«МЕНІ ВІДМОВИЛИ У СУБСИДІЇ…»

0
1456
views

Такими словами починається лист до редакції газети «Народне слово» від мешканки Кропивницького Галини Нікуліної. Причина, через яку жінці відмовили у цій державній допомозі, типова, на жаль, для багатьох родин.

У її будинку по провулку Ананьєвському, крім самої господарки, прописаний 22-річний онук, який ніде не вчиться і не працює. Але ж і фактично не проживає, що можуть підтвердити сусіди та у квартальному комітеті. Виписати онука бабуся не може, бо наразі він шукає роботу, а без прописки його нікуди не візьмуть.

«Я слухала виступ міністра соцполітики Реви, – пише Галина Іванівна, – і він чітко сказав, якщо людина прописана, але не проживає в будинку чи квартирі, його можна виключити із складу домогосподарства без виписки на основі підтверджуючих довідок. Таку довідку дав квартальний комітет. До мене додому приходила комісія, склала акт обстеження, що я дійсно проживаю одна. Але субсидію так і не дали. Коли я дослівно переповіла члену комісії те, що сказав Рева, то вона відповіла: «Усі вони кажуть, аби заспокоїти людей. А у нас є інструкції, яких ми дотримуємося».  У мене пенсія 1668 гривень, тому оплатити комунальні послуги я не можу. До того ж на ліки витрачаю майже половину пенсії, бо дуже хвора. Виписати онука ‒ це значить позбавити його роботи, позбавити майбутнього. І що тоді?».

Цей лист змусив нас звернутися до документів, які дозволяють чи не дозволяють давати громадянам субсидію.

Згідно з новими правилами отримання житлової субсидії на 2018-2019 рік, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022», право на субсидію не мають «особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії».

Але якщо людина прописана, але не проживає в квартирі субсидіанта, то, за підтвердженням спеціальної комісії, її можна вивести зі складу проживаючих, не виписуючи. Про це у згаданій постанові йдеться: «Розгляд комісією питання про нарахування субсидії на фактичну кількість людей, які проживають в квартирі (будинку), здійснюється на підставі письмової заяви субсидіанта з відповідним проханням. При цьому в декларації вказується повний склад зареєстрованих мешканців, але з позначкою «не проживають» навпроти відсутніх членів сім’ї.

На підставі цих документів, а також довідки, що підтверджує факт непроживання конкретної особи за цією адресою, соціальний інспектор перевіряє матеріально-побутові умови і складає акт. За результатами перевірки співробітниками УСЗН готується подання на комісію, рішення якої є обов’язковим до виконання ЖКГ.

Таким чином, цілком реально отримати через комісію постанову про нарахування плати за послуги ЖКГ тільки на проживаючих у квартирі людей (наприклад, не на чотирьох прописаних, а на двох реально проживаючих). І доходи для розрахунку субсидії також будуть братися тільки на тих осіб, які фактично мешкають у приміщенні.

Уточнення! Винесення такого рішення жодним чином не впливає на прописку громадян, відсутніх за зареєстрованим місцем проживання. Вони, як і раніше, будуть прописані за старою адресою, але на період їх відсутності плата за комунальні послуги нараховуватися їм не буде».

Здається, у Галини Нікуліної є усі підстави для отримання субсидії. Але що ж то за «інструкції», якими керуються члени комісії?

Аналогічна ситуація ледь не примусила жительку Кропивницького покінчити рахунки з життям. 70-річна Людмила Мельниченко проживає на Кущівці у будинку площею 57 квадратних метрів одна. Крім неї, у будинку прописаний її 50-річний син. Але за цією адресою не проживає, ніде не працює, зловживає алкоголем. У жінки мінімальна пенсія. За її словами, у міській раді підказали виписати сина через суд, якщо той не погоджується це зробити сам. Вона спитала: «А якщо суд я не виграю?», то почула у відповідь: «Ну что же мы сделаем?».

Людмила навіть не знає, де син перебуває. Так триває вже кілька років – і сусіди, і квартальна готові підтвердити, що він вдома не проживає.  Аби судитися, грошей жінка тим більше не має. Вона запросила фахівців з міської ради та управління соцзахисту, аби ті зробили комісійний виїзд до неї додому та переконалися у правдивості її слів. Але їй сказали, що такі виїзди не роблять.

– Мені лишається тільки повіситися перед управлінням соцзахисту або під машину кинутися – виходу немає. Без субсидії я просто пропаду, – у відчаї каже жінка.

Міський голова Андрій Райкович доручив відповідним службам розібратися і допомогти Людмилі Мельниченко.

– Потрібно того сина з-під землі дістати й виписати. А поки що надати матеріальну допомогу або й так скинемося, –  сказав Райкович. – Я розумію, що це – не елементи шантажу. Видно, що людина порядна й доведена до відчаю. Так що давайте втрутимось, щоб не було проблем. Треба призупинити вплив з боку теплогенеруючих підприємств, щоб там колектори не ходили, провести з ними роз’яснювальну роботу. Ну, як це так, що у людини 1500 гривень пенсії і 12000 треба буде заплатити за сезон за газ?

Якщо міська влада Кропивницького допоможе Людмилі, ми будемо тільки раді за неї. А як бути іншим сотням людей, у яких така ж проблема? За роз‘ясненням  ми звернулися до Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.

– Згідно із Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо громадянин прописаний на певній житловій площі,  але більше ніж півтора року там не проживає, він має бути зареєстрований в іншому місці, – коментує ситуацію начальник відділу державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГТУЮ в області Андрій Грималюк. – В іншому разі закон передбачає адміністративну відповідальність. Якщо ж цього громадянина знайти не можуть, його вправі  виписати з будинку чи квартири через суд. Комісії наразі виїжджати на місце не зобов‘язані. Для малозабезпечених осіб, які не мають достатньо коштів, передбачена послуга безоплатного адвоката із Центру надання вторинної правової допомоги. Жителям Кропивницького потрібно звернутися за адресою: вулиця Паученка (колишня Леніна), 64/53, або за телефонами: 0800 21 31 03, 32 08 24. Але у разі прийняття судом рішення на користь заявника цьогорічну субсидію він не отримає, бо строки подачі документів вже будуть вичерпані.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here