НАБУВАЄ ЧИННОСТІ ЗАКОН ПРО РЕЄСТРАЦІЮ РЕЛІГІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

1
1273
views
Закон України № 2673-VІІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» опубліковано в середу, 30 січня, в газеті «Голос України».
Закон передбачає механізми, які встановлюватимуть, в який саме спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням).

Документом встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади та не менш як двома третинами від її складу. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів релігійної громади.

За законом, рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Визначено також перелік документів, які необхідно подати до органу реєстрації для реєстрації статуту (положення) релігійної громади.

У законі наголошується, що зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміну права власності та інших речових прав таких релігійних громад, окрім випадку, встановленого статтею 18 цього закону. Законом також встановлюється мораторій на відчуження майна громади у випадку, якщо нею прийнято рішення про зміну підпорядкування.

Частина громади, не згодна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником або користувачем.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

28 січня закон підписав Президент Петро Порошенко.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи Верховна Рада Укр… http://www.golos.com.ua/article/313014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here