРАСА, ЩО ДОЛАЄ ЖАХ ВІЙНИ

0
916
views
КРАСА, ЩО ДОЛАЄ ЖАХ ВІЙНИ. Фото Ігоря Демчука. НС

Днями у приміщенні обласного художнього музею в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Військово-польовий АРТ» відкрилася виставка, що презентує непереможне бажання нашого народу жити і творити навіть під час війни.

Ініціатором проекту і куратором виставки, колишнім атовцем, а нині капралом поліції полку «Київ» Павлом Ротарем для участі у проекті було залучено понад 200 майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва з різних областей України.

Семеро з них з Кіровоградщини. Це Лариса Зоріна, Лариса Гарбузенко, Ірина Кудревич, Валентина Добровольська, Дмитро Кудря, Володимир Крутоус та Сергій Марущак.

Завдяки натхненній творчій роботі усіх митців понад 200 предметів із зони АТО, що мають зовсім не мирне призначення і несуть в собі символи чи ознаки смерті, заговорили іншою мовою, мовою життя.

Ось, наприклад, гранатомет, що розмальований яскравими квітами, ось каска з українським орнаментом. Поруч ящики з-під патронів, мін та снарядів, які оздоблені українською народною різьбою, інші – розмальовані квітами, геометричними орнаментами, що нагадують український рушник. А ось круторогий баран, сплетений з соломи та рогози, ніби насупився на ворога і тримає напоготові гранатомет.

Усі військові предмети Павло Ротар збирав під час служби у зоні АТО в якості рядового добровольчого особливого батальйону спеціального призначення «Золоті ворота». З кожної ротації боєць привозив їх до Києва, а звідти індивідуально направляв майстрам, які перетворювали  їх на витвір мистецтва.

На відкритті виставки були присутні голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко та голова обласної ради Олександр Чорноіваненко. Перший зокрема сказав: «Велика кількість людей через свої роботи, через своє мистецтво передають свої емоції, своє бачення того, що сьогодні відбувається у зоні проведення антитерористичної операції, що відбувається в Україні, як і чим живуть люди. Мені надзвичайно приємно, що серед цих майстрів є семеро художників з Кіровоградщини. Переконаний, що ця виставка матиме великий успіх. Переконаний, що Україна дуже серйозно налаштована на перемогу. Переконаний, що українці дуже сильна нація. Ми вже згуртувалися для того, щоб Україна перемогла. Героям слава!»

У свою чергу Павло Ротар зазначив: «Для мене ця виставка особлива. Усі ми родом з дитинства. А моє дитинство пройшло у Кіровоградській області. І для мене це завжди було відчуттям радощів. Я повернувся з АТО у 2015 році і вирішив, що хочу зустріти Новий рік у місті, яке має для мене сакральне значення, у Кропивницькому.

І я приїхав і зустрів тут 2016 рік. Я заходив у цей музей і вирішив, що тут добре було б провести цю виставку. І ось тепер ви стали останнім обласним центром, куди за три роки нарешті приїхала ця виставка. Я дуже вдячний майстрам, які взяли участь у проекті. Я вірю, що життя переможе смерть. Це лейтмотив цієї експозиції».

Виставка діятиме до 15 листопада.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here