З ІСТОРІЇ ПРЕМІЙ ІМЕНІ ЮРІЯ ЯНОВСЬКОГО

0
1627
views

Сьогоднішній Інтернет має інформацію аж про три  премії імені Юрія Яновського.

Першу з них заснував більше як півстоліття тому тодішній Кіровоградський обком комсомолу для відзначення досягнень творчої молоді нашої області; другу (у 1982 році) запровадило правління Спілки письменників України для пошанування кращих майстрів новели; а третю (три роки тому) започаткувала громада села Нечаївки при підтримці Компаніївської районної ради – для відзначення лауреатів літературного конкурсу.

Звичайно, нас (і мене в тім числі) дуже втішає таке поціновування і пошанування нашого славетного земляка, бо мало хто з великих удостоївся такої уваги, поваги і слави – три різні премії в його ім’я.

Вважаю сьогодні доцільним згадати тих, кому вперше прийшла ця ідея, і відразу ж зауважу, що вона не прийшла згори, не була підказана «начальством».

Справа в тому, що тоді – в шістдесяті роки – при відділі пропаганди і культурно-масової роботи обкому комсомолу активно діяв клуб творчої молоді. До нього входили молоді креативні поети і прозаїки, художники, музиканти, лікарі. Зокрема, пам’ятаю особливо яскравих і активних Валерія Юр’єва, Леоніда Народового, Георгія Шевченка, Вадима Гребенюка, Віктора Погрібного, Олега Смолянського, Фелікса Полонського, Володимира Волохова, Петра Велігурського, Броніслава Домашина, Віктора Самійленка, Людмилу Ходак, Тамілу Лунтовську, Юхима Моргуліса, Аллу Загуменну.

Вони періодично збиралися в обкомі комсомолу, ділилися своїми творчими надбаннями і здобутками, читали вірші, обговорювали художні полотна, дискутували з приводу тих чи інших молодіжних проблем. Багато з них охоче йшли на творчі зустрічі з молоддю навчальних закладів та виробничих колективів.

Щороку обком комсомолу влаштовував обласні збори творчої молоді. На такому заході в 1967 році якраз і прозвучала пропозиція: оголосити обласний конкурс творчої молоді в 2 етапи: І – у містах і районах, ІІ – обласний.

Ця пропозиція знайшла офіційну підтримку, і в доповіді на XV обласній комсомольській конференції (січень 1968) про це звучало так: «…до п’ятдесятиріччя комсомолу проходить конкурс молодих поетів, художників, композиторів… Необхідно подумати про те, щоб премія обкому комсомолу мала своє ім’я».

Серед документів, які зберігаються в ДАКО, є й повідомлення (від 1.02.1968 р.) обкому комсомолу на адресу ЦК ЛКСМУ про те, що в області проходить конкурс серед молодих митців й за підсумками його першого етапу лауреатами стали поет Микола Пироженко – за цикл віршів «Степ»  та художник Людмила Ходак – за серію ліногравюр. Вони відзначені відповідними грамотами обкому комсомолу.

6 лютого того ж року бюро обкому комсомолу офіційно затвердило розмір премії імені Ю.Яновського (100 крб), яка присуджуватиметься «щорічно за кращі твори в галузі художньої літератури, образотворчого мистецтва та музики». Було затверджено журі конкурсів творчої молоді, у складі якого були авторитетні діячі старшого покоління, зокрема Микола Смоленчук, Юрій Моторний, Віктор Ярош, Юрій Хілобоков, Аміран Дайсадзе, Микола Добролежа.

З того часу в газеті «Молодий комунар» була затверджена рубрика «На конкурс імені Ю.Яновського», матеріали якої розповідали про конкурси на місцях, про зустрічі творчих молодих людей тощо.

А 15 жовтня 1968-го «Молодий комунар» дав таке повідомлення: «Присудження премії імені Юрія Яновського. Підбито підсумки конкурсу імені Ю.Яновського на кращий літературний і музичний твір, присвячений 50-річчю комсомолу. Премію Ю.Яновського в галузі літератури присуджено Валерію Юр’єву за поему «Полудень»… Премію за кращий музичний твір присуджено композитору Олегу Смолянському і поету Леоніду Народовому за пісню «Земле моя». (В дужках зазначу, що ця пісня потім упродовж восьми років звучала музичною заставкою в щоденній республіканській радіопрограмі для працівників села.) Трохи пізніше «Молодий комунар» також повідомив, що в галузі образотворчого мистецтва премія імені Ю.Яновського присуджена художнику Броніславу Домашину за картину «Комсомольський дозор».

Так почалася ця історія премії імені Ю.Яновського. І в подальшому конкурси молодих митців тривали, лауреатами цієї премії стали знані, талановиті поети Валерій Гончаренко і Володимир Базилевський (в майбутньому – лауреат Шевченківської премії), художники Фелікс Полонський і Петро Велігурський, дитячий хор «Соловейко» міського палацу піонерів. А коли обком комсомолу (з огляду на те, що Ю.І.Яновський був ще й визнаним журналістом) встановив ще номінацію «в галузі журналістики», то до числа лауреатів додалися ще Броніслав Куманський, Михайло Біденко, Володимир Гвоздецький, Юрій Дмитренко та ін.

Але я бачу мету цієї розвідки не в тому, щоб переповісти всю історію і назвати всіх лауреатів. Мета в тому, щоб нагадати: вперше – більше як півстоліття тому – премія імені Юрія Яновського народилася у нас, в нашому обкомі комсомолу. Цим наш обласний комітет та його газета «Молодий комунар» зробили вагомий внесок у розвиток духовного життя нашого краю.

Станіслав ЯНЧУКОВ,  краєзнавець, журналіст.

Для підготовки цього матеріалу використані документи, які зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області (ДАКО), зокрема в фонді № 1574.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here