ЗРОЗУМІТИ ЦІННІСТЬ ЖИТТЯ ЧЕРЕЗ ФЕНТЕЗІ

0
467
views

Минулого тижня в обласній бібліотеці для юнацтва ім. Євгена Маланюка відбулася презентація антології українського фентезі «Багряні ночі», сформованої з творів переможців конкурсу фентезійних історій «Брама – 2017», що проходив у Івано-Франківську. Серед 25 авторів, що увійшли до цієї збірки, три – з Кропивницького!

Це Вадим Овчаров з оповіданнями «Багряні ночі Альзеари», «Спрага» та «Останні вартові». Є тут і Ольга Мігель, автор оповідання «Лицар мертвої королеви», а також Ольга Козій з оповіданням «Багряний ліс». Знаменно, що антологію названо саме на честь оповідання Вадима Овчарова, а ще в ній є перегук з назвою твору Ольги Козій. На презентації кожен з них коротко розповів про себе і про своє захоплення цим жанром літератури.

Зокрема Вадим Овчаров сказав: «Мені дуже приємно бути на сторінках цієї збірки, оскільки я з дитинства захоплююся казковими персонажами, люблю фентезі, містику, «жахи». Це був мій закуток, куди можна втекти від буденності. Тому не дивно, що почав писати саме у цих жанрах і став одним з тих, хто почав рухати фентезі в Україні. Адже донедавна воно вважалося «прохідною» літературою, не сприймалося як серйозний жанром. Тепер ми покажемо усім, що це не лише старі роботи, наприклад, Лесі Українки, це також сучасні автори, які рухаються в тому ж напрямку».

У свою чергу Ольга Мігель наголосила: «Я пишу з семи років і вирішила, що література – сенс мого життя. Насправді через фантастику й фентезі можна торкатися досить серйозних тем. А найголовніше – розкривати істотно людську натуру, глибинні корені людської душі, які дадуть змогу поглянути на самих себе трохи інакше, зрозуміти цінність життя».

Завершила представлення авторів Ольга Козій: «Деякі люди вважають фентезі літературою нижчого сорту. Я вважаю, література або є, або її немає. Це або літературний твір, або чтиво. Для мене література фентезі почалася досить традиційно з творця фентезі Джона Толкієна. «Володар перстнів» – ця книжка перевернула мій світогляд. Потім я перечитала його біографію. Фактично це була людина, яка створила новий світ. Це ще більше захопило. Нарешті усі відчуття і почуття накопичилися і вилилися у те, що ви бачите перед собою, і в те, що побачите у наступній збірці».

Особливим гостем кропивничан того дня став засновник найпотужнішого в Україні конкурсу фентезі Анатолій Мицкан: «Толкієн вважається на вершині. Це суб’єктивно. Можливо, так, можливо, ні. Але чому таке цінне фентезі? Всі чули, хто такий Ілон Маск. Це той геній, який нині каже людству: “Ти маєш йти ось сюди, а не туди!” І каже у наказовому порядку. Людство хоче не хоче, а мусить слухатись. Він каже, викинь бензиновий автомобіль, на тобі електромобіль. Бачиш, там Марс, летимо туди. Тобто це людина, яка безпосередньо впливає на все людство. У списку книг, які рекомендує Ілон Маск, «Володар перснів» Толкієна на першому місці. Чому? Тому що у фентезі у вас завжди буде спонукання рятувати світ. Починаючи від найдавніших казок (згадаємо молдавську казку про Фет-Фрумоса, який врятував сонце) і закінчуючи епічними творами (той же Фродо, звичайна істота, не богатир, який виконує нереально шалену місію), фентезі навчить вас і дасть внутрішній посил: рятуйте світ. А далі читайте наукову фантастику. Вона покаже, як рятувати світ, як створювати «Теслу» і всі інші проекти. Це думка Ілона Маска. Можна знову ж таки погоджуватись, а можна не погоджуватись.

Під час першого конкурсу «Брами» не було жодних обмежень. На другому конкурсі, який вже завершився і ми формуємо наступну збірку, було обмеження: вигадані світи. Тобто автор зобов’язаний вигадати свій власний світ. Лише тоді він може потрапити на конкурс. Третій конкурс, який стартує весною, буде мати ще одне обмеження – це фольклористика. Тут все має крутитися навколо українського фольклору. Як ви те придумаєте, не має значення. На це є серце, розум тощо. Творіть, робіть, як Анджей Сапковський зі своїм “Відьмаком”, який описав Польщу так, що у неї закохуються мільйони людей по всьому світу».

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here