АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ЖЕРТВ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА: ТРЕТЄ ЗАСІДАННЯ ОБЛАСНОЇ SKYPE-ШКОЛИ ДЛЯ БІБЛІОТЕКАРІВ

0
1583
views

Для того, щоб убезпечити себе й не стати жертвою домашнього насильства, потрібно розуміти, що грубість і образи найчастіше є наслідками низької самооцінки агресора та нестабільності психіки, яка обертається бажанням контролювати або знущатися над іншими для того, щоб відчувати себе повноцінним і врівноваженим.

Тому важливо знати як відстоювати та захищати свої права.

Саме темі домашнього насильства було присвячене третє засідання обласної skype-школи для бібліотекарів «Молоді про культурні права (Адвокація культурних прав)».

Роботу 18 онлайн майданчиків обласної skype-школи, участь у якій взяли 195 бібліотекарів області та читачів, забезпечили працівниці науково-методичного відділу Кіровоградської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Є. Маланюка спільно з фахівчинями системи БПД – адвокатки Анастасії Шепеленко та начальниці відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Ольги Салоїд.

Під час skype-зв’язку з бібліотекарями районів Ольга Салоїд нагадала, що 7 січня 2018 року набув чинності закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Так було розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей.

У свою чергу адвокатка Анастасія Шепеленко роз’яснила які є форми домашнього насильства. Детально зупинилась на спеціальних заходах щодо протидії домашньому насильству.

 «Єдиного алгоритму дій для жінок, які потерпають від домашнього насильства не існує. Дії кривдника бувають різні, тому кожна ситуація є індивідуальною. Завжди потрібно розуміти та зважувати ризики для жінки та її дітей», –  підкреслила Анастасія Шепеленко, випускниця Міжнародної юридичної академії по захисту прав жінок.

Основні дії для захисту від насильства:

  • забезпечте собі та дитині безпечне місце перебування, складіть заздалегідь план своїх дій – що робити, куди піти в разі небезпеки. Якщо необхідно піти з дому – підготуйтесь: зберіть найнеобхідніші речі, ліки, одяг, ключі, особисті документи, документи на ваше майно. Якщо покинути житло немає можливості , кличте сусідів, десь сховайтесь;
  • при перший можливості викликайте поліцію. Повідомлення може бути зроблене шляхом виклику поліції безпосередньо у момент вчинення насильства, або після того, коли ви знайдете безпечне місце і зможете викликати поліцію. Або можете написати заяву безпосередньо у відділенні поліції чи письмову заяву надіслати поштою;
  • про всі тілесні ушкодження повідомте поліцію, при перший можливості звертайтеся у травмпункт, швидку допомогу, лікарню і повідомляйте, що вас побив чоловік;
  • зверніться за правовою допомогою, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також діти, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Постраждалі мають право одразу або в подальшому звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви.

Обмежувальний припис стосовно кривдника – це установлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи накладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки особи, яка постраждала від домашнього насильства.

Якщо ви відчуваєте потребу в підтримці – не мовчіть, звертайтесь до центрів безоплатної вторинної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:

Голованівський місцевий центр з надання БВПД

смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1

Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73

Кропивницький місцевий центр з надання БВПД

м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53

Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24

Олександрійський місцевий центр з надання БВПД

м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18

Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

#Розміщення інформаційних статей #Вибори-2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here