«КАНАТОВСЬКИЙ СТРІЛЕЦЬ»: ПОВЕРНУТИ ЗА ГРАТИ ЧИ ВІДПУСТИТИ НА «СОВІСТЬ»?

0
767
views

Така  дилема  вже кілька засідань стоїть перед  суддівською колегією під головуванням Дмитра Терещенка Кіровоградського районного суду: повірити підсудному і відпустити під особисте зобов’язання чи знову відправити за грати?

Читати також: «КАНАТОВСЬКИЙ СТРІЛЕЦЬ»: ПРО ЩО РОЗКАЖЕ ТОЙ, ХТО ВИЖИВ?

Днями в Кіровоградському районному суді знову відбулося чергове засідання по справі Ігоря Гуртового. Нагадаємо, у вересні 2017 року, будучи на посту, він розстріляв з автомата двох десантників, які мали завдання свого командира «зняти часового». Слухання тривають вже майже півтора року.  Хоча слово «слухання» – це надто перебільшено, бо раз у раз засідання відкладаються або через неявку потерпілих, якими є рідні загиблих, або ж через відсутність зв’язку між кількома містами, де вони проживають, адже спілкування з усіма учасниками процесу ведеться в режимі онлайн.

От і цього разу на зв’язок не вийшли  родичі одного із загиблих, тож за згодою сторін слухання відклали на 6 березня.  Єдине, що «досягли» у цей день, ‒ то продовжили Гуртовому запобіжну міру – домашній арешт у нічний час, аби Ігор міг вдень працювати, заробляючи на хліб щоденний. Адвокати підсудного знову виступили за те, аби Гуртового відпустили під особисте зобов’язання, адже він жодного разу не порушив режим і щоразу долає чималу відстань від Енергодара  Запорізької області до Кропивницького на судові засідання. Зняття повного арешту дало б йому можливість влаштуватися на роботу, яка б забезпечувала йому більший дохід, адже він має забезпечувати родину. Прокурор наполягав на продовженні домашнього арешту, а от потерпілі твердо стояли на тому, аби Ігоря знову відправити за грати. Суд вибрав «золоту середину» і залишив обвинуваченого під домашнім арештом, чим знову викликав обурення батьків загиблих.

Не можна назвати продуктивним і попереднє засідання, коли на зв’язок вийшли двоє свідків тих трагічних подій. Один з них – зв’язківець Валентин Гноєвий  — того вечора знаходився на посту охорони зв’язку. Почувши постріл, доповів черговому. Впевнений, що це були автоматні черги з боку злітної смуги метрів за 500 від нього. На місці події не був. Знає, що на той час проходили тактичні навчання, але оцінити ситуацію не може.

Інший свідок – начальник штабу медичної роти Микола Бесараб запевняє, що прибув на місце події за п’ять хвилин після інциденту. Сам оглянув тіла загиблих, намагався проводити реанімаційні дії, але вже було пізно. Тож майже нічого конкретного, за що б могли зачепитися судді, він не сказав, але один цікавий нюанс все ж є. Розвідники мали при собі кулемет. При падінні будь-кого з тих, хто його тримав, зброя лежала б на землі. Натомість кулемет стояв на «ніжках», повернутий дулом у бік вартового.  За припущеннями військових, з нього готувалися стріляти. Але це тільки версія, яку, сподіваємося, візьмуть до уваги при розгляді справи.

Попереду ще опитування багатьох свідків, які на теперішній час знаходяться або ж у зоні ООС, або ж звільнилися з армії. Забезпечити явку цих свідків – робота військової прокуратури.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here