НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ НА КІРОВОГРАДЩИНІ РОЗПОЧНЕТЬСЯ ТЕСТУВАННЯ ТЕЛЕМЕДИЦИНИ У СІЛЬСЬКИХ АМБУЛАТОРІЯХ

0
701
views

В Україні розпочалося масштабне будівництво перших 517 нових сільських амбулаторій моно- та групової практики. 10 вже введено в експлуатацію на Кіровоградщині, які повноцінно працюють. Спільно з МОЗ розроблено і сформовано спроможну мережу з 4223 сільських амбулаторій.

Потреба у новому будівництві – 688 закладів. Закуповуються 514 службових автомобілів для сімейних лікарів. За підтримки партнерів зі Світового банку розроблено хендбук – технічне завдання для запровадження в амбулаторіях телемедицини. Про це під час селекторної наради щодо стану реалізації реформи сільської медицини наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні всі області вже вийшли на реалізацію проектів. І в 2019 році всі сільські амбулаторії в рамках реформи мають бути введені в експлуатацію. Тепер ми впритул наближаємось до впровадження телемедицини у сільських амбулаторіях. Є такий вислів, що «ліки від хвороби знаходяться не в аптечці у лікаря, а в його голові». Запроваджуючи телемедицину, ми якраз даємо сімейному сільському лікарю унікальну можливість отримати фахову консультацію вузькопрофільного спеціаліста з приводу діагнозу чи лікування. Наш хендбук – це посібник, який ми обов’язково передамо регіонам у допомогу», – зазначив Геннадій Зубко.

Наразі у п’яти областях – Кіровоградській, Харківській, Рівненській, Дніпропетровській та Полтавській – розпочнеться тестування телемедицини у сільських амбулаторіях за чотирма нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання.

Вже найближчим часом області мають визначити такі амбулаторії.

Урядовець підкреслив, що мета реформи – не будівництво нових амбулаторій або встановлення медичного обладнання. «Ми говоримо про зменшення смертності людей і кількості нових захворювань, у той же час – збільшення кількості людей, які підлягають моніторингу після перенесених хвороб. І головне – збільшення тривалості життя українців безпосередньо у сільській місцевості», – наголосив Геннадій Зубко.

Він подякував міжнародним партнерам з Уряду Канади і Світового банку, з якими був підписаний Меморандум. У документі чітко визначені ключові цілі реалізації реформи первинної медичної допомоги у сільській місцевості і залучення міжнародної допомоги не тільки для розбудови інфраструктури, а й впровадження нової якості медичних послуг сімейними лікарями, у тому числі телемедичних.

Також окремо Геннадій Зубко подякував Посольству Канади в Україні, проекту EDGE, компанії Ontario Telemedicine Network (OTN), консультантам зі Світового банку, які підготували технічне завдання для розробки програмного забезпечення з впровадження телемедицини.

Служба Віце-прем’єр-міністра України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here