РАЗ ДОБРОМ НАГРІТЕ СЕРЦЕ ВІК НЕ ПРОХОЛОНЕ

0
1877
views

Слово «волонтер» набуло особливого значення з початком війни на Донбасі. Їхню діяльність, перш за все  у всебічній підтримці армії, особливо на початку війни, переоцінити неможливо. 

Але й на нашій мирній території робота волонтерів не менш потрібна, зокрема у забезпеченні вимушених переселенців зі сходу та Криму усім життєво необхідним, а також інших вразливих категорій громадян. Ще одна дуже важлива ланка їхніх обов’язків у нинішній тривожний час – навчити людей наданню першої медичної допомоги, чим активно займаються волонтери Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста.

З початку минулого року на базі Кіровоградської льотної академії НАУ проводяться 12-годинні курси з надання першої медичної допомоги. Активні учасники цих заходів – курсанти цього навчального закладу, вони ж – волонтери Червоного Хреста. Один з них – активіст загону швидкого реагування ЧХ Бат-Ердене Сухее. Хлопець приїхав з Монголії, добре обізнаний з принципами Червоного Хреста. До речі, у його країні приділяють багато уваги цій організації як на державному рівні, так і серед населення. Але те, що він бачив і сам брав участь у волонтерському русі у Монголії, дуже відрізняється від того, що відбувається в Україні. Перш за все, каже курсант, їхня країна не знаходиться у стані війни, тому більше надає допомогу іншим, ніж потребує сама. До речі, крім всього, Бат-Ердене Сухее ще й активний донор  Червоного Хреста.

– До Всесвітнього дня Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, на День захисту дітей та інші державні свята у  Ковалівському парку, що у Кропивницькому, волонтери-червонохрестівці традиційно проводять заняття  із надання першої допомоги, – розповідає волонтерка, студентка Донецького медичного університету Діана Іванова. – Нерідко на масових заходах декому з глядачів може стати зле. Тож ті, хто знаходиться поряд, мають знати, як допомогти людині у такий момент. Мені самій якось доводилося, як кажуть, брати ситуацію у свої руки і надавати медичну допомогу на одному з таких заходів. Ми намагаємося не тільки навчити тим чи іншим рятувальним діям, а й переконуємо, що не треба панікувати, а зібратися і оволодіти ситуацією.

– Приємно, що до благодійності долучаються молоді люди, студенти, учні шкіл, – зазначає координатор сектору національно-патріотичного виховання обласного управління освіти Олексій Степанчук. – Вони сьогодні найактивніші помічники червонохрестівців.  Як приклад – члени названої організації.  Презентація проекту «Учнівський рух Червоного Хреста України», координатором якого є Валентин Пузир, відбулася на четвертому форумі українських патріотичних справ  «Ми – Українці» у Києві минулого року на початку грудня. Мета: донести до молоді  принципи Червоного Хреста і волонтерства, навчити навикам надання першої медичної допомоги, а також пропаганда здорового способу життя.  Згідно з наказом Міністерства освіти, кожен учень має знати, як врятувати життя людині, надавши допомогу до приїзду медиків.

«В гостях у школи» – такий підпроект створила названа організація. Кожного тижня двоє інструкторів і двоє активістів, що досягли 14-річного віку і які мають сертифікат з надання першої медичної допомоги, приходять в одну з шкіл. Там за один урок дають відповідний майстер-клас. Залучають до цієї роботи і вчителів. У міському навчальному закладі «Мрія» 15 вчителів пройшли курси і мають сертифікати.

Ще один – «Проект добрих справ» охоплює 250 старшокласників міських шкіл, які готові допомагати як волонтери. Вони влаштовують ярмарки, де зібрані від продажу кошти направляють на допомогу переселенцям або ж передають конкретному адресату, приміром тяжкохворій людині. Діти восени зібрали три ящики м‘яких іграшок для дітей переселенців, а також необхідні речі для маленьких школярів.

Нерідко людині стає зле на тренуваннях чи під час фізичних занять, тож кому як не тренерам чи вчителям фізкультури треба бути готовим  надати першу медичну допомогу спортсмену. Для навчання педагогів на базах усіх спортивних шкіл Кропивницького відбулися навчання з організації першої медичної допомоги для тренерського складу. Навчання організовані та проведені завдяки співпраці обласної організації Товариства Червоного Хреста України, загону швидкого реагування обласної організації ТЧХУ, при підтримці міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», обласного відділення Національного олімпійського комітету України та Кропивницького міського координаційного сектора національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Аби ще раз показати, наскільки великий діапазон діяльності волонтерських організацій Червоного Хреста, згадаємо, як влітку у селі Клинці Кіровоградського району відбулося тренування-рейд з тактичної медицини та подолання кризових ситуацій при виході з зони бойових дій.  Організаторами заходу стали ЦОТП «Цитадель», КОМГО «Пробудження-Україна», Кіровоградська обласна асоціація кризових психологів (АКП) та Кіровоградська обласна федерація військово-спортивного хортингу України.

Семеро волонтерів Червоного Хреста – студенти, працівники правоохоронних органів, волонтери АТО протягом дня долали складну рейдову ділянку поблизу с. Клинці на відстані приблизно 15 км.

– Ми вчили громадян  надавати екстрену медичну долікарську допомогу у польових умовах, долати кризові стани в екстремальних ситуаціях і взагалі, як поводитися, якщо раптом опинилися на території бойових дій, – розповів один з організаторів Андрій Фоменко. –  До речі, один із інструктажів проводив військовий парамедик з позивним «Док».

За словами організаторів, учасники тренування мали змогу навчитися переходити імпровізоване мінне поле, долати небезпечні «розтяжки», транспортувати  поранених і переправлятись через річку канатною дорогою, у моделюванні якої допомогли Ніл Плохов і скаутська організація «Royal-Rangers».

Надання допомоги постраждалим під час збройних конфліктів – це та функція, з якої, власне, й почався Червоний Хрест. В Україні вона не була затребуваною багато десятиліть, та, на жаль, потреба в цьому тепер знову назріла.

Тільки із початку ведення бойових дій на сході до Кіровоградської області переїхало понад 10000 осіб, які були змушені полишити свої домівки на Донеччині та Луганщині й втікати від війни. І хоча більшість з них вже визначилися з проживанням і роботою, все ж чимало переселенців ще потребує уваги з боку волонтерів Товариства Червоного Хреста. Залучення небайдужих громадян та організацій до проведення збору продуктів харчування, засобів гігієни, предметів першої необхідності, одягу, взуття, медикаментів, іграшок, посуду, матеріальної допомоги – постійна турбота волонтерів. А крім того – ще й добрим словом зігріти серце людини, яка опинилася у скруті. Бо раз добром зігріте серце вік не прохолоне.

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here