ОЛЕКСАНДР ПЕРЕВЄРЗЄВ: «ЦЕЙ ДЕНЬ – ПРИВІД НАГАДАТИ ПРО СЕБЕ»

0
607
views

За традицією підбивати підсумки року, що минає, члени Кропивницької міської організації  інвалідів «Сильні духом», якою вже багато років керує Олександр Перевєрзєв, збираються у місцевому кафе «Гранканьон».

Власники закладу безкоштовно надають їм приміщення на увесь день, та ще й кавою та чаєм пригощають. Такий їхній внесок у відзначення Дня, як сьогодні вже прийнято говорити, маломобільних людей. Цього разу створити приємну «солодку» атмосферу для цих людей допомогли підприємство «Три Стар», профтехучилище №2, міське управління торгівлі. У зв‘язку з невтішним прогнозом погоди на кінець листопада зібратися довелося раніше. Такий «вихід у світ» – маленьке свято для тих, хто більшість свого часу проводить у чотирьох стінах. Члени організації живуть у різних кінцях міста. Добратися до кафе щоразу допомагають місцеві перевізники за дорученням очільника міста Андрія Райковича та начальника управління транспорту Олександра Вергуна. Але, добре знаючи історію «Сильних духом», а їх нині налічується 85 осіб,  і їхнього керівника, можна сказати впевнено, що саме завдяки Олександру Перевєрзєву вони мають і своє приміщення, і поїздки, і все інше, аби маломобільні люди його організації не почувалися відірваними від зовнішнього світу, час від часу збиралися, аби вирішити свої проблеми чи просто поспілкуватися. Олександра Дмитровича ледь не щодня можна зустріти в будівлі міськвиконкому. Уявіть, чого варто візочнику тільки заїхати у приміщення. Без сторонньої допомоги це важко зробити. Можливо, що декого це дратує, але все-таки керівництво ставиться до нього з повагою, розумінням і допомагає. Та й не заради себе він стукає у чиновницькі кабінети.

Проблема пандусів, а точніше їхня відсутність або формальне облаштування біля значної кількості установ, хоч і з великими  труднощами, але все-таки вирішується. Як приклад, цього літа обурення людей на візках викликало встановлення пандусів біля Янгола-охоронця, користуватися якими через високий підйом було неможливо. «Це знущання над нами», – обурювалися люди, але будівельники їх не чули, відзвітували та й годі! І тільки коли Олександр Дмитрович дістався до кабінету міського голови, а Андрій Райкович дав команду переробити все як слід, ситуація була виправлена. Також кілька пандусів встановлено біля банківських установ та багатоповерхівок.  Минулим літом завдяки  місцевій владі члени організації здійснили свою давню мрію – з‘їздили на екскурсію до Чигирина.

Невтомність Перевєрзєва іноді вражає, але вона дає свій результат. За домовленістю з міським управлінням охорони здоров’я двоє членів організації безкоштовно пролікувалися у неврологічному відділенні лікарні №1.

До Дня маломобільних людей в місті з’являться два автомобілі з підйомником для візочників, які працюватимуть у режимі соціального таксі. Це теж результат діалогу з міською владою, яка, за словами Перевєрзєва, допомагає членам організації фінансово. Так, 35 осіб отримали по півтисячі гривень на нагальні потреби.

– Я дуже вдячний міській владі за підтримку, в першу чергу Андрію Павловичу, а також керівництву Фортечної та Подільської районних у місті  Кропивницький рад, центрів соціального  обслуговування населення, – каже Перевєрзєв. – Цей день не можна назвати святом, це привід нагадати чиновникам, що є така категорія населення. А ще – зустрітися і щиро поспілкуватися.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here