«НАХАБНЕ» БУДІВНИЦТВО: АПЕТИТИ НЕ МАЮТЬ МЕЖ

0
528
views

Забудови у м. Кропивницькому  стають дедалі скандальнішими та набувають загрозливих масштабів. До того ж далеко не завжди є законними. Ось лише два «свіжих» приклади.

А протилежний берег так і манить…

З вікон будинків по вулиці Нижній, що у Кропивницькому, ще донедавна можна було милуватися чудовим краєвидом навколо річки Сугоклії. І не тільки дивитися, а й відпочивати на її берегах, ловити рибу. Тепер ці задоволення жителям згаданої, та й прилеглих вулиць недоступні, бо береги ті забудовані міні-палацами та міні-фортецями, які повністю перекрили доступ до річки. Хто господарі тих споруд – невідомо, бо ні дозволу місцевої влади, ні документації на будівлі, за твердженням депутата міської ради Кропивницького Михайла Демченка, немає  і ніколи не було.

Нещодавно він влаштував нам зустріч з тамтешніми жителями – свідками «нахабного» будівництва. Дійсно, берег (слава Богу, поки що з одного боку) дуже активно забудований і далі продовжує  забудовуватися. Старі будинки Нижньої вулиці не витримують з тими новобудовами ніякої конкуренції ані розмахом, ані, звичайно, вартістю. Але не в тому печаль їхніх мешканців.

– Коли починали будувати, – розповідає наш новий знайомий Микола, – ми питали у господарів цих споруд, чи є у  них дозвіл на будівництво? Приїхали, перегородили, навіть доріжки до річки не залишили. Та й, власне, шматка берега, де б можна було з вудкою посидіти – теж. І що ви думали, нам сказав один з таких господарів? «Де хочу, там і будую! Тебе не спитали». Отак нахабно й відповів.

Депутат запевняє, що жодного дозволу на будівництво, принаймні з боку архітектурного контролю,  власники тих маєтків не мають.

Проблема ця має вже досить глибоке коріння, адже перші маєтки на березі Сугоклії, а також на Інгулі чи в Лісопарковій зоні виросли добрий десяток літ тому. І продовжують виростати, мов ті гриби після дощу.  Якщо звернутися до Земельного кодексу України, конкретно – до ст. 60, то в ній йдеться, що до таких річок, як Сугоклія,   встановлена прибережна зона 25 метрів.  На них не можна навіть город садити чи козу випасати, що вже казати про забудову.

Жителі вулиць, яким нові забудовники перекрили хід на берег, вправі подати до суду. А суд своїм рішенням може змусити самовільного забудовника або перебудувати споруду, аби дати можливість сусідам проходити безперешкодно до річки, або навіть саморуч знести її. Але ж ми добре знаємо, що судові тяганини тривають роками. А якщо за три роки рішення не винесено, будівництво, за словами Михайла Демченка,  само собою вважається «узаконеним». Чомусь, як правило, міська влада у цей процес не втручається.

Звичайно, ніхто ті палаци зносити не буде, але ж є час і можливість, аби попередити нові забудови. Протилежний берег річки так і манить…

За сквер пообіцяли дах і вікна

Історія, про яку йтиметься далі, теж почалася не сьогодні. У 2008 році перед жителями будинку № 12 по вулиці Тельнова (тоді ще – проспекту Правди) постала загроза знищення скверу перед їхніми вікнами, аби бізнесмени побудували нові торговельні місця.

Почувши про наміри підприємців, жителі згаданого будинку звернулися до тодішнього міського голови Володимира Пузакова, аби той відповів, чи дійсно є рішення про виділення землі під забудову і знесення зелених насаджень.

Головний архітектор міста Литвин відповів, що ще у 2004 році рішенням міської ради № 1271 приватному підприємству «Соїнс-250» надано в оренду на 10 років земельну ділянку для розміщення адміністративно-комерційного комплексу між будинками №№ 11 та 13, але за отриманням дозволу на знесення зелених насаджень ніхто не звертався. А якщо хтось посміє самовільно рубати дерева, «просимо вас звертатися до Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області».

Наступним листом той же чиновник запевнив, що без його дозволу будівництво розпочатися не може. Власне, воно тоді й не розпочалося.

Та ось нещодавно ця загроза виникла знову. Тепер уже, по всьому видно, бізнесмени не зупиняться, але поки що на заваді стоять мешканці будинку №12, які ні за які блага не погоджуються давати дозвіл на початок будівництва. Принаймні вони налаштовані остаточно – не поступатися! Підприємці, які ще не встигли відкрити свої магазини по вулиці Тамма, знищивши десятки дерев, вже проводять роботу з жителями згаданого будинку.

– Вони обіцяють нам зробити ремонти у під‘їзді, поставити там нові вікна, полагодити дах, правда, тільки після того, як побудують свої магазини, – обурюється голова тамтешнього ОСББ Людмила Цигульська. – А навіщо це нам? Наш депутат допомагає нам у вирішенні проблем з ремонтом, облаштуванням території та інше. А магазини під вікнами нам не потрібні, бо поряд – супермаркет, де ціни помірні, є достатній вибір продуктів. Ми не допустимо ніякого будівництва.

Екоактивістка, голова ГО «Озеленення Кропивницький»  Надія Паливода теж обурена діями як міського голови Андрія Райковича, розкритикувавши його за бездіяльність та втрату контролю над ситуацією.

– Буде перетворено на гнидник чудове місце, де міг би бути сквер для відпочинку. Буде вирубано алею каштанів від дороги,  щоб будівельна техніка заїжджала і щоб потім парковки для машин зробити, та мешканці 11,12 та 13 будинків налаштовані рішуче та мають намір завадити цьому будівництву.

Але люди можуть спати спокійно. Згідно з ч.1 ст.1971 Кримінального кодексу України самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, відміченій в частині 1 цієї статті, карається штрафом в розмірі від 300 до 500 НМДГ, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням свободи на строк до трьох років. Поки підприємець не отримав дозволу мешканців будинку, «нахабне» будівництво не здійсниться. А якщо він наважиться на це – викликайте поліцію.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here