КІРОВОГРАДЩИНА — ЛІДЕР ІЗ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ ПРЕЗИДЕНТА З РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ

0
848
views

Кіровоградська область першою в Україні з нуля збудувала сільську амбулаторію. Відтак жителі Протопопівки Приютівської громади Олександрійського району з дня на день матимуть можливість отримувати якісну медичну допомогу у сучасних умовах.

Невдовзі в регіоні таких медзакладів зведуть майже два десятки. Президент Петро Порошенко у понеділок під час засідання Ради регіонального розвитку на всю країну відзначив роботу очільника Кіровоградщини Сергія Кузьменка. Водночас глава держави підкреслив: у рамках програми новозбудовані амбулаторії держава забезпечить автомобілями.

– Схвалено до фінансування 513 проектів із будівництва нових амбулаторій на суму майже три мільярди гривень. Ще 250 мільйонів витратимо на придбання 497 автомобілів для цих амбулаторій. Першу сільську амбулаторію, згідно з програмою, вже збудували й оснащують у селі Протопопівка Приютівської об’єднаної громади на Кіровоградщині, – сказав Петро Порошенко.

Очільник області Сергій Кузьменко вкотре наголосив: здоров’я людей і надання якісних медичних послуг уже чотири роки є домінантою в господарських рішеннях влади.

– Почали ми з закладів охорони здоров’я четвертого рівня. Капітальні ремонти і технічне переоснащення відбулося в обласній лікарні, у кардіодиспансері, госпіталі для ветеранів війни, і нарешті практично заново збудували дитячу обласну лікарню. Це мільйонні інвестиції в галузь, – підкреслив голова облдержадміністрації. – З амбулаторією в Протопопівці ми не чекали на централізоване фінансування, а розпочали роботи, використовуючи можливості місцевих бюджетів. Ми виготовили проектно-кошторисну документацію, першими оголосили тендери… Таку технічно-організаційну роботу в Україні ніхто не виконував. Ми були перші. Фактично Кіровоградщина стала першою, хто спільно з міністерством  напрацював те, який вигляд матиме об’єкт.

Із дня на день амбулаторія відкриє двері для пацієнтів. Нині завершуються роботи з остаточного облаштування приміщень. Усі вони оформлені в спокійних тонах. У коридорах багато світла і достатньо меблів, аби відвідувачі могли комфортно дочекатися своєї черги за консультацією лікаря. Так само повністю обладнані медичні кабінети і маніпуляційні. Усе стримано і під рукою.

– Десяток разів я їздив на будівництво й особисто контролював його хід на всіх етапах. Повірте, доводилося вносити певні корективи чи разом із будівельниками обдумувати ті чи інші рішення, – зауважив Сергій Кузьменко. – Тому закликаю всіх керівників територій, де будуватимуться ще 17 амбулаторій, узяти за основу наш перший результат роботи. Ми маємо інвестувати в будівництво й оснащення амбулаторій понад сто мільйонів гривень. Це великі гроші з державної скарбниці. А значить – це гроші наших громадян, які своєю чесною працею й відрахуваннями з заробленого зробили можливим оновлення сільської медицини. Наше завдання – по-господарськи розпорядитися цим ресурсом.

Кіровоградщину на Раді регіонального розвитку представили чотири десятки посадовців – це також голови райдержадміністрацій, міські голови, очільники об’єднаних територіальних громад.

Від Президента регіони отримали орієнтири подальшої роботи, а також завдання – підготувати плани перспективного розвитку на 2019-2021 роки.

– Ставлю регіональній владі завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із громадами і прийняти на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах з’являться першочергові об’єкти, які стануть маркерами розвитку, – наголосив глава держави.

Тим часом окремі території звітували про успішну реалізацію ініціатив у попередні роки. З Кіровоградщини єдиний, хто отримав слово, – міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

– Наша команда отримала місто, в якому на лінії було десять старих тролейбусів, жодного габаритного автобуса. Розбиті дороги… Критично зношені мережі. У гуманітарній сфері – школи і дитячі заклади, які забули, що таке капітальне технологічне переоснащення. У медицині – наше місто не бив тільки лінивий… Ми змінили ситуацію. Я не перевищу градус, але саме фінансова децентралізація стала реальним мотиватором швидко створювати проекти, розробляти стратегії, приймати галузеві програми не на рік, а з горизонтом не менш як на п’ять років, – зазначив Андрій Райкович. – Кропивницький має і підтримку, і взаєморозуміння керівництва держави. І це добре. Так, не все гладко, бо реформи треба відпрацьовувати на практиці, щоб вони не буксували, а були позитивними і динамічними. Люди хочуть жити добре вже зараз, а не довго чекати змін на краще. Тому наше завдання – робити якомога більше вже сьогодні. І можливості для цього дає саме децентралізація влади.

– Нещодавно я був у Кропивницькому. На власні очі побачив, що у місті є справжній господар, який має заслужену шану і повагу жителів, який за короткий термін кардинально змінив обличчя обласного центру на краще, який має повагу українських спецпризначенців третього полку, котрі твердо стоять і захищають інтереси громади. Я за це хочу окремо подякувати, – відреагував Президент.

Насамкінець очільник держави наголосив: кожен регіон України чотири роки тому отримав можливість поступово змінювати ситуацію на краще. Завдяки децентралізації, завдяки іншим важливим реформам країна зробила упевнений крок до Європи.

– У виборчому циклі 2019-2020 року країну атакуватимуть реваншисти і популісти, але я впевнений, мудрий український народ зробить відповідальний вибір, який гарантуватиме сталий розвиток громад. Розвиток, до якого розчистили дорогу і створили умови протягом кількох років важких випробувань і тяжкої праці, – підкреслив Петро Порошенко. – Україна – це величезний потенціал людської сили. Україна – це величезний потенціал людської віри. Україна – це край єврооптимістів, правильних єврооптимістів, з унікальною вірою в Європу і власне європейське майбутнє.

Олена ЯРОВА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here