СПОРТИВНІ МИТТЄВОСТІ КІРОВОГРАДЩИНИ–2018

0
1012
views

Нинішній рік добігає кінця, і перед початком року нового ми нагадуємо про спортивні події обласного, всеукраїнського та навіть міжнародного масштабів, за якими протягом цього часу слідкувало «Народне слово».

Січневий номер ми розпочали репортажем про різдвяний шаховий турнір, присвячений Новому року та Різдву. Напередодні Нового 2018 року за ініціативою та фінансової підтримки президента обласної федерації шахів Ігоря Волкова турнір проходив у шаховому клубі «Гамбіт» до 14 січня. Участь у ньому взяли 25 місцевих любителів шахів у трьох вікових категоріях. У юнаків найкращий результат тоді показав Костя Криворог, у чоловіків ‒ Андрій Ломакін, а серед ветеранів Аркадій Аскері, Олександр Савченко і Василь Гуцало набрали однакову кількість балів, і всім трьом судді присудили перемогу в цьому цікавому турнірі. Переможці і призери турніру отримали дипломи від управління молоді і спорту міськради, а святкові подарунки вручив їм Ігор Волков.

Був також репортаж про перемогу баскетбольного клубу «Золотий Вік» під керівництвом Георгія Ступенчука над командою БК «Маріуполь» з рахунками 104-86 та 102-87.

У лютневих номерах ми писали про початок весняної першості УПЛ, але в 20-му турі обидві наші команди (тоді ще «Зірка» грала в еліті!) засмутили вболівальників, тренерів і президентів клубів прикрими поразками. ФК «Олександрія» в Києві за рівної гри поступився аутсайдеру «Сталі» з міста Кам’янське ‒ 0:2, а «Зірка» на своєму полі – дебютанту вищої ліги «Маріуполю» – 0:3. ФК «Олександрія» завершив перші два кола на восьмій сходинці, а «Зірка» (Кропивницький) взагалі на десятому і вилетіла до Першої ліги.

Напередодні жіночого свята 8 Березня в місті Ірпінь на Київщині відбувся вже традиційний Міжнародний дитячий турнір з карате на кубок княгині Ольги.

У різних вікових категоріях у ньому взяли участь майже чотири сотні спортсменів з України, Білорусі і Молдови. Кіровоградщину на цих змаганнях уже вкотре достойно представляли 18 вихованок тренера Світлани Лагно і 39 вихованців тренерського колективу Сергія Синька. До речі, підопічні Світлани вже всьоме виборюють перше командне місце на цьому представницькому турнірі і завжди з радістю беруть у ньому участь. З Ірпеня до Олександрії з медалями повернулися сімнадцять дівчаток з вісімнадцяти учасниць, а загальний доробок наших юних земляків – 35 нагород різного ґатунку. Всі вони шліфують свою майстерність у СК «Спарта-17» міста Олександрії.

Квітневі спортивні події стали більш радісними, особливо для любителів бейсболу та софтболу. Чотири дні на бейсбольному стадіоні СДЮШОР «Діамант» обласного центру проходили ігри Міжнародного турніру на Кубок В’ячеслава Колодицького-2018. Цей турнір в обласному центрі проводиться майже чверть століття, і на нього приїздили в різні роки команди з Прибалтики, Білорусі, Молдови. Цього разу боротьбу за головний приз турніру вели чемпіон Білорусі БК «Мінськ» (головний тренер Олександр Сечко) та дві місцеві команди – багаторазовий чемпіон України «Біотехком-КНТУ» (тренери Юрій Бойко і Олег Бойко) і бронзовий призер минулорічної першості «Біотехком-СДЮШОР» (тренери Сергій Лимаренко та Руслан Дейкун). До речі, всі вони заслужені тренери України.

До складу четвертої команди-учасниці турніру ввійшли юнаки віком до 18 років з Кропивницького, Києва та Чернівців. З юніорською збірною країни працювали тренери Євген Ткаченко з Києва та Ростислав Грінчук з міста Чернівці. За результатами попередніх ігор до суботнього фіналу потрапили два чемпіони сусідніх країн, а в грі за третє місце зустрілися бронзовий призер країни і юнацька збірна. У фіналі “Біотехком-КНТУ” разом з глядачами на трибунах стадіону святкував свою перемогу над мінчанами з рахунком 16-0. Кращим гравцем турніру організатори визнали улюбленця місцевих вболівальників центрального філдера команди «Біотехком-КНТУ» Іллю Великого.

А в середині квітня на полі спортивно-оздоровчого комплексу приміського селища Нового Кіровоградського району проходили фінальні ігри чемпіонату України з софтболу серед юніорів U-19 2018 року. Три дні боротьбу за нагороди чемпіонату вели спортсменки Донецької, Київської, Кіровоградської та Рівненської областей.

Софтболістки нашої області перемогли всіх своїх суперниць у групі із загальним показником забиті/пропущені очки 58-0 і в фіналі здолали рівнянок з рахунком 17-2!

Готували софтболісток до змагань подружжя тренерів Оксана і Олександр Шанцови.

У середині травня до Міжнародного дня сім’ї обласний центр здоров’я населення «Спорт для всіх» провів фінальні змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я». Проходили вони на нещодавно збудованому затишному майданчику зі штучним покриттям, який розташований між Телецентром та бейсбольним стадіоном. Участь у цих цікавих і напружених змаганнях взяли чотирнадцять команд з міст, районів та ОТГ Кіровоградської області. В естафеті «Флорбор» першою стала сім’я Мартинів з Соколівської ОТГ, другою – сім’я Бобків з Кіровоградського району і третьою – сім’я Марфулів з Олександрійського району. Естафету «Переправа» краще всіх провела сім’я Козеровських з Добровеличківського району. Другою тут була команда Туменків з Бобринецької ОТГ, а третьою ‒ сім’я Федурків з Гайворонського району. Естафету «Сімейний стрибок» виграла сім’я Гавришевських з міста Знам’янка, друге місце посіла сім’я Бобків, а третє – сім’я Гордієнків, Смолінська ОТГ. Сім’я Бобків, Кіровоградський район, перемогла в «Естафеті снайперів». Другою тут стала сім’я Гладнєвих з Петрівського району і третьою ‒ сім’я Козеровських, Добровеличківський район. Загальнокомандний залік виграла сім’я Бобків, на другому місці ‒ сім’я Гавришевських, на третьому ‒ сім’я Козеровських. Переможці і призери отримали нагороди, і всім учасникам обласний центр фізичного здоров’я вручив подарунки. Переможець змагань, сім’я Бобків, отримала право представляти нашу область у фіналі Всеукраїнського фестивалю «Мама, тато, я – спортивна сім’я» 15-17 червня цього року в місті Володимир-Волинський.

Наприкінці червня, напередодні Дня молоді, в міськвиконкомі Кропивницького вже втретє відбулося нагородження переможців конкурсу «Краща молода людина року» 2018-го з врученням дипломів лауреатів та кубків.

За мужність і відвагу, проявлені при захисті територіальної цілісності країни, і активну громадянську позицію переможцем номінації «Молодий захисник України» обрано командира розвідроти молодшого сержанта Євгена Близнюка.

У номінації «Сила духу» диплом цього конкурсу отримав учасник змагань «Ігри нескорених» сержант Василь Петринко.

В номінації «Відкриття року в галузі фізичної культури і спорту» переможцем міського конкурсу став стрибун у висоту, кандидат у майстри спорту України з легкої атлетики вісімнадцятилітній Олег Дорощук.

Бейсбольні європейські баталії, які вперше пройшли в нашому місті і взагалі в Україні за часів незалежності, стали найяскравішою спортивною подією не тільки липня, а й всього цього року. На оновленому бейсбольному стадіоні СДЮШОР-2 «Діамант» пройшов чемпіонат Європи з бейсболу в групі «С». Участь в ньому взяли збірні команди Грузії, Естонії, Румунії, Угорщини та України, а боролися команди при переповнених глядачами трибунах стадіону з 23 по 28 липня. Наша національна збірна розпочала представницький турнір з перемоги над збірною Естонії з рахунком 15-0, а збірна Румунії перемогла угорську команду ‒ 7-3. Наступного дня вже Естонія святкувала перемогу над Румунією ‒ 5-4, а збірна Грузії перемогла команду з Угорщини ‒ 16-9. Третій день змагань приніс такі результати: Естонія – Угорщина ‒ 3-2, Україна – Грузія ‒ 12-1. На четвертий день чемпіонату Грузія поступилася збірній Румунії, а в зустрічі Угорщина – Україна було зафіксовано результат 3-9. Таким чином путівки до фіналу завоювали збірні Румунії та України.

На жаль, найцікавішу та напружену фінальну гру цього турніру перервала довготривала потужна злива. На бейсбольному полі стояли цілі озера води, воно стало непридатним до гри, і після півторагодинної перерви судді оголосили технічну перемогу збірній України з рахунком 3-2. Тепер наші бейсболісти будуть грати з наступного року з більш сильними європейськими командами в групі «В», а значить ігри будуть цікавішими. Слід зазначити, що крім місцевих любителів бейсболу на трибунах було багато гравців і вболівальників з Києва, Вінниці, Рівного, Харкова, Чернівців та інших міст країни. Також за цей тиждень зав’язалося багато дружніх міжнародних зв’язків між українцями та грузинами, естонцями, румунами та угорцями. Це зараз чітко можна побачити в соцмережах, а також почитати там подяки за гарно проведену організацію чемпіонату Європи, добрі слова про наше місто, наших любителів бейсболу. А подяку перш за все заслуговує багаторічний спонсор обох кропивницьких команд та національної збірної фірма «БіоТехКом» (керівник Альберт Точиловський), керівництво міської та обласної адміністрації. А за чудову гру нашої команди найбільша подяка гравцям і тренерам збірної України Олегу Бойку, Юрію Бойку, Сергію Лимаренку та Руслану Дейкуну.

П’ять європейських медалей привезла Ольга Свідерська до Кропивницького з чемпіонату Європи з плавання серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, вадами зору та фізичного розвитку, який проходив з 14 по 19 серпня в столиці Ірландії Дубліні.

Відома в країні та світі вихованка тренера Олени Кузнецової стала другою в запливі на 150 метрів комплексним плаванням і третьою на чотирьох дистанціях 50 метрів вільним стилем, брасом та на спині.

З 20 по 27 жовтня в австралійському місті Сіднеї втретє проходили змагання військовослужбовців, які були поранені чи перенесли тяжкі захворювання під час виконання службових обов’язків у збройних конфліктах, під назвою «Ігри нескорених». Цього разу в них взяли участь представники 18 країн, і серед них 15 учасників під українським прапором. Кіровоградщину вже друге, представляв Олександр Чалапчій з Благовіщенського району, але цього разу він виступив від України в зовсім новому виді спорту – у перегонах на ручному велосипеді, більш схожому на інвалідний візок. Шосте місце в гонці Men’s Hand bike IHB2 Criterium нашого АТОвця без обох ніг організатори розцінили як справжній подвиг і вручили Олександру спеціальну медаль.

Завершуючи спортивний огляд, не можемо не згадати про те, що двічі в кінці цього сезону футболісти ФК «Олександрія» «відсували» на третю сходинку київське «Динамо».

Віталій ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Фото: Ігор Демчук, Тетяна Нежиборець, інші джерела. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here