РІК, ЩО МИНУВ: ЧИМ ЗАПАМ’ЯТАЄМО?

0
1305
views
НС-2018. Фото Ігоря Демчука

Прорив року №2

Ще кілька років тому багатьом здавалося, що медицина на селі у нас остаточно втрачена, «пацієнт швидше мертвий, ніж живий».

Читати початок: РІК, ЩО МИНАЄ: ЧИМ ЗАПАМ’ЯТАЄМО?

Тож там, на селі та навіть в райцентрах, в лікарнях панували занепад і зневіра. Але в 2018-му на периферії  побудували і реконструювали більш ніж десяток амбулаторій! Ці заклади – навдивовижу сучасні та розумні – будуються за єдиним типовим проектом для всієї країни. Найбільше вражають в них не тільки просторі суто медичні приміщення, а й житло для лікарів сімейної медицини. Метрів під сто квадратних, з усіма зручностями, просторе, з високою стелею. Коли оглядав одну таку в Новомиргородському районі, якось навіть захотілося піти вчитися на медика – у журналістів в містах житло не таке класне… А в Олександрії відкрили нове гемодіалізне відділення, четверте за рахунком в області. В грудні до Кіровоградської обласної лікарні, Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру, Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру було поставлено нове обладнання на десятки мільйонів гривень! Нехай більшості читачів ці слова мало про що говорять, але тепер у медустановах Кропивницького є нові гастрофіброскоп, гістерорезектоскоп, кардіотокографія, ангіограф, мобільний радіоскопічний стіл і багато чого ще подібного. Тож медицина у нас приростає новим сучасним обладнанням.

Подія року

Вперше за довгі роки в Кіровоградській області з нуля почали будувати дитячий садок. Будівництво йде в Голованівську, і вже близько до завершення. До речі, останній за весь час садок був завершений теж у Голованівському районі, в Перегонівці, його здали в 1996 році. Після того нічого нового ніде по області не будувалося, садки частіше закривали, віддавали під ринки, спортзали… На щастя, ця сторінка нашої історії перегорнута. Відмінна нова добротна будівля, сучасна та красива. Довелось бути свідком початку будівництва. Найбільше здивувало і потішило те, що планом передбачено навіть город на території садка – дітки зможуть спостерігати, як ростуть різні овочі, та й зелень до столу буде завжди своя, свіжа. Близько тридцяти мільйонів – сумарний кошторис будівництва садочка «Веселка». І ще один, довгий час занедбаний, дитячий садок відродився в Новоукраїнці. Скоро «Зернятко» відчинить двері для дітей. Реконструюють садки і в Новій Празі та Устинівці.

Рух року

В обласному центрі дозріли нарешті для вирішення транспортної проблеми, як ми і прогнозували рік тому. Розпочато капітальний ремонт шляхопроводу, що веде з вулиці Полтавської до аеропорту (багато городян з подивом дізналися, що він називається провулок Об’їзний). Йдуть підготовчі роботи і по розширенню всім відомого вузького місця – арки, під якою проходить дорога, що сполучає центр з Новомиколаївкою. Скільки вже прозвучало нарікань за незручності в русі! Але. Люди добрі, колись же цю роботу треба було починати робити. А то той шляхопровід в один не прекрасний день міг звалитися під вагою чергової фури, і були б жертви. Про розширення дороги під аркою йдеться ще з радянських часів, вже тоді місту не вистачало простору на дорогах. І насправді честь і хвала Андрію Райковичу, що він зважився на ці масштабні проекти. Цілком заслужено він впише своє ім’я в історію міста. Віз цих транспортних проблем накопичувався десятиліттями, кількість автомобілів у місті зросла за цей час мало не втричі. Незважаючи на прокляття водіїв і пасажирів, міський голова взяв на себе цю відповідальність. Перетерпимо, і ситуація зміниться на краще.

Перемога року

Дуже значущою подією став чемпіонат Європи з бейсболу, який пройшов у Кропивницькому вперше в історії цього виду спорту в Україні. Це був чемпіонат серед команд третього за значимістю дивізіону С. Збірна України здобула п’ять перемог у п’яти матчах, показала максимальний результат і вийшла до другого за значимістю дивізіону В. “Рeзультат виправдав очікування, – говорив тоді президент федерації бейсболу та софтболу України Андрій Ніколаєнко. – Об’єктивно українська збірна була найсильнішою, але фінал приніс несподіванки і драматичні сюрпризи, змусивши вболівальників нe на жарт понервувати. В цілому і Національна федерація, і облдержадміністрація, і спонсори плідно та злагоджено попрацювали на загальний результат. Глядачі скучили за справжнім спортивним шоу. У цьому році ми відкрили бeйсбол нe тільки для Кропивницького, а й для всієї України!”

Політична тенденція року

Несподіваною тенденцією року став перехід державних чиновників високого рангу в місцеве самоврядування. Колишній очільник Олександрійської районної державної адміністрації Богдан Куруп обрався на посаду голови об’єднаної територіальної громади Нової Праги. Андрій Коломійцев, в минулому заступник голови ОДА, очолив Приютівську громаду. Здавалося б – це зниження статусу. Хоча… Досвід найстарших ОТГ області –  в Малій Висці та Новоукраїнці – показує, що там після створення цих об’єднаних територіальних громад бюджети зросли в два-три рази! І голова ОТГ обирається народом, навіть президент його не може звільнити, свободи дій у місцевого керівництва в рази більше, ніж навіть у глави району, кошти в розпорядженні солідні. Тож в усьому цьому є сенс.

Тренд року

В області стає популярним історичне реконструювання. На Великдень вулицями міста несли на хресті розп’ятого Христа. Не зовсім справжнього, звичайно. Це так віруюча молодь відзначила свято, відновивши події двотисячолітньої давності, шлях на Голгофу. Потім була реконструкція прибуття січових стрільців в Єлисаветград – актори Івано-Франківського театру поставили на вокзалі Кропивницького (на фото вгорі). А до Дня визволення Кіровограда від окупантів в 1944 році планується реконструкція цієї події (хоча, за великим рахунком, особливої битви і не було, німці просто по-тихому відступили).

Чутки року

Весь рік найбільше у нас говорили про те, що так і не відбулося. У Верховній Раді був зареєстрований законопроект про перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку. Але якось у депутатів не дійшли руки до нашої області, а потім і зовсім тема зійшла нанівець. В кінці літа ми всі хвилювались через телебачення. Починаючи саме з нашої області (і Київської), в країні відключили аналогове, старе, телебачення. І перейшли на цифрове. Стільки було страхів, що все, капут, не бачити нам тепер «Танців із зірками» та «Голос. Діти». А виявилося, що переходу на новий формат практично ніхто і не помітив. У більшості було інше телебачення, у кого не було, спокійно купили собі приставки Т2, та й потому. Всі дивляться улюблені передачі і далі. Життя триває!

Геннадій Рибченков

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here