2018–Й: ЧИМ ЗАЙМАЛИСЯ ВІЙСЬКОВІ КОМІСАРИ

0
2077
views

«НС» продовжує підбивати підсумки року минулого та ревізувати завдання на майбутнє у кожній сфері життя Кіровоградщини. Цього разу в зоні нашої уваги – військові комісаріати.

Завдання на 2018 рік залишались традиційними: дві призовні кампанії, посилення роботи з залучення населення на службу за контрактом та юридична допомога колишнім і діючим військовослужбовцям та їхнім родинам.

За результатами весняного призову до навчальних центрів було відправлено 690 юнаків, що склало 100% від визначеного для області завдання: до Збройних сил України – 425 осіб; Національної гвардії України – 165 осіб; Державної прикордонної служби України – 60 осіб; Державної спеціальної служби транспорту – 40 осіб.

Найкраще впорались із виконанням визначених завдань щодо призову Маловисківський, Петрівський та Новоархангельський районні військові комісаріати, натомість Благовіщенський та Вільшанський РВК спрацювали не в повному обсязі. Явка призовників збільшилась на 10 відсотків, у тому числі завдяки взаємодії органів Національної поліції Кіровоградської області, зокрема в місті Кропивницький, і військових комісаріатів.

Значну роль у роботі комісаріатів області продовжують відігравати військові психологи. Тому влітку минулого року на базі Кіровоградського ОВК відбулося інструкторсько-методичне заняття з психологами районних (міських) військових комісаріатів області щодо професійно-психологічного відбору кандидатів на військову службу. Окреме заняття щодо особливостей роботи з родинами полеглих за Україну військових провела керівник Центру медико-психологічної реабілітації «Ком-Пас» Ганна Колєва. За підсумками першого півріччя кращих фахівців-психологів було відзначено подяками та грамотами військового комісара Кіровоградського ОВК.

У липні у Кіровоградському ОВК аналізували піврічні результати відбору контрактників.

– Планове завдання щодо відбору на військову службу за контрактом у І півріччі поточного року для Кіровоградської області склало 680 осіб, із них було відібрано та направлено для подальшого проходження військової служби 615 кандидатів, що склало 90% від визначеного завдання, зокрема 189 із них для військових частин Кіровоградського гарнізону, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу комплектування та призову (підготовки до військової служби) – заступника військового комісара Кіровоградського обласного військового комісаріату підполковник Андрій Лисенко. За його словами, найкраще (100% і більше) спрацювали Знам’янський об’єднаний міський та районні Кропивницький, Маловисківський, Новгородківський, Новоукраїнський, Олександрівський і Устинівський військові комісаріати, натомість незадовільно (нижче 50%) спрацював Благовіщенський РВК.

На початку осінньої призовної кампанії на теренах області були проведені мобілізаційні навчання. З 2 жовтня  протягом трьох діб під керівництвом начальника організаційно-мобілізаційного управління – заступника начальника штабу оперативного командування «Південь» полковника С.Ярмоли  військкоматівці відпрацьовували завдання «Проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів на території області».

Основним завданням було  відпрацювати злагодженість дій особового складу військових комісаріатів, органів влади та місцевого самоврядування, а також порядок виконання заходів під час проведення мобілізації людських та транспортних ресурсів.

А вже 3 жовтня офіційно стартувала осіння призовна кампанія, яка тривала з жовтня по грудень включно. Згідно з планом, з Кіровоградської області на службу йдуть 710 осіб, з них 260 до Збройних сил, 370 – до Національної гвардії, 60 – до Державної спеціальної служби транспорту та 20 ‒ до Державної прикордонної служби. Як і в останні роки, строковики до зони ООС (АТО) не направлялись. Слід зазначити, що визначене для області завдання щодо призову юнаків на строкову військову службу  було виконано у повному обсязі.

Також у рамках цієї кампанії  вчетверте був проведений призов офіцерів запасу для допідготовки та перепідготовки за визначеними військовими спеціальностями та набуття ними практичного досвіду.

Посилення співпраці з Північноатлантичним Альянсом з метою вступу України до цієї військово-політичної структури вимагає реформування застарілої на сьогодні системи військових комісаріатів. Тому протягом 2019 року вони мають бути перетворені в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районного та обласного рівня відповідно. Як зазначив на прес-конференції  9 листопада начальник гарнізону та обласний військовий комісар Ярослав Кучер, територіальні центри – це військовий аналог центрів надання адміністративних послуг. Зараз існують обласний військкомат і 22 районних, після переходу буде територіальний центр і 22 підпорядковані центри.

 – Основні завдання територіального центру  – комплектування Збройних сил та надання соціальної допомоги, – зазначив полковник Кучер.

З 3 грудня тривав цикл масштабних зборових заходів з резервістами та військовозобов’язаними, до якого було залучено близько півтисячі осіб. Метою заходів було покращення функціонування Збройних сил України в умовах воєнного стану та вдосконалення військово-професійних навичок резервістів і військовозобов’язаних, підвищення рівня бойової злагодженості військових частин.

Наприкінці місяця Кіровоградський ОВК підбив підсумки діяльності у 2018 році. Зокрема, протягом року військовими комісаріатами Кіровоградської області було: призвано на строкову військову службу 1400 осіб; відібрано та направлено до навчальних центрів і військових частин 1279 кандидатів на військову службу за контрактом, 57 із яких на посади офіцерського складу; проведено призов громадян України на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, в результаті якого відібрано та направлено для проходження підготовки у навчальних центрах Збройних сил України 46 офіцерів запасу чоловічої та жіночої статі; направлено для вступу до вищих військових навчальних закладів – 196, а до військових ліцеїв – 35 кандидатів; направлено на навчальні збори резервістів 1210 військовозобов’язаних; проведено мобілізаційні навчання, а також навчальні збори у Бобринецькому районі з практичним призовом військовозобов’язаних та резервістів, призначених для комплектування стрілецької роти окремого батальйону територіальної оборони.

Окрім зазначеного, військовими комісаріатами області протягом року виконувалися завдання із соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, військово-патріотичного виховання, увічнення пам’яті загиблих військовослужбовців та інші заходи, визначені чинним законодавством.

За результатами виконаних завдань визначено кращі військові комісаріати, серед яких: Маловисківський районний військовий комісаріат – військовий комісар майор О.В.Бут; Знам’янський об’єднаний міський військовий комісаріат – військовий комісар підполковник О.В.Чижма; Олександрійський об’єднаний міський військовий комісаріат – військовий комісар підполковник  О.С.Балабуха.

А вже на початку поточного 2019 року стало відомо, що за підсумками виконання завдань у 2018 році Кіровоградський ОВК посів перше місце серед військових комісаріатів оперативного командування “Південь”.

Вагомими досягненнями минулого року стали, зокрема, повне виконання планових завдань із відбору кандидатів на військову службу за контрактом, призову юнаків на строкову військову службу, призову офіцерів запасу на військову службу за призовом та інші визначені завдання. Такі здобутки є результатом професійної організації та відповідального ставлення до виконання завдань.

У наступному випуску «4.5.0» – про третій окремий полк спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго.

Максим ГУЦАЛЮК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here