КІРОВОГРАДЩИНУ ВИЗНАЧЕНО ПІЛОТНОЮ З РОЗРОБКИ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ОТГ

0
1020
views

Таку інформацію повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ковтунов.
Він підкреслив, що Кіровоградська область визначена пілотною в напрямку щодо розробки регіональних планів управління відходами об’єднаними територіальними громадами.
Зважаючи на це, громадська організація «Екологічні ініціативи» для представників ОТГ провела тренінг на тему «Рекомендації для розроблення моделі управління відходами ОТГ Кіровоградської області». Під час заняття надано практичні рекомендації та визначено пілотні ОТГ, яким надаватиметься допомога експертів у розробці ефективних моделей управління відходами.

Наразі із 405 сміттєзвалищ в області паспортизовано більше половини, проблема поводження з відходами в області залишається актуальною.
Так, у 2017 році на території області утворилось 37,6 млн. тонн відходів, що на 3,2 млн. тонн більше, ніж у 2016 році.
За його словами, ключова проблема утворення промислових відходів полягає у тому, що переважна більшість відпрацьованих відвалів кар’єрів ПрАТ “ЦГЗК”, який є основним утворювачем відходів, не переробляються, а видаляються та, відповідно, із року в рік накопичуються на території області.
Водночас, підприємство є найбільшим платником області по сплаті екологічного податку щодо розміщення відходів. У 2018 році передбачається збільшення надходжень в цьому напрямку за рахунок розміщення відходів на звалищі міста Кропивницький у зв’язку з застосуванням збільшуючого коефіцієнту.
Іншим важливим аспектом впливу на довкілля і здоров’я громадян Олександр Ковтунов назвав стан місць видалення відходів. За результатами інвентаризації, в області встановлено 405 сміттєзвалищ, з яких паспортизовано та включено до обласного реєстру місць видалення відходів 251 звалищ побутових відходів (61,9 % від їх загальної кількості). Найменший відсоток паспортизованих місць видалення твердих побутових відходів спостерігається у Знам’янському (7,7%), Петрівському (13,3%), Благовіщенському (27,8%), Новоархангельському (33,3%) та Новомиргородському (38,1%) районах. Більший відсоток паспортизації відходів у Компанівському (70,6%), Новгородківському (76,92%), Долинському (80,0%), Бобринецькому (82,76 %), та Голованівському (85,71%) районах.
За словами директора департаменту, із року в рік спостерігається позитивна динаміка в даному питанні. На даний час стовідсоткову паспортизацію місць видалення відходів досягнуто у містах Кропивницький, Знам’янка, Олександрія, Світловодськ, а також у Гайворонському та Новоукраїнському районах.
Власниками звалищ твердих побутових відходів Добровеличківського, Знам’янського, Новоархангельского та Новомиргородський районів не надано щорічних змін до жодного паспорту місць видалення відходів.
Як зазначив Олександр Ковтунов, щорічні зміни до таких паспортів необхідно надати всім власникам місць видалення відходів, паспорти яких включені до обласного реєстру місць видалення відходів до 01 січня 2018 року.

Кіровоградська ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here