КІРОВОГРАДЩИНА: «ПІЛОТ» ТЕЛЕМЕДИЦИНИ ТА ДИСПЕТЧЕРСЬКА ДЛЯ «ШВИДКОЇ»

0
1067
views

Пілотний проект телемедицини буде запущено в п’яти областях України, серед них – Кіровоградщина. Вже цьогоріч мешканці нашої області відчують зручність «прямого з’єднання» між терапевтом та фахівцем третинної ланки медицини. Крім того, в 2019 році обласна влада обіцяє оновити диспетчерську службу екстреної та невідкладної допомоги.

Як потрапити в «пілот»?

Саме на Кіровоградщині була збудована перша амбулаторія за сучасним стандартом – у селі Протопопівка Приютівської громади Олександрійського району. Нині в області діють 179 амбулаторій, з яких 111 розташовані в сільській місцевості. Всі амбулаторії комп’ютеризовані та підімкнені до Інтернету. Також 27 медзакладів первинної ланки (в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри) вже стали комунальними некомерційними підприємствами і мають прямі фінансові стосунки з Національною службою здоров’я України. Завдяки швидким темпам реформи первинної ланки медицини Кіровоградщина потрапила до п’ятірки областей, які вже в березні впроваджуватимуть пілотний проект з телемедицини.

Що таке телемедицина?

Всі заклади «первинки» області підімкнені до єдиної електронної бази, завдяки якій пацієнти можуть укласти декларацію з терапевтом, сімейним лікарем чи педіатром не за місцем реєстрації, а в тих закладах, які зручніші власне пацієнту. Деякі із закладів вже мають сервіс «електронні черги», який дозволяє записатися на прийом до лікаря в режимі онлайн. Цьогоріч інші послуги первинної ланки стануть доступними в електронному варіанті: картка пацієнта, рецепт на ліки, направлення до вузькопрофільного спеціаліста та листок непрацездатності. Та іноді терапевту потрібна консультація фахівця третинної ланки щодо лікування. Для цього пацієнтові доводиться їхати до медзакладу вторинної або третинної ланки, а потім з рекомендаціями лікаря вузької спеціалізації повертатися до свого терапевта. Телемедицина ж дозволяє не витрачати час та зусилля, а отримати необхідну консультацію дистанційно. Тобто терапевт або лікар, який безпосередньо проводить обстеження та/або лікування пацієнта, може за допомогою телекомунікацій та інтернет-зв’язку передати інформацію про стан пацієнта, уточнити етапи лікування чи діагноз в режимі онлайн.

Що зміниться для пацієнтів Кіровоградщини?

Через низьку щільність населення та великі відстані в Кіровоградській області сервіс телемедицини дозволить пацієнтам у тій же сільській місцевості отримати консультації вузькопрофільних фахівців без довгих поїздок та черг. Це полегшить і дистанційний моніторинг стану хворого в післяопераційний період або в період реабілітації, підтвердження первинного діагнозу профільним фахівцем тощо.

– Часто люди звертаються не до терапевта, а одразу до вузькопрофільного фахівця, що неправильно, – пояснює очільник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. – Адже визначити, який саме фахівець потрібен, та направити до нього має лікар. Та обмін інформацією між лікарем первинної ланки та третинної іноді не потребує особистого контакту, а саме інтернет-технології дозволять зробити це в рази швидше та зручніше.

Наразі зробити дистанційну консультацію з лікарями другого рівня неможливо, адже районні медзаклади не під’єднані до медичної операційної системи. Тому в області впроваджується унікальна система, коли лікарі первинки зможуть напряму консультуватися з фахівцями третинного рівня обласних медичних закладів.

Як пояснили в обласному департаменті охорони здоров’я, на перших етапах за потреби будуть проводитися синхронні консультації: коли лікар первинної ланки (терапевт, сімейний лікар) консультуватиметься в режимі онлайн з лікарем обласного медзакладу в присутності пацієнта.  Сеанси телемедицини здійснюватимуться за затвердженими графіками.

– Ургентна екстрена медична допомога до цього формату залучатися не буде, – підкреслив Олег Рибальченко. – Не всі нозологічні форми захворювань можуть бути проконсультовані дистанційно. Тому телемедицина використовуватиметься у випадках діагностичного пошуку, на рівні порад та консультацій. У всіх інших випадках рекомендується особистий прийом.

Практика телемедицини запрацює на Кіровоградщині вже з березня 2019 року. Наразі закуповуються периферійні пристрої. Всі програми, з якими працюватиме лікар у Кіровоградській області, в тому числі й під час телеконсультацій, вже пройшли перевірку на захист особистих даних. Тому вся передана медична інформація про пацієнта та власне спілкування з лікарем в режимі онлайн також є конфіденційними.

На початку «пілоту» на Кіровоградщині до консультації в режимі телемедицини будуть залучені фахівці з обласних медзакладів: ендокринолог, пульмонолог, алерголог, дерматолог, кардіолог. З часом перелік фахівців зростатиме. Всі периферійні пристрої, які фіксуватимуть та передаватимуть такі показники, як артеріальний тиск, рівень цукру та кисню в крові, показники життєво важливих функцій, дерматоскоп та інші закуповуватимуться за рахунок державного бюджету.

А скільки грошей отримуватимуть лікарі третинної ланки за такі консультації? Олег Рибальченко прояснив це питання:

– До кінця року буде визначено обсяг телемедичних послуг, а вже з початку 2020-го цю послугу буде прирівняно до виїзної медичної консультації, за що лікарі отримуватимуть відповідну надбавку.

Нова диспетчерська система для «швидкої»

Хто відповідає на дзвінок, коли ви телефонуєте на номер 103? Наразі в Кіровоградській області ви потрапите до регіонального медичного закладу, де працює одна або кілька бригад «швидкої». Але система екстреної допомоги є екстериторіальною: тобто пацієнта везуть до найближчого медзакладу, де він отримає відповідну допомогу незалежно від того, чи цей заклад відноситься до сусіднього міста чи сусіднього району. Тому територіальна прив’язка екстреної допомоги заважає швидкому реагуванню на виклик. Тож цьогоріч, за словами Олега Рибальченка, в області створять єдину диспетчерську службу. Таким чином виклики «швидкої» в області надходитимуть до єдиної операторної зали. Диспетчери виклику з’ясовуватимуть місце знаходження пацієнта і переадресовуватимуть дзвінок відповідному диспетчеру напрямку, який супроводжуватиме бригаду до пацієнта. При цьому диспетчер виклику, не відволікаючись на відслідковування «карети», зможе надати поради щодо домедичної допомоги пацієнту.

Єдина диспетчерська служба розташовуватиметься в місті Кропивницькому на базі Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Планується, що на область працюватиме одночасно 15 диспетчерів. Для пошуку найближчої вільної бригади, побудування маршруту та відслідковування виклику всі машини екстреної допомоги будуть оснащені GPS-трекерами, а бригади отримають необхідні засоби зв’язку – телефонного та Інтернет. Тож вже у дорозі найближчий медзаклад отримає інформацію про те, що до нього везуть пацієнта та якої допомоги він потребує. На створення єдиної диспетчерської служби з обласного бюджету виділено близько 14 мільйонів гривень.

До того ж з обласного бюджету виділили 18 мільйонів гривень на капітальний ремонт ургентної операційної в обласній лікарні. Олег Рибальченко пояснив, що тут пацієнт зможе отримати мультидисциплінарну хірургічну допомогу, що потрібна в першу чергу пацієнтам, які мають різні травми та потребують допомоги декількох різнопрофільних хірургів одночасно. Крім власне ремонту, тут поновлять обладнання, наркозно-дихальну апаратуру, прилади для операції, столи та лампи.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here