СТО РОКІВ НА СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ

0
715
views

Минулого тижня в приміщенні обласного краєзнавчого музею відбулася прес-конференція з питань створення національного природного парку «Чорноліський».

У ній взяли участь один з ініціаторів цієї ідеї, кандидат географічних наук Андрій Домаранський та начальник департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської ОДА Олександр Ковтунов (на знімку справа наліво), журналісти, представники громадськості.

Як повідомив у своєму виступі Андрій Домаранський, процес створення цього заповідного об’єкта триває вже майже сто років. Виявляється, за його словами, «ще у 20-х роках минулого століття вперше було поставлено питання про те, що ліси, в першу чергу Чорний ліс, які знаходяться на теренах півночі нашої області, мають надзвичайно високу історичну, археологічну, природну і оздоровчу рекреаційну цінність». Вже на той час різні вчені та державні посадовці опікувалися проблемою створення на базі цих лісів великого висококатегорійного заповідника. Тоді ж дали йому назву «Чорноліський».

З того часу Чорний ліс і території довкола нього пережили багато різних процесів – як позитивних, так і негативних. Були періоди, коли тут стабільно займалися лісорозведенням, були часи, коли він інтенсивно вирубувався.

Як відомо, на території цього лісу є маса різних рослин рідкісних і цінних видів, є осередок збереження тварин, яких немає вже у багатьох куточках України, є цікаві геологічні та археологічні об’єкти. Саме на території Чорного лісу була свого часу ідентифікована археологічна культура, яка так і називається «Чорноліська». Цей ліс давно використовується мешканцями нашого краю як територія, де можна гарно відпочити, а жителі нашого краю потребують цього особливо.

Ініціативу щодо створення НПП «Чорноліський» знову активізували 2009 року представники місцевого осередку Українського географічного товариства. Разом з громадськістю вони й донині намагаються перевести цей процес у практичну площину. Цьому слугував круглий стіл, який вони провели у березні нинішнього року за підтримки фахівців з різних галузей і професій з багатьох міст України. Відповідно до резолюції цього зібрання вони звернулися з клопотанням до Міністерства природи про підтримку такої ідеї. Окремо про цю ідею було поінформовано очільників області Сергія Кузьменка та Олександра Чорноіваненка.

Мінприроди підтримало ініціативу учасників круглого столу і надіслало лист  з проханням до Кіровоградської ОДА погодити клопотання з лісгоспами та подати матеріали проекту  створення нацпарку до Мінприроди для підготовки відповідного Указу Президента України.

Ідею створення НПП «Чорноліський» підтримали очільники області. У червні цього року Сергій Кузьменко доручив департаменту екології та її керівнику реалізувати практично задум ініціаторів проекту, створивши відповідну робочу групу. На обговорення персонального складу робочої групи, що повинна готувати і узгоджувати проект першого в області національного парку, витрачено чотири місяці. Про її склад і хоча б початок конкретної роботи мав розповісти начальник відповідного департаменту Олександр Ковтунов. Однак з його виступу присутні зрозуміли, що роботу у цьому напрямку ще не розгорнуто, і жодного прізвища зі списку робочої групи ми не почули. Проте почули таке: «Ми можемо спрогнозувати, скільки будуть виконуватися роботи по розробці проектної документації. Ми виконаємо відбір розробника, розробнику буде поставлено завдання, буде поставлено термін, в який має бути розроблений зазначений проект. Я не можу сказати, скільки розробнику необхідно часу на створення проекту, але не думаю, що це буде в якийсь захмарний термін. Треба сказати, що матеріали обґрунтування потребують оновлення. Ми розуміємо, що всі екологічні питання тісно пов’язані з економікою. Враховуючи те, що зазначені території знаходяться в користуванні у як мінімум трьох суб’єктів, а це Українське товариство мисливців та рибалок і два лісгоспи, їх цікавить питання, чи не втратять вони доходи, яким чином ми зневолюємо долю тих людей, які зараз працюють у лісгоспах, тому що дуже жорсткі вимоги будуть до цієї території і суцільні рубки, які наразі здійснюють користувачі, стануть неможливими, будуть також ускладнені процедури щодо санітарних рубок. Тому користувачів цікавить соціально-економічний фактор».

Що ж можна запропонувати користувачам, щоб вони не втратили свої соціально-економічні показники? На це та інші питання журналістів Олександр Ковтунов, на жаль, конкретної відповіді не надав. А всі ті проблеми й питання, на яких він зосередився, були відомі й зрозумілі журналістам ще до цієї зустрічі. За таких умов роботи створення НПП «Чорноліський» ми відзначатимемо саме у ювілейний рік виникнення цієї ініціативи.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Федора Шепеля

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here