ПРО ТЕПЛО, ГАЗ, СУБСИДІЮ ТА АВАРІЙНІ ТРУБИ

0
1297
views

Оплата за послуги газо- та теплопостачання в наші домівки – одна з найгарячіших тем лютого. Що означають нові норми споживання газу, чи сплачувати обов’язковий платіж з субсидії, як відбуватиметься монетизація пільги та чи платить користувач послуг за аварії в котельнях та тепломережах? З цими запитаннями до нас звернулися читачі. Тож відповідаємо на всі по черзі.

Обов’язковий платіж – не обов’язковий!

Отримавши субсидію, в роздруківці ви побачите роз’яснення щодо норми споживання газу на місяць: скільки з цієї суми покривається з державного бюджету, а скільки – з вашого особистого гаманця. Те, що з вашого особистого гаманця, і є так званий обов’язковий платіж по субсидії. До редакції «Народного слова» звернувся читач В.Ковальчук.

Він розповів, що в газопостачальній компанії його запевнили, що навіть у випадку економії, коли реально газу було витрачено менше норми і вартість витраченого покривається за рахунок субсидії, тобто виплати з держбюджету, обов’язкову частину потрібно все одно сплачувати. Та чи так це?

За роз’ясненнями ми звернулися до уряду на сайт teplo.gov.ua, виявляється: якщо фактично газу було використано менше, то потрібно сплачувати лише за фактичну кількість, навіть якщо ця сума менше обов’язкового платежу. Сума, яка перераховується з держбюджету на рахунок споживача, залишається там і може бути використана у наступні місяці. Наприклад, обов’язковий платіж становить 1000 гривень за соціальною нормою 400 кубів газу, а фактично використано лише 100 кубів. Залишок у 300 кубів можна використати у холодніші місяці, наприклад, у грудні-січні. При цьому не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися постачальником послуг у платіжці як переплата (сума з мінусом). Сума субсидії, яку держава надала громадянам для оплати комунальних послуг в розмірі соціальних нормативів і яка не використана у минулому місяці родиною внаслідок економії електроенергії, газу чи води, має обов’язково зараховуватися постачальником послуги у рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів. До того ж субсидія є безповоротною, тобто забрати призначені суми назад в державний бюджет неможливо.

Якщо виконавець житлово-комунальної послуги ігнорує зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує чинне законодавство (Постанова КМУ № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»). У випадку порушення таких прав слід звертатися із скаргами до керівників підприємств, що надають послуги, а у разі відсутності реагування – органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.

Монетизація субсидій

Наприклад, у домогосподарстві, якому призначено субсидію, постійно економлять електроенергію, а от платіжки за газ суттєво б’ють по кишені. Виходить, що на рахунку в обленерго накопичується переплата (сума з мінусом), яку можна використати лише на оплату тієї ж електроенергії. Щоб подолати цю незручність та мотивувати споживачів економити, було запроваджено програму монетизації субсидії. Відповідне рішення було прийнято Кабінетом Міністрів 6 лютого 2019 року. За інформацією урядового порталу, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року.

Очільник обласного департаменту соціального захисту Олександр Догаров пояснив: якщо раніше кошти субсидії нараховувалися на абонентський рахунок споживача в тих же водоканалах, обленерго, газопостачальних компаніях, то вже у розрахунках за лютий 2019 року споживачі отримають ці кошти готівкою – всю суму субсидії. Наприклад, ви сплачували за газопостачання 1000 гривень, а інші 2 тисячі покривалися за рахунок держбюджету – субсидією. То вже в березні ви отримаєте платіжку від «Кіровоградгазу» на 3 тисячі гривень, а на особовий рахунок в Ощадбанку – 2 тисячі. І так з кожною комунальною послугою.

У разі сумнівних смс-повідомлень начебто від Ощадбанку на кшталт «Ваш рахунок заблоковано, зателефонуйте за номером…» або дзвінків – не телефонуйте на невідомі номери! Єдиними номерами телефону контакт-центру Ощадбанку є: 0-800-210-800 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні) та +38-044-363-01-33.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта. Кожному одержувачу субсидії, якому допомогу призначено з 2018 року, в березні Укрпошта надішле повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від уряду для оплати комуналки. Всі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалювального сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк.

Чи платити за аварії на тепломережах?

До редакції звернулася постійна читачка Світлана Т. з міста Кропивницького. За опалювальний період 2018/2019 декілька разів на добу, а іноді на дві вимикали тепло. За інформацією, яку надавали в теплопостачальній компанії, через аварійні ситуації. Та чи має споживач платити за теплопостачання в той день,  в який фактично теплопостачання не було? Чи зменшується від цього сума платіжки?

У теплопостачальній компанії міста ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» на це запитання відповіли: «Нарахування за послугу центрального опалення мешканцям житлових будинків проводиться в суворій відповідності з державними нормативно-правовими документами (підстава: «Правила надання послуг з центрального опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою КМУ від 21 липня 2005 року №630, «Порядок проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі», затверджених постановою КМУ від 17.02.2010 №151). При проведенні нарахувань за послуги центрального опалення мешканцям, житлові будинки яких не обладнані будинковими приладами обліку та які на час проведення ремонтно-відновлювальних робіт теплових мереж були відключені від централізованого опалення, автоматично враховується час перерви у наданні послуг централізованого опалення» (кінець цитати).

Справді, згідно з вищезазначеними постановами, якщо «затопили» пізніше строку,  опалювальний сезон достроково закінчився чи якщо перерви у наданні послуги перевищують допустимий строк (12 годин на добу раз на місяць), перерахунок  за  надання таких послуг за відсутності квартирних та будинкових засобів обліку теплової   енергії проводиться у разі оплати послуг за визначеною формулою. Тобто якщо «тепло» вимикали, в тому числі через аварії, то затвердженою Кабміном формулою визначається чітка сума в гривнях, на яку зменшується  розмір плати, розрахований за  квадратний  метр опалюваної площі. Розрахунок має бути проведений в наступний місяць після розрахункового. Тож якщо в січні ваш будинок вимикали від теплопостачання більш ніж на 12 годин, вже зараз можна звернутися в абонентський відділ та уточнити суму, на яку зменшено рахунок в платіжці.

Норми споживання газу: скільки платити?

Наприкінці січня уряд України виступив проти завищеної, за його переконаннями, норми споживання газу для домогосподарств, які не мають лічильників і використовують газ лише для приготування їжі. Адже в листопаді 2018 року споживачі цієї категорії  отримали платіжки із розрахунком 9,8 кубометра газу на одну особу на місяць. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завищені розцінки облгази і газзбути по всій країні встановили неправомірно. Нагадаємо: в 2016 році рішенням Кабінету Міністрів була встановлена норма споживання газу для домогосподарств без лічильника, де використовують газ лише для приготування їжі,— 3,3 кубометра на особу в місяць. Газопостачальні компанії подали до суду щодо визнання цього рішення Кабміну неправомірним. Суд задовільнив позов газопостачальних компаній, і тому набрала чинності попередня «старіша» норма 1996 року у 9,8 кубометра на особу. Та вже 30 січня 2019 року Кабмін ухвалив рішення про встановлення норми в 3,29 кубометра газу на одну особу на місяць для домогосподарств, які не мають лічильників. Про це повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду:

– Ми будемо відстоювати свою правоту, але потрібне нове рішення. Ми встановлюємо нову норму – 3,29 кубометра. Така норма буде затверджена.

Міністр соціальної політики Андрій Рева в прямому ефірі одного з телеканалів закликав споживачів поки не платити за завищеними платіжками:

– Ті платіжки, які прийшли людям, є незаконними, платити за них не потрібно. Я маю на увазі ті платіжки, які стосувалися оплати за газ без лічильників у тому випадку, коли використовується газ для приготування їжі, — зазначив міністр.

Голова правління ТОВ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий на сайті обласного газопостачального підприємства опублікував свій коментар з цього приводу:

– У цій ситуації ми, як і всі облгази, керуємося рішенням Верховного суду України, обов’язкового для виконання всіма. Крім грудневих, і січневі платіжки теж будуть за колишніми (підвищеними) нормами. І так буде доти, поки не буде опубліковано постанову Кабміну, поки ми не побачимо, з якого числа діють зменшені норми. Дивують заклики не платити. Це означає не виконувати рішення суду. Якщо доведеться робити перерахунок – ніяких проблем не буде. Облгаз автоматично перерахує обсяг газу, передасть його постачальнику, який врегулює ситуацію. Баланс кожного клієнта є в базі, інформація не втрачається. Все, і переплата в тому числі, буде відображено в платіжці. До того ж «Кіровоградгаз» – єдиний з облгазів, в якому проводиться аудит звітності міжнародною аудиторською компанією.

Водночас до редакції «Народного слова» звернулися декілька передплатників видання, занепокоєні тим, чи не вплине ця судова тяганина на субсидії. Адже якщо домогосподарству призначена субсидія, але накопичиться борг, то субсидію можна втратити. Справді, 21 серпня 2017 року Кабмін постановою №609 уточнив умови, за яких боржникам припиняють надавати субсидію. В тому числі це й прострочена понад два місяці заборгованість з оплати комунпослуг, якщо загальна сума боргу перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – 340 гривень. Тобто якщо людина не сплачує вартість фактично спожитої послуги, яка перевищує розмір призначеної субсидії, борг накопичується. Організації, які надають комунальні послуги, звертаються до органів соціального захисту населення щодо боржників, і субсидію перестають нараховувати з моменту такого звернення. Поновити її можна, розрахувавшись з боргами.

Передплатники були занепокоєні: чи нові норми споживання газу не означають перерахунок субсидій? Роз’яснила ситуацію заступниця директора обласного департаменту ‒ начальниця управління сім’ї та соціальних виплат Надія Кримська. За її словами, при нарахуванні субсидій враховуються норми споживання комунальних послуг, які визначені в іншій постанові Кабміну –  від 6 серпня 2014 року №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

– Ніяких змін у зв’язку зі спірною ситуацією про нові норми споживання газу в постанову №409 не вносяться. Ми керуємося нормами цієї постанови та всі норми виписуємо в розрахунки кожному господарству, яке отримує субсидію. Тому отримувачі субсидії мають сплачувати за комунальні послуги з урахування призначеної субсидії, – запевнила Надія Кримська.

А тим часом…

Наприкінці минулого тижня на офіційному сайті Кабінету Міністрів України (kmu.gov.ua) була опублікована постанова від 30 січня 2019 р. № 63 «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами». В ній затверджені такі норми при відсутності лічильника газу: за наявності газової плити та централізованого постачання гарячої води – 3,29 кубометра на особу за місяць, хто має газову плиту без централізованої гарячої води та газового водонагрівача – 5,29 кубометра, та при наявності газплити та газового водонагрівача – 10,49 куба. Застосування норм здійснюється з 9 серпня 2018 року.

Окремим пунктом постанови зазначено, що не допускається нарахування та облік заборгованості на особовому рахунку побутового споживача за природний газ, яка виникла у зв’язку з втратою чинності попередніх постанов, а також штрафні санкції, три відсотки річних та інфляційні втрати, нараховані на таку заборгованість.

Вже у понеділок з’явилася інформація на сайті «Кіровоградгаз»: у січні 2019 року було проведено перерахунок обсягів спожитого у грудні газу. У квитанціях на оплату за спожитий у січні газ, які споживачі отримають у лютому, перерахунок буде врахований.

Ірина Требунських

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here