РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО ЗАКОНУ З ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО І ЗЛОЧИНИ НА СЕКСУАЛЬНОМУ ҐРУНТІ (ВІДЕО)

0
1649
views

11 січня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Відповідно до положень цього закону, за вчинення подібних злочинів тепер передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, карається арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Такі правові наслідки настають у випадку, коли дії правопорушника призвели до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Що ж стосується четвертої форми домашнього насильства, передбаченої Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» – сексуального, то вона (за наявності підстав) кваліфікується за іншими статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, такі дії кваліфікуються слідчими як злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Водночас, загальну частину Кримінального кодексу України доповнено новим розділом «Обмежувальні заходи». Він містить статтю 91-1 «Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство».

Згідно з цією статтею, одночасно з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів. Вони застосовуються в інтересах особи, яка потерпіла від злочину, пов’язаного з домашнім насильством.

Зокрема, кривднику можуть заборонити перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства, а також обмежити спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності, тощо.

У разі невиконання кривдником обмежувальних заходів законом передбачена кримінальна відповідальність. Так, стаття 390-1 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників. Санкція статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до 2 років.

Також посилено відповідальність за злочини на сексуальному ґрунті. Відтепер стаття 134 Кримінального кодексу України (Незаконне проведення аборту або стерилізації) викладена у новій редакції. Стаття передбачає кримінальну відповідальність за проведення аборту особою, яка не має спеціальної медичної освіти. Такий злочин передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста до двохсот сорока годин, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років.

Крім того, примушування до аборту без добровільної згоди потерпілої особи карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років – з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Водночас законом передбачено зміни і до статті 152 (Зґвалтування) Кримінального кодексу. Зокрема, ця стаття передбачає кримінальну за вчинення дій сексуального характеру – без добровільної згоди потерпілої особи. При цьому згідно із приміткою до ст. 152, згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин. Водночас законодавець посилив відповідальність за групове та повторне зґвалтування.

Департамент комунікації Національної поліції України,  Кіровоградська область

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here