ОНОВЛЕНИЙ «СТЕП»

0
918
views

У  краєзнавчому відділі ОУНБ ім. Д.Чижевського відбулася презентація оновленого літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу «Степ», перший номер якого вийшов у червні нинішнього року.

Історія видання  цього журналу розпочалася шістдесят років тому. Ініціатором його створення був  літературознавець, краєзнавець та публіцист Віктор Ярош. Та доля самого журналу була непростою. Тривалий  час він не виходив. Нове життя журналу дав Віктор Погрібний, який у 1992-му поновив його випуск. Віктор Олексійович протягом сорока восьми років незмінно керував  обласним літературним об’єднанням «Степ». Відтоді випуск журналу став періодичним. Оскільки торік  Віктора Олексійовича не стало, то головою об’єднання «Степ» обрали Ольгу Полевіну.

Оновлений журнал кардинально відрізняється від попередніх випусків. Відомий на Кіровоградщині художник Андрій Надєждін, створив новий макет обкладинки видання. Тепер тут зображено  людину, яка йде  невідомим шляхом.  У світлі сучасних подій це набуває філософського значення. А на зворотній стороні вміщено світлини з  Віктором  Погрібним.

Обсяг журналу значно більший, ніж у попередні роки. Він містить 104 сторінки. Це пов’язано з тим, що в ньому представлено 22 імен місцевих авторів. Третина журналу присвячена пам’яті Віктора Погрібного. Тут є спогади про нього «побратимів по перу»: Петра Перебийноса, Михайла Слабошпицького та Миколи  Жулинського. Також вміщено  його оповідання «Врятуй мене, друже» та драма на чотири дії   «Ковалівський граф», яка була вилучена з другого видання  книги «Куща».

Рубрики цього журналу не зазнали значних змін. Це поезія, проза, критика,  літературознавство, публіцистика. В рубриці «Поезія» було представлено вірші Володимира Базилевського, Олександра Косенка, Ольги Полевіної, Олександра Архангельського, Оксани Шпирко, Олени Надутенко, Наталії Бідненко та Валентини Кондратенко-Процун, яка написала  інсценізовану казку для дітей  під назвою «Новорічна чудасія».

У рубриці «Проза» були представлені уривки з роману Ольги Полевіної та Олександра Архангельського, глава з роману Наталії Фесенко та оповідання  Елеонори Бельської. Окремо хотілося  б відзначити  переможців  літературного конкурсу «Сокіл степів», де  в номінації «Поезія» перемогла Світлана Ніколаєвська, а в номінації «Проза» було два переможця:  Микола Голованов та Ніна Даниленко.

У рубриці «Критика. Літературознавство. Публіцистика» були представлені статті Людмили Островерх та Тетяни Березняк. Новою стала рубрика «Пам’ять». Адже життя короткоплинне. Багато  славних людей залишають нас. І у цій рубриці ми згадуємо їхні імена. Це Леонід Безпалий,  Валерій Юр’єв та  Микола Петров. Автор цих історичних розвідок публіцист Анатолій Саржевський. Також з’явилася рубрика  «Школа майстерності», в якій  розповідається про  техніку перекладу літературних творів.

Наклад цього журналу 300 примірників. Його розсилають по всіх великих бібліотеках Кропивницького та Кіровоградської області. Сподіваємося, що журнал буде цікавим та читабельним, адже містить матеріали, які знадобляться вчителям української мови та літератури на уроках позакласного читання, а також для позакласної роботи,  драматичних гуртків та самодіяльного  театру.

Світлана Ніколаєвська

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here