НЕ БИЙ, НЕ ЗНУЩАЙСЯ, НЕ ПРИГНІЧУЙ: МІЖНАРОДНІ ДНІ НА КІРОВОГРАДЩИНІ

0
598
views
НЕ БИЙ, НЕ ЗНУЩАЙСЯ, НЕ ПРИГНІЧУЙ: МІЖНАРОДНІ ДНІ НА КІРОВОГРАДЩИНІ. Фото Ігоря Демчука. НС

Кінець листопада є, можливо, найбільш насиченим на дати, пов’язані з правами людини, протидією насильству. Що це за дати і як вони відзначалися на Кіровоградщині.

Ще з 1995 року 16 листопада відзначається як Міжнародний день толерантності. Саме в цей день ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, статі, етносу, кольору шкіри тощо. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього. Також в Декларації є визначення терпимості, щоб виключити можливість спекулювати цим словом. Ось деякі цитати з цього визначення: «Терпимість означає повагу, прийняття і правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів проявів людської індивідуальності. Їй сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Терпимість – це гармонія в різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба».

У зв’язку з цією датою минулого тижня, а саме 23 листопада, відбулася обласна конференція «Толерантність як основа сучасного світу», учасниками якої стали школярі з усіх куточків Кіровоградщини. Школярі розповідали, що означає для них толерантність, як протидіяти булінгу, про прояви толерантності в житті, полікультурному суспільстві, мистецтві тощо.

У Кіровоградській області трохи пізніше, а саме 19 листопада, розпочався фестиваль DocuDays 2018. В рамках фестивалю з 19 по 30 листопада документальні фільми, присвячені правам людини, демонстрували в обласному центрі, Соколівській об’єднаній громаді та Компаніївському районі. Тема цьогорічного фестивалю – «Рівні рівності». Різні фільми як українських, так і іноземних режисерів торкалися таких тем, як життя в «сірій зоні» на Донбасі, пригнічення прав людей з синдромом Дауна, права жінок та ґендерно зумовленого насильства тощо.

Також у світі 20 листопада є днем пам’яті, присвяченому трансгендерним людям, яких вбили на ґрунті ксенофобії. Трансгендерність – це збірний термін для позначення явищ незбігання соціальної статі (ґендеру) і біологічної статі. Трансгендерність не залежить від сексуальної орієнтації. В День пам’яті трансгендерів у Києві відбулося мирне зібрання, мета якого – привернути увагу суспільства до того, що трансгендерні люди страждають від насильницьких злочинів набагато частіше, ніж інші меншини. Учасники маршу хотіли висловити вимоги до Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ та інших установ, щоб медичні діагнози, пов’язані з трансгендерністю, більше не належали до категорії психічних захворювань. Також активісти мали намір виступити з вимогою затвердження нового клінічного протоколу з медичної допомоги трансгендерам. Крім того, у планах учасників маршу були вимоги включити гендерну ідентичність до переліку ознак, за якими прояви насильства мають розглядатися як злочини на грунті ненависті.

А ось з 25 листопада по 10 грудня в Україні й світі щорічно проходить потужна міжнародна акція «16 Днів активізму проти гендернозумовленого насильства щодо жінок». Кампанія розпочинається з 25 листопада – Міжнародного дня усунення насильства проти жінок. В Україні за результатами опитування, проведеного в 2014 році, щонайменше 22% жінок у віці 15-49 років хоч раз у житті зазнавали принаймні однієї форми ґендерно зумовленого насильства. Минулого року були опубліковані результати загальнонаціонального дослідження «Економічні наслідки насильства щодо жінок в Україні», проведеного UNFPA – Фондом ООН у галузі народонаселення, який зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Виявляється, насильство щодо жінок в Україні може завдавати збитків на понад 200 мільйонів доларів на рік.

У 2018 році команда ООН в Україні об’єднала зусилля з більш ніж 75 партнерами для підтримки кампанії Генерального секретаря ООН UNiTE для ліквідації насильства проти жінок (UNiTE). Об’єднані спільною метою, з 25 листопада до 10 грудня по всій країні проходитимуть заходи для підвищення обізнаності та вжиття дій, спрямованих на ліквідацію ґендерно зумовленого насильства. Темою глобальної кампанії 2018 року в Україні є «#Почуймене: припиніть насильство щодо жінок». Кіровоградщина також активно приєднується до акції. Наприклад, у місті Олександрії 28 листопада пройшла вулична акція «RAZOM проти насилля». В Світловодську з 25 листопада по 10 грудня за ініціативою неурядової організації «Наші діти» та клубу «Я зможу» відбудеться більше п’яти заходів: покази тематичних кінофільмів, уроки та дискусії про типи насильства, зустрічі з представниками ЗМІ. Щодо обласного центру, то 21 листопада відбувся семінар «Зміцнення регіонального механізму із попередження і протидії домашньому насильству в Кіровоградській області». Цікаво, що адвокаційний правозахисний громадський проект про українських жінок на війні «Невидимий батальйон» вже вдруге організовує триденну зустріч для жінок-ветеранок з усієї України з 30 листопада до 2 грудня.

На третій день грудня припадає Міжнародний день людей з інвалідністю. Цікавим заходом, який відбувся минулого тижня в Кропивницькому, став візит команди каналу «1+1», що спільно з Посольством Великої Британії в Україні впроваджує цікавий тематичний проект «Ті, що вражають». Мета проекту, в рамках якого в різних регіонах та містах виступають як самі телевізійники, так і запрошені спікери, – надихнути українців  на створення зручних та доступних населених пунктів, привернути увагу до проблем людей з інвалідністю. Спікери розповідали про своє життя, історію злетів та падінь, як сила духу людини може вражати та надихати. Під час зустрічі, яка відбулася в Центральноукраїнському педуніверситеті ім. В.Винниченка, доводили основну ідею: об’єднані зусилля активних громадян здатні змінити українські міста та селища, перетворити їх на сучасні та доступні.

А ось 9 грудня – важлива для всіх людей дата і особливо близька та наболіла – для українців. На цю дату припадає одразу два міжнародних дня: День боротьби з корупцією та День пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів. Наступна знаменна дата вже наступного дня: 10 грудня – День прав людини.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here