ЄСВ ТА ШТРАФИ: ЧИ ПІДТРИМАЄ ДЕРЖАВА ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМЦЯ?

0
1293
views

Українська асоціація прямого продажу розробила законопроект, який має знівелювати подвійне оподаткування приватних працівників, які мають власну справу, та зменшити тиск штрафів для роботодавців.

Про це під час міжнародної конференції «Підприємницька діяльність і права споживачів: прямий продаж на хвилі змін» розповіла виконавча директорка Української асоціації прямого продажу Надія Бедричук.

УАПП – це недержавне та неприбуткове об’єднання провідних компаній, що здійснюють діяльність у галузі прямого продажу товарів та послуг в Україні та входять до Світової федерації асоціацій прямого продажу. Членами асоціації є такі відомі компанії прямих продажів, як «Емвей», «Ейвон Косметікс Юкрейн», «Фаберлік-Україна», «Гербалайф Україна», «Мері Кей (Україна) Лімітед» та інші.

– Ми розробили законопроект, який має зменшити податковий тиск соціальних внесків як на постійно працюючих громадян, так і тих, які працюють нерегулярно – тобто отримують дохід час від часу, – пояснила Надія Бедричук. – Також враховуємо зниження штрафів для підприємців, які використовують найману працю. Ми вже отримали позитивні відгуки щодо цього законопроекту від депутатів чотирьох фракцій.

Про яке саме повторне оподаткування йдеться? Зі своєї заробітної плати кожен українець сплачує одразу три податки: єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. На відміну від деяких країн, в Україні ці податки сплачуються не особисто громадянином, а автоматично перераховуються роботодавцем, тож на руки ми отримуємо чисту зарплату, вже оподатковану. А ось якщо ви маєте до того ж власну справу, з якої отримуєте прибуток, – скільки податків маєте платити?

Щодо ЄСВ, то щомісяця із зарплати забирають 22 відсотки, які відраховують до декількох фондів: пенсійного, до фондів страхування на випадок безробіття, із тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві. Наразі українець, який, наприклад, має основну роботу та власну справу, має сплачувати ЄСВ двічі: і як найманий працівник, і як фізична особа-підприємець. Таке сумісництво породжує по суті подвійне оподаткування, хоча сам принцип підприємницької діяльності передбачає, що особа працює «на свій страх і ризик», без гарантованих доходів і соціальних оплат, але з перспективою заробити більше, ніж найманий працівник.

У 2017 році скасоване право не сплачувати єдиний соціальний внесок у разі, якщо підприємець не отримує дохід у поточному місяці. Тобто єдиний соціальний внесок сплачується незалежно від того, чи здійснювалась підприємницька діяльність або ні (так званий ЄСВ для «сплячих» ФОП), включаючи працюючих на сезон або нерегулярно, а також у випадках відпустки та/або хвороби. Це призвело до податкового навантаження на фізичних осіб-підприємців і, як наслідок, до закриття значної їх кількості. Ті підприємці, які могли б приносити дохід до державної скарбниці, нехай і час від часу, просто припинили свою діяльність або перейшли в тінь.

Разом з іншими об’єднаннями малого і середнього бізнесу Українська асоціація прямого продажу розробила законопроект, який має на меті не тільки подолати таке несправедливе повторне оподаткування, а й привести штрафи за порушення з оформлення трудових відносин (від 30 до 100 мінімальних заробітних плат) до розмірів, зіставлених з аналогічними порушеннями у сфері додержання законодавства про працю (від 1 до 10 мінімальних заробітних плат). Таким чином, штрафи мають розглядатися не як постійне джерело наповнення бюджету, а як стимулювання бізнесу до виходу з тіні та легального оформлення працевлаштування найманих працівників.

Надія Бедричук

– Умови для малого бізнесу мають бути гнучкішими та стимулювати розвиток. Ми захищаємо інтереси приватних підприємців, тобто фізичних осіб. Минулоріч всі ФОПи зобов’язали сплачувати єдиний соціальний внесок незалежно від того, чи здійснювалася підприємницька діяльність. Справді, серед них було багато «сплячих» ФОПів, які давно потрібно було зняти з реєстрації. Та водночас серед них були підприємці, які ведуть нерегулярну діяльність, час від часу.

Такі підприємці були змушені або взагалі відмовитись від власної справи, або перейти на роботу в «тіні», без сплати податків. Тому такий крок не спонукав на детінізацію підприємництва, а скоріше навпаки, – аргументувала Надія Бедричук.

У законопроекті, запропонованому УАПП, є, зокрема, декілька пропозицій. По-перше, не вираховувати ЄСВ з фізичних-осіб підприємців, що мають основне місце роботи, де отримують мінімальну або вище мінімальної заробітну плату. По-друге, зробити сплату ЄСВ за місяць, у якому не було отримано прибутку, добровільною. По-третє, корегувати ставки ЄСВ для фізичних осіб-підприємців, зокрема, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, з 22 відсотків до 18,84. Також пропонується зменшити штрафи за порушення з оформлення трудових відносин до розмірів, аналогічних штрафам за порушення у сфері додержання законодавства про працю. Цей законопроект, як вже було згадано, підтримали депутати чотирьох фракцій чинного парламенту.

Томаш Мурас

Голова Ради директорів Української асоціації прямого продажу Томаш Мурас:

– Філософія нашого бізнесу полягає в тому, що у нас є мільйон людей в Україні, які співпрацюють з компаніями прямого продажу, і ми фокусуємося, щоб зробити для цих людей найбільш комфортні умови та стимули для розвитку власної справи.

Ми співпрацюємо з депутатами Верховної Ради, які також розуміють важливість розвитку малого бізнесу та індивідуального підприємництва для України, розвиваємо партнерство з урядовими структурами. Ми всі разом робимо одну справу – зміцнюємо середній клас, який є основою стабільності будь-якої країни.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here