З БЕРЕЗНЯ КОШТИ ПРИЗНАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ БУДУТЬ ВИПЛАЧУВАТИСЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬО ОДЕРЖУВАЧАМ

0
789
views

Система житлових субсидій постійно змінюється і коригується. На це звернув увагу представників мас-медіа директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров під час прес-конференції. Посадовець детально поінформував про нововведення в системі отримання субсидій, які набувають чинності у 2019 році.

За словами Олександра Догарова, цього року запроваджено дві моделі виплати житлових субсидій – у грошовій формі з 1 січня та в готівковій з 1 березня.

Відповідно до постанови Уряду від 27 грудня 2018 року №1176 «Деякі питання надання житлових субсидій у грошовій формі» з 1 січня 2019 року житлова субсидія надається у грошовій формі підприємствам-організаціям надавачам послуг. Тобто, як зазначив директор департаменту, умови надання житлової субсидії залишилися незмінними, змінено лише алгоритм її виплати.

Житлову субсидію у грошовій формі вже отримують ті домогосподарства, які звернулися до органів соціального захисту населення вперше у січні цього року. Органи соціального захисту населення призначають житлову субсидію та передають інформацію про її призначення Міністерству соціальної політики України. Міністерство перераховує кошти АТ «Ощадбанк», який визначений державним уповноваженим банком, а вже «Ощадбанк» перераховує кошти надавачам послуг та інформує SMS-повідомленнями кожного отримувача субсидії про те, скільки їм необхідно заплатити за послуги.

Олександр Догаров звернув увагу, що після закінчення опалювального сезону, – у червні – всю суму невикористаних коштів субсидії (у зв’язку з економним споживанням послуг) буде перераховувано на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії в АТ «Ощадбанк» (рахунок банк відкриє автоматично). Ці кошти отримувачі субсидії зможуть використати на власний розсуд.

За інформацією директора департаменту, на сьогодні субсидія за цим порядком (у грошовій формі) призначена 1098 домогосподарствам.

Щодо другої моделі виплати житлової субсидії, директор департаменту повідомив, що 6 лютого 2019 року Урядом прийнято постанову №62, відповідно до якої з березня цього року кошти призначеної субсидії на житлово-комунальні послуги будуть виплачуватися безпосередньо її одержувачам.

«Усі, кому призначено субсидію з жовтня 2018 року, отримають у березні готівку для оплати житлово-комунальних послуг за лютий 2019 року. А у квітні – кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за послуги спожиті у квітні», – наголосив посадовець.

Для забезпечення своєчасної виплати готівки отримувачам субсидії органи соціального захисту формують реєстри одержувачів субсидії, окремо щодо осіб, які одержують пенсії та не одержують пенсії і передають їх Мінсоцполітики. Потім Мінсоцполітики реєстри отримувачів субсидії у готівковій формі передає Пенсійному фонду та «Ощадбанку» відповідно.

Кошти субсидії пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд України одночасно з пенсією згідно з планом-графіком виплати пенсій. Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через банки, зможуть зняти свою субсидію у банкоматі, ті хто отримують пенсію на пошті, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Отримувачам субсидії, які не є пенсіонерами, кошти будуть перераховані грошовим переказом через державний «Ощадбанк». Тому тим, хто не є одержувачами пенсії, для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися на найближчого відділення «Ощадбанку» і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії в подальшому.

Кожному одержувачу субсидії, якому допомогу призначено з 2018 року, у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійдуть кошти субсидії для оплати за житлово-комунальні послуги. Виплата субсидії у грошовій та готівковій формі буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики.

«Отже, ті домогосподарства, яким призначено субсидію з жовтня 2018 року, починаючи з березня отримають «живі» кошти та мають самостійно заплатити за послуги», – підкреслив Олександр Догаров.

Посадовець також повідомив, що відповідно до урядового рішення, у травні 2019 року всім одержувачам житлової субсидії необхідно буде обов’язково подати заяву та декларацію до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації будь яким шляхом: особисто, поштою або через відповідний електронний ресурс. У сільській місцевості прийом заяв здійснюють уповноважені особи сільських, селищних рад та об’єднаних територіальних громад. При заповненні заяви є обов’язковим зазначення номеру мобільного телефону заявника. За цим номером буде налагоджена комунікація з отримувачами житлової субсидії.

За матеріалами Кіровоградської ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here