«ВСЕ ПО ЗАКОНУ», АЛЕ ПОЛІЦІЯ МАЄ СУМНІВИ

0
1078
views

«До яких пір керівники Бобринецької міської ОТГ будуть тримати нас, платників податків, за дурнів і бидло?». Отак досить категорично починається лист на шести сторінках до редакції «Народного слова» від тамтешньої  громадської організації «Антикорупційний рух Бобринеччини».

Суть звернення місцевих антикорупціонерів – порушення фінансової дисципліни головою ОТГ (він же – міський голова), а саме – невмотивоване завищення розміру заробітної плати та премій собі та своєму найближчому оточенню у міській раді.

Ось, приміром, пишуть активісти: «У 2018 році видатки бюджету ОТГ склали 70,8 млн грн, де 43,7 млн грн – витрати на зарплату працівників установ ОТГ, а оплата працівників міськради – 10,2 млн грн.  При порівнянні виявляється, що бюджет Бобринецької ОТГ у 2018 році зріс на 11,5 млн грн, а видатки на зарплату – на 13,2 млн грн. В той же час витрати на зарплату посадових осіб міської ради зросли на 4,1 млн грн. Не обділили вони себе і на 2019 рік, зменшивши видатки на заробітну плату на 0,5% проти минулого року, що в сумі складає смішні 219,1 тис. грн. Чому смішні? Тому що у 2017 році премія з нагоди 250-річчя з дня заснування м.Бобринець в сумі 228,0 тис грн, за розпорядженням міського голови № 151-к від 20.09.2017 року, була виплачена в розмірі від 15 тис. грн до  5 тис. грн  кожному працівнику міської ради, починаючи з голови».

Дописувачі посилаються на Закон України № 2493 та Постанову Кабміну України № 268, які, за їхніми переконаннями, грубо порушуються чиновниками міської ради. У зверненні наводиться ще чимало порушень законодавства у фінансовій сфері.

У членів названої громадської організації є сумнів у тому, що депутати самі не знають, за що голосують, приймаючи фінансові рішення, тим самим незаконно збагачуючи невеличку купку чиновників на чолі з міським головою.

«Якщо небезпідставно припустити, що обов‘язкові виплати складають близько 25%, що в сумі виходить 1,5 млн грн у 2017-му та 2,5 млн грн в 2018 р., то на стимулюючі виплати було витрачено в 2017 році близько 4,5 млн грн, а у 2018-му – близько 7,6 млн грн, враховуючи й виплати двох матеріальних допомог. Отже, стимулюють у міській раді втричі більше, ніж люди заробляють».

В той же час, за твердженням членів ГО «Антикорупційний рух Бобринеччини», у місті чимало проблем, які недофінансовуються. Зокрема,  у вже минулому році на заклади охорони здоров’я не додано більше двох мільйонів гривень, що мали б піти на зарплату медиків, енергоносії, харчування.  У місті, за їхніми словами, катастрофічний стан з питною водою, яку не те що пити, а прати нею бридко.  На утримання стареньких у стаціонарному  відділенні районного терцентру  з виділених рішенням сесії 250 тисяч гривень надійшла тільки 51 тисяча.

«Враховуючи, що в місті багато проблем, та замість того, щоб направляти максимум коштів на благоустрій і розвиток міста, вирішувати соціальні питання, купка людей, як зграя, шматує міський бюджет і пхає гроші собі в кишені»,  – йдеться у зверненні активістів.

Зустрітися з міським головою Бобринця нам не вдалося, бо на час, як готувався цей матеріал, Валерій Сніжко знаходився на лікарняному. Тож коментар щодо викладеного він дав у телефонній розмові з нашим кореспондентом. Валерій Вадимович стверджує, що добре знає тих, хто написав це звернення, і зміст його для нього не секрет. За його словами, писали люди, які ще донедавна займали посади у виконавчих органах, зокрема у контролюючих організаціях.  Щодо фінансових порушень з боку його як керівника, про які йдеться у листі,  то у 2017 році була здійснена перевірка і жодних претензій з боку перевіряючих пред‘явлено не було. Зарплати, премії, надбавки – все це, каже посадовець, виплачується тільки в рамках законодавства. Враховуючи те, що на сьогодні заробітна плата керівників комунальних підприємств та інших осіб, що працюють на відповідальних посадах, дуже низька у порівнянні з їхнім обсягом роботи, міська влада знаходить ресурси, аби стимулювати їхню діяльність. Все це робиться, стверджує керівник, за згодою депутатів, які приймають відповідні рішення на сесіях. Що стосується проблем міста, то вони поступово вирішуються згідно з планом соціально-економічного розвитку.  Сніжко ще раз наголосив, що міська влада не переступає межу закону.

Здавалося б, усе сказане міським головою досить переконливе. Але, як виявилося, не для правоохоронців. Звернення ГО «Антикорупційний рух Бобринеччини» розглянуто керівництвом Управління захисту економіки в Кіровоградській області з подальшим  внесенням відповідних відомостей  до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, а також прийнято рішення згідно з  чинним законодавством України. Про  висновки правоохоронців, а значить, чия тут правда – керманичів чи активістів, ми обов’язково поінформуємо читачів «НС».

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here