НА ЧУЖИЙ КОРОВАЙ…

0
878
views

У телевізійних новинах часто з’являються сюжети: фермер виростив врожай, але, коли приходить пора його збирати, як чорти з мішка вискакують якісь невідомі люди, розмахують документами, із яких випливає, що ця земля належить іншій особі, яка і має право забрати з неї врожай.

Область наша сільськогосподарська, тому ці проблеми нас зачіпають особливо болісно.

Земля притягує, як магніт, зловмисників, які будують «бізнес», користуючись нашим недолугим законодавством. От про них і буде наша історія.

26 вересня 2018 року до слідчого управління Головного управління Національної поліції в області надійшла письмова заява від мешканця Устинівського району Миколи Анатолійовича Червоноспиского (прізвище змінено), в якій останній просив негайно притягнути до кримінальної відповідальності групу осіб, що здійснюють вимагання у нього грошових коштів. СУ ГУНП внесло відомості за вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 189 Кримінального кодексу України, – тобто вимагання, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій за матеріалами кримінального провадження було встановлено, що до організації та безпосереднього здійснення вимагання грошових коштів у потерпілого може бути причетний сорокатрирічний мешканець Кропивницького, юрист за фахом, Сергій та інші особи.

Досудове розслідування встановило, що 24 вересня 2002 року між фізичною особою-підприємцем Червоносписким (батьком потерпілого) та Седнівською сільрадою Устинівського району в особі сільського голови О.Орлова і було укладено договір оренди землі площею 143,7 га, що знаходиться на землях резерву Седнівської сільради, строком на 10 років. Договір оренди землі було посвідчено нотаріально державним нотаріусом Устинівської нотаріальної контори.

А коли термін договору майже сплив, розпорядженням голови Устинівської райдержадміністрації № 36-р від 03.02.2011 р. Червоноспискому-старшому продовжили строк дії договору оренди землі до 24.09.2021 р. з встановленням орендної плати в розмірі 3,2 % від нормативної грошової оцінки землі та з урахуванням коефіцієнта індексації.

Крім того, 11.04.2011 р. між Червоносписким-старшим та Устинівською РДА було укладено додаткову угоду до договору оренди землі від 24.09.2002 р.

Проте зазначена угода не була посвідчена нотаріально, що і стало початком проблем. Тому пропоную початківцям-орендарям суворо дотримуватись та в повному обсязі виконувати всі вимоги законодавства. Наприкінці 2013 р. земельна ділянка, що знаходилась в оренді у Червоноспиского-старшого, перейшла від Устинівської РДА до комунальної  власності Седнівської сільради, яка на початку квітня 2014 р. звернулась до суду з позовом про визнання недійсною зазначеної угоди від 11 квітня 2011 р. до договору землі від 24.09.2002 р. з підстав, що дана угода не завірена нотаріально. І це при тому, що фермер своєчасно сплачував орендну плату. Невже відсутність нотаріального посвідчення примусила сільраду подати позовну заяву про розірвання додаткової угоди?

Протягом 2014-2018 років тривали судові баталії щодо зазначеної земельної ділянки.

Нарешті, як вважав Червоноспиский-старший, проблеми закінчилися: постановою Дніпропетровського господарського суду від 20.09.2017 р., якою було задоволено його позов, на цій справі було поставлено жирну крапку. Тобто визнано укладеною додаткову угоду до договору оренди землі від 24.09.2002 р. на той самий термін і на тих же умовах. Право оренди внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. На підставі постанови суду, яка набула законної сили, Червоноспиский-старший разом із сином обробив земельну ділянку та підготовив її до посіву. Не знала родина Червоносписких, що на цьому їхні поневіряння не закінчилися. Бо постановою Верховного суду України від 28.03.2018 р. постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.09.2017 р. була скасована. Але жодного слова про те, хто компенсує витрати Червоноспиского на обробку орендованої землі, де він вже здійснив посів соняшнику, в постанові, зрозуміло, не було…

Орендар, безумовно, не змирився з рішенням ВС України, хоча і не мав права його не виконувати. Але, що зрозуміло, захотів повернути витрати, пов’язані із посівом соняшнику. Іншого способу, ніж самому зібрати цей урожай, не знайшов. Саме тому звернувся з позовом та клопотанням до Бабушкінського райсуду м. Дніпра, який ухвалою від 10.05.2018 р. заборонив органам та суб’єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо внесення змін до Державного реєстру речових прав на майно відносно оренди згаданої земельної ділянки, що належить Червоноспискому-старшому на підставі договору оренди землі.

У орендаря від того рішення мало не крила повиростали. А тим часом від голови сільради С.Г.Постоленко стало відомо, що державним реєстратором прав на нерухоме майно Кіровоградської обласної філії комунального підприємства «Благоустрій Шевченківського району», яке розташовано в столиці України, прийнято рішення № 43017037 про скасування договору оренди № 22740865 від 09.10.2017 р. між орендарем та Седнівською сільрадою.

Про всі ці обставини слідчі довідалися від потерпілого під час допиту. Крім того, останній пояснив, що 24 вересня 2018 р. він зустрівся в одному із ресторанів м. Кропивницького з раніше незнайомими йому особами, один з яких представився Валерієм (ім’я змінено). Назвав своє прізвище та по батькові. Юрист за освітою, Валерій повідомив потерпілому, що в даний час земельна ділянка, що перебувала в оренді у його батька А.С.Червоноспиского, знаходиться у комунальній власності Седнівської сільради і, щоб йому дали можливість зібрати врожай, необхідно віддати 30000 доларів.

Червоноспиский-молодший відповів, що йому таку суму грошей одразу не зібрати. Лише частину, а саме 10000 доларів, він збере зараз, а остаточно розрахується, коли буде зібраний врожай. Співрозмовник запропонував зустрітися в суботу, 29 вересня, о 14 годині в придорожньому кафе «Лугано» в смт Новгородка, на що потерпілий дав згоду.

Зранку в суботу начальник управління КР ГУНП Олександр Кодак провів останній інструктаж оперативній групі на чолі зі своїм заступником Олександром Демченком згідно з настановами керівника ГУНП в області полковника поліції Романа Козьякова. До речі, він вихованець карного розшуку, працював начальником цього підрозділу в одному із райвідділів м. Києва, тому оперативно-розшукова робота йому відома не з розповідей друзів.

Разом з оперативною групою УКР ГУНП відправилися слідчі СУ ГУНП та співробітники КОРД (корпус оперативно-раптової дії) у однострою, як це вимагають правила затримання. До слова, діями цього підрозділу керує особисто начальник управління, ні його заступники, ні інші керівники правоохоронних органів не мають такого права. Червоноспиский-молодший прибув до кафе завчасно. Дії фігурантів в Новгородці розшуковці уважно моніторили, починаючи від під’їздів до райцентру.

Спочатку Валерій на своїй автівці «Фольксваген поло» проїхався селищем. Імовірно, щоб застрахувати себе від можливої наявності поліцейських. Його два партнери по «бізнесу» на автомобілі «Мітцубісі ланцер» теж заздалегідь оглянули райцентр на предмет виявлення правоохоронців. До речі, серед спільників був один колишній засуджений умовно за хуліганство. Гадаю, що читачеві цікаво буде дізнатися, в яку саме халепу він колись вскочив.

26 жовтня 2014 року о 14 годині на околиці с. Казарня Знам`янського району біля дамби група невідомих осіб (серед яких був і наш фігурант), які стояли на узбіччі дороги, камінням закидала проїжджаючий повз автомобіль «Мерседес віто». В автівці знаходились кандидати в нардепи Верховної Ради України Мустафа Наєм, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук.

Всі учасники хуліганських дій були затримані, а потім і засуджені за ч. 4 ст. 296 КК України…

Після передачі потерпілим 10 тисяч доларів Валерію останній та його два спільники були затримані спецпризначенцями КОРД.

У салоні «Фольксвагена» було знайдено помпову рушницю, на яку власник машини мав відповідний дозвіл. Автомобілі було затримано. Слідчий СУ ГУНП вилучив у Валерія отримані ним від потерпілого долари. Але цьому передували події відносно потерпілого у селищі Устинівка, які і для поліції, і для нього самого виявилися повною несподіванкою.

Справа у тому, що ранком того ж дня, на який було сплановано операцію по затриманню вимагачів, до нього в офіс завітала кримінальна група із трьох молодиків з сусіднього Кривого Рогу. Яких, зрозуміло, ніхто не чекав. Один із них, раніше засуджений за вбивство, у розмові із потерпілим повідомив, що у нього проблеми з орендою землі. У відповідь криворіжці почули від хазяїна фірми щось на зразок того, що він знає про проблему і їде її вирішувати.

– Я сьогодні зустрічаюсь з Валерієм, – промовив сільськогосподарник і назвав його прізвище.

– Ми не знаємо такого! Ціна вирішення проблеми 50 000 доларів!

Після цього «вирішальники» виїхали на поля оглянути врожай, вирощений Червоносписким. А тим часом фермер зателефонував підполковнику поліції Олександру Демченку про несподіваних гостей, а той до свого шефа Олександра Кодака, останній доповів начальнику ГУНП області Роману Козьякову. Полковник розпорядився направити екіпаж патрульної поліції Долинського відділу поліції на цю непередбачувану подію. Патрульні своєчасно виїхали, затримали незваних гостей, поклали їх на землю, обшукали, а потім привезли в Долинський відділ поліції.

Опитування затриманих провів майор УКР Богдан Євдокименко, який прибув на цю подію з Кропивницького. Після нетривалої бесіди із затриманими виявилось, що вони знали про Валерія і його спільників та про їхні наміри. Здається, якщо б потерпілий не звернувся вчасно до поліції, його б «доїла» не тільки група Валерія, але й інші. Уявляєте, які масштаби криміналізації сільськогосподарського бізнесу?!

Фігуранти групи, що діяла в Новгородці, затримані в порядку ст. 208 КПК України, а рішенням районного суду м. Кіровограда їм було обрано запобіжні заходи: тримання під вартою ініціатору групи Валерію з правом внесення застави у розмірі 140 тисяч гривень (в той же день було внесено зазначену суму), двом іншим учасникам групи Б. і В. суд обрав запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

Слідчий по справі призначив низку експертиз, у тому числі відповідну трасологічну по рушниці. Розслідування триває, адвокати спілкуються зі своїми клієнтами. Взагалі справи за фактом вимагання грошових коштів, де задіяні земельні відносини, на сьогодні стали вже буденними.

Містяни обласного центру добре пам’ятають намет, який розмістили на центральній площі Кропивницького селяни Бережинки Кіровоградського району. Двічі питання про земельне рейдерство розглядалось на антикорупційній комісії при ОДА. На якій виступав і автор цього нарису. Керівництво ОДА всіляко націлює правоохоронні органи області на недопущення  правопорушень у сфері земельних відносин, але недосконале законодавство, на жаль, створює всі передумови для його порушення.

Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here