РАЙОНИ КІРОВОГРАДЩИНИ: ПРО ЩО ЗВІТУЮТЬ, ЩО ПЛАНУЮТЬ

0
1313
views

Ми продовжуємо знайомити наших читачів про досягнення та плани районів області.

Голова Олександрівської райдержадміністрації Ольга Борота розповіла, що торік на базі ЗШ І-ІІІ ст. №1 КЗ «Олександрівське НВО №1» за районний кошт створено інклюзивно-ресурсний центр для дітей з інвалідністю та особливими освітніми потребами з дотриманням умов для їхнього навчання. Кімната відповідно обладнана для такої категорії дітей, має окремий санвузол, душову кімнату, міні-їдальню з мікрохвильовкою. Обладнання купували як за гроші з районного бюджету, так і з державного. Відповідно до будівельних норм побудовано новий зручний пандус.  У цьому ж навчальному закладі продовжуються роботи по утепленню фасаду будівлі, заміні вікон тощо.

Ще однією знаковою подією є відкриття амбулаторії у рамках програми «Сільська медицина» у селі Єлизаветградківка.

В цьому році має завершитися ремонт неврологічного відділення і розпочнуться роботи у відділенні терапії центральної районної лікарні. Все це – за кошти з районного бюджету.

Читати також частину №1: РАЙОНИ КІРОВОГРАДЩИНИ: ПРО ЩО ЗВІТУЮТЬ, ЩО ПЛАНУЮТЬ

В Устинівському районі торік запрацював спортивний майданчик при місцевій опорній школі. Як розповіла голова РДА Ольга Анісімова-Шило, в райцентрі немає стадіону, а молоді треба фізично розвиватися.

Того ж року в селі Лебединому знову запрацював дитячий садочок, який був закритий десять років. Але тепер це сучасний дошкільний заклад, відновлений за районний кошт. Як запевнила очільниця району, таких, як кажуть, і в Кропивницькому небагато. Що ж до планів на цей рік, то ось-ось у Криничуватому за президентською програмою запрацює нова амбулаторія.

Основними клопотами у Маловисківському районі за минулий рік були так звані медичні. За словами голови райдержадміністрації Павла Сороки, у Великій Висці запрацювала амбулаторія зі службовою квартирою для лікарів. Один сімейний лікар вже працює, шукають ще одного, бо для такого великого села на п‘ять тисяч жителів одного медика мало. Також при амбулаторії є гараж і службовий автомобіль, придбаний теж за державні гроші.

За державною програмою впроваджуватиметься телемедицина. Почнуть з амбулаторії у Великій Висці. Проводиться капітальний ремонт Злинської амбулаторії, де вже теж є свій лікар.

У Оникієвому, що є найкращим спортивним селом на Кіровоградщині, того року силами районних коштів побудовано сучасний спортивний майданчик з універсальним поліуретановим покриттям, що підходить до занять будь-яким видом спорту.

Голова Знам‘янської райдержадміністрації Олександр Лукашов  розповів, що значною подією минулого року було відкриття будинку для одиноких літніх людей у Дмитрівці. Для цього капітально, за сучасними вимогами відремонтували колишню будівлю стаціонарного відділення лікарні. До того старенькі знаходилися в одноповерховому будинку, де тепер працюватиме амбулаторія. Пансіонат розрахований на 38 місць. Є одномісні палати, затишні кімнати відпочинку, їдальня. На це пішло шість з половиною мільйонів гривень зі скарбниці Дмитрівської сільради та району.

Цьогоріч планується відкриття двох нових амбулаторій за президентською програмою у селах Володимирівка і Трепівка. А ще відновлять спортивний зал, що є частиною районного Будинку культури, який стояв занедбаним ще з радянського періоду. На капітальний ремонт та обладнання нового спортзалу виділяється два з половиною мільйони державних коштів і стільки ж – з районного бюджету.

Юрій Ткаченко очолив Вільшанську райдержадміністрацію наприкінці минулого року. Але він добре обізнаний з тим, що відбувалося в районі у 2018-му. А минулого року у Вільшанці запустили сонячну електростанцію на 10 МВт. Запуск ще двох на 8 та 16,5 МВт планується вже цього року у Сухому Ташлику за кошти інвесторів.

Про минулорічні здобутки, якими може пишатися Новомиргородський район, за відсутності керівництва розповів начальник відділу оргроботи, інформаційної діяльності, комунікації з громадськістю та зверненнями громадян РДА Віктор Гончаренко.  А саме: відкрито амбулаторію у Панчевому,  збудовано дитячий садок у селі Турія на 50 місць, капітально відремонтовано чотири ділянки доріг місцевого значення за державний кошт. Чимала увага приділялася і школам. В учнів Новомиргородської  школи №2 є нове сучасне футбольне поле, а незабаром ще один місцевий навчальний заклад отримає такий же подарунок від районної влади. В поточному році в школах планується замінити систему опалення. А ще за планом – відкриття нової амбулаторії у Капітанівці.

Не можна не порадіти за Голованівський район, про досягнення якого розповіла нам заступник голови РДА Ольга Бугаєнко. Вперше за багато років у райцентрі будується з нуля двоповерховий дитячий садочок на 120 місць, який цьогоріч мають здати в експлуатацію. Для підвезення учнів до школи-гімназії, що є опорною в районі, торік придбано три автобуси. На один половину коштів додав обласний бюджет, інші два – повністю за рахунок району. До речі, дітей, яких підвозять ці автобуси, безкоштовно годують тричі на день.

У названій опорній школі створено сучасний лінгафонний кабінет для вивчення іноземних мов, а також інформаційно-тренінговий клас, де вчителі можуть підвищувати свою кваліфікацію. Таких в області всього три.

Минулого року розпочалася реконструкція частини будівлі Побузької школи, яка теж є опорною. Зроблено фасад, тривають внутрішні роботи. Завезено сучасне обладнання, а 3D-підлога зроблена у вигляді карти світу. Роботи починали за кошти Державного фонду регіонального розвитку,  додаються кошти з бюджетів області і району. Школа працює за державною програмою «Новий освітній простір».

Для лікарів центральної районної лікарні в минулому році придбано три квартири і один будинок, що коштувало району майже два мільйони гривень, але це того варто, бо таким чином вирішується і кадрове питання.

У 2019 році буде здано в експлуатацію згаданий дитячий садочок та закінчено реконструкцію Побузької школи.  Має завершитися ремонт поліклініки та терапевтичного відділення ЦРЛ.  Планується розпочати створення діагностичного центру з МРТ та комп’ютерною діагностикою.

Голова Компаніївської РДА Олександр Мороз з гордістю розповів, що минулого року у Білорусі  на чемпіонаті світу з таеквондо серед юніорів їхня юна землячка Наталя Конюх виборола перемогу.

 Компаніївщина має шанси у майбутньому стати промисловим районом. Підстава для цього – будівництво в районі кар’єру та підведення залізничних шляхів до нього за кошти інвесторів.

Торік запрацювала нова амбулаторія в Червоновершці.

За планами на цей рік  – будівництво дитячого садочка в селі Зелене за кошти Державного фонду регіонального розвитку.  Будуватиметься сонячна електростанція, під яку вже виділено 80 гектарів землі. Продовжуватимуться ремонти комунальних доріг, які з’єднуватимуть села району.

У наступному номері ми продовжимо ділитися здобутками і планами інших територій Кіровоградщини.

Світлана КОСТЕНКО

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here