ПРИЙДЕШНІЙ РІК: ПРОГНОЗ ЗА СОНЦЕМ

0
1765
views

Спостерігаючи за динамікою змін у суспільстві та природі, часто використовують теорію спіральної динаміки розвитку, яка описує вісім рівнів розвитку індивіда та суспільства.

Кожному з восьми рівнів відповідає власний переважний характер або особливість, а об’єкти або суб’єкти переходять від рівня до рівня під впливом законів розвитку. У фізичних процесах є можливість розглядати процеси з різних точок зору, наприклад, можна оцінити зміну врожайності зернових на Кіровоградщині (рис. 1).

На рисунку видно, що крива врожайності містить два фактори впливу: технології господарювання (врожаї) та погодних умов (числа Вольфа). Горизонтальна вісь ‒ це врожайність, а вертикальна – її приріст порівняно з минулим роком.

Більш уважне вивчення цього графіка свідчить – в роки мінімуму сонячної активності (СА) спостерігається і локальний мінімум врожайності. Тобто можна припустити, що погодні умови в свою чергу залежать від СА.

Фактично, якщо вміти прогнозувати погодні умови, то можна прогнозувати й врожайність. Але гідрометцентри не дають прогнозів на рік. Хіба що вдалося знайти прогноз Державного центру статистики у вигляді усереднення за три останніх роки та видачу цього усереднення як результат прогнозування.

До речі, цикл змін СА містить чотири етапи: зростання, максимум, спадання та мінімум. Кожен з етапів має протяжність близько в три роки, і коли брати за прогноз середнє за три минулі роки, матимемо гарантовану похибку, бо за змінами СА наступний рік має зовсім інші характеристики впливу нашого Сонця. Отже, виникає можливість знайти схожі за умовами сонячної активності роки, які виявляються схожими і за погодними умовами. А знайшовши погодні умови в роки зі схожими умовами СА, можна визначати найкращу відповідність погодних умов на рік – два вперед. Цей метод і пропонується основою побудови прогнозів врожайності.

Один дощ може врятувати або знищити врожай. На жаль, момент випадіння конкретних опадів на рівні року є випадковим процесом, і доки не сформовані повністю атмосферні умови, день випадіння дощу передбачити неможливо. Але математична статистика дозволяє виділити зону підвищеної ймовірності випадіння опадів та їх обсяг, що показано на рис. 2: верхні лінії демонструють очікувану денну температуру, схожі за динамікою нижче – нічну. Нижня лінія показує зони очікування опадів та їх кількість. Горизонтальна шкала містить конкретні дати протягом року.

Судячи з цього графіка, 2019-й матиме більш сухий початок, ніж попередній рік, значні зливи очікуватимуться лише на кінець літа, проте рік більш насичений короткочасними дощами, тобто рослини матимуть менше сонця і брак води. Відзначимо, що в липні очікується спека з температурами більшими за 30 градусів.

Схожий підхід спрацьовує й для врожайності сільськогосподарських культур. Але тут точність прогнозу залежить від кількості даних у минулих роках. Також є проблемою, що врожайність культур може значно відрізнятися навіть у межах одного району, але прогноз є досить точним, якщо усереднювати в цілому по області. Наприклад, врожайність насіння соняшнику була поділена на категорії «дуже погано», «погано», «нормальний», «добрий», «дуже добрий» в порівнянні на ближчі роки. Тим самим було враховано лінійну складову зростання врожайності за рахунок вдосконалення ведення сільського господарства. Після віднесення врожаїв до категорій було пораховано кількість кожної категорії в роки мінімуму сонячної активності, а також позначено приблизну врожайність до категорії в ц/га (рис. 3, числами показано кількість врожаїв; наприклад, погана врожайність зустрілася двічі).

Як видно з рис. 3, в роки мінімуму сонячної активності, що й очікує нас в 2019 році, погані врожаї зустрічалися 5 разів, а гарні – 8 разів. Тобто більш ймовірно отримати в 2019 році гарну врожайність сояшнику.

На жаль, такий прогноз можна зробити за наявності відомостей про врожайність за тривалий час, 50 та більше років. Тому для більшості культур, щодо яких не вівся збір статистичних даних, прогнозування значно ускладнене.

Також сонячні цикли синхронізують соціальні та економічні процеси. Виявляється, що всі значні економічні кризи припадають на роки мінімуму сонячної активності; найбільш відомі світові економічні кризи були в 2008, 1997-1998 та 1987 роках. Наступний мінімум сонячної активності настає просто зараз… Тому в 2019 році «свині» нам буде від неї «подарунок» у вигляді чергової світової економічної кризи, дзвоник якої вже пролунав 24 грудня 2018 р., коли індекс Доу-Джонса впав за період з 3.12.2018 до 24.12.2018 на 16%.

Але на фоні спокійного сонця соціальні процеси стають теж млявими. Більшість військових дій та громадських заворушень відбувалися в роки дуже активного сонця. Тому, коли вибори претендента на президентське крісло цього разу припали на рік  з малою сонячною активністю, варто очікувати низьку явку на виборчі дільниці та прийняття суспільством будь-якої кандидатури, яка виграла вибори навіть при сумнівних результатах. У сьогоденній Україні, де зовнішні політичні рішення президента можуть коштувати життя країні, такий підхід громадян до виборів вкрай небезпечний. Тому 31 березня важливо проявити відповідальність й не дати скористатися пустими бланками брехунам та шахраям.

Залмен Філер, професор, доктор технічних наук

Олександр Дрєєв, доцент, кандидат технічних наук

Ганна Дрєєва, викладач

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here