ЯК ЗНАЙТИ РОБОТУ СІЛЬСЬКИМИ МЕШКАНЦЯМИ КІРОВОГРАДЩИНИ?

0
3623
views

Значна частина читачів нашої газети проживає в сільській місцевості і час від часу стикається з питанням пошуку роботи. Про те, яким чином можливо знайти підходящу роботу мешканцям сільської місцевості сьогодні буде йти мова в інтерв’ю з заступником директора обласного центру зайнятості Богданом Стояном.

Богдане Сергійовичу, яким чином громадяни можуть знайти собі підходящу роботу?

Успішний пошук роботи залежить від багатьох факторів. Умовно їх можливо розділити на декілька складових. У першу чергу особі, яка шукає роботу, необхідно визначитись із тим, яка робота потрібна особі і підходить їй за наявними знаннями, вміннями, особистими якостями.

Також шукач роботи має чітко усвідомлювати свої побажання і визначитись  з тим, чи бажає він працювати на постійному робочому місці (в звичайних умовах); за вільним графіком роботи (цивільно-правові угоди); за сумісництвом (за наявності постійного робочого місця); у надомному режимі; домашнім працівником; за кордоном.

Крім того, сільські мешканці можуть займатись ведення особистого селянського чи фермерського господарства, або ж самостійно обробляти землі товарного с/г виробництва.

Де шукач роботи може отримати інформацію про наявність вакансій?

Пошук вакансій за сприянням державної служби зайнятості можливий за 3 варіантами пошуку роботи: 1) з реєстрацією як безробітного (з отриманням допомоги по безробіттю, потребує додержання встановлених процедур, у тому числі своєчасного відвідування центру зайнятості); 2) шляхом обліку шукача роботи (статус безробітного не надається, допомога не виплачується); 3) шляхом самостійного відвідування центру зайнятості та ознайомлення з вакансіями, розміщеними на інформаційних стендах.

Щодо кадрового резерву, відносно сільських мешканців, можливо зазначити, що в селах, як правило, кадрові працівники сільськогосподарських підприємств знають майже всіх односельців. Вести окремий кадровий резерв не має потреби. У разі необхідності особа, яка раніше працювала на сезонних роботах, запрошується на роботу, враховуючи попереднє відношення до виконання своїх посадових обов’язків.

Чи є можливість у нас в області в сільській місцевості скористатись послугами приватних агентств зайнятості?

Згідно звітних даних, які щорічно подаються до державної служби зайнятості агентствами, вже декілька років наші агентства не займаються пошуком роботи для громадян у межах України. Тому ні жителі сільської місцевості, ні містяни такі послуги отримати не можуть.

Чи існують особливості реєстрації як безробітних в центрах зайнятості громадян, що мають у власності земельні ділянки?

Так, існують. Якщо особа є членом особистого селянського господарства і одночасно працює, звільнившись з робота вона може зареєструватись як безробітна тільки за умови, що за рік до реєстрації тривалість її трудової діяльності склала 6 і більше місяців. Тобто, якщо час для ведення селянського господарства дозволяє особі працювати, то вона може бути зареєстрованим безробітним і на період пошуку роботи отримувати допомогу по безробіттю. Якщо ж основним видом діяльності особи є веденням господарства, то слід розуміти, що вона самостійно забезпечила свою зайнятість. Відповідно, статус безробітного така особа здобути не може.

А якщо громадянин припинив займатись веденням особистого селянського господарства, чи може від бути визнаним безробітним?

Так, може. У такому випадку громадянин подає довідку про припинення ведення особистого селянського господарства або про вихід з господарства.

Які установи видають такі довідки?

Такі довідки видаються сільськими радами за місцезнаходженням земельної ділянки.

А якщо сільський мешканець вперше шукає роботу, наприклад є випускником школи, не вступив на навчання, а його батьки мають землю, чи може він шукати роботу за сприянням центру зайнятості?

Особа, яка вперше шукає роботу, довідку про особисте селянське господарство при реєстрації не пред’являє.

Слід також зазначити, що незалежно від тривалості роботи, довідки про особисте селянське господарство не подають також особи, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також внутрішньо переміщені особи.

Які рекомендації Ви можете надати шукачам роботи щодо оформлення трудових відносин?

Наполегливо рекомендується вступати виключно у легальні трудові відносини: укласти трудовий договір в письмовій або в усній формі, але з обов’язковим ознайомленням з наказом про прийом на роботу. Недопустимим є одночасне з поданням заяви про прийом на роботу подання заяви про звільнення (з підписом, але без дати). Особа, яка вступає в трудові відносини з роботодавцем, має володіти, як мінімум, основами трудового законодавства – така інформація надається шукачам роботи під час проведення відповідних семінарів у центрах зайнятості.

Катерина Білоконь, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Кіровоградського обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here