ПРОСТІР КУЛЬТУРНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ

0
585
views

Минулого тижня читачі та працівники обласної наукової бібліотеки ім. Дмитра Чижевського відсвяткували 120-річчя цього насправді універсального закладу, який протягом останнього десятиліття перетворився з традиційної книгозбірні на простір культурних перетворень.

«Саме тут зберігається літопис історії нашого краю. Саме тут фіксується його сьогодення. Характерною особливістю головної бібліотеки області є те, що вона завжди відповідала запитам часу. Також мене тішить те, що минулого року ми відкрили відділ медичної літератури як відповідь на той запит, коли у місті почав працювати медичний університет. Впевнений, що ми відкриємо, оскільки це є в планах, інформаційно-туристичний центр, де можна буде розповідати про туристичні маршрути, про цікаві місця Кіровоградщини», – сказав на святі храму книги перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

Якщо розповідати про роботу працівників ОУНБ ім. Чижевського мовою статистики, то лише за 2018 рік бібліотеку відвідали 410 тисяч користувачів. Серед тих, хто прийшов до бібліотеки, – 184 тисячі, а 226 тисяч – віртуальні користувачі її чудового сайту. За цей же період відбулося 737 тисяч книговидач.

На нинішньому етапі фонд бібліотеки складає загалом 787 тисяч документів.

Щороку він поповнюється приблизно на десять тисяч найменувань. Це не лише книги, а ще й періодичні видання. Якщо брати окремо книги, то це п’ять – сім тисяч. Все це відбувається завдяки коштам, виділеним з обласного бюджету. Так наступного року планується значне збільшення коштів на комплектування фондів.

Також за програмою поповнення фондів публічних бібліотек Українського інституту книги в 2018 році ОУНБ вперше отримала рекордну кількість літератури – 81089 примірників, а це 741 назва книг, які вийшли друком в українських видавництвах.

Багато проектів ініційовано та реалізовано працівниками бібліотеки. Найбільшим і найпотужнішим, в якому взяли участь чижевці в останнє десятиліття, став проект «Бібліоміст». Інший напрямок роботи, де вони також виявили себе, ‒ це відкриття майданчика для людей з вадами зору, це технічне обладнання і фахове програмне забезпечення. Проект «Читаємо в новому форматі» – це можливість мати під рукою до сотні книг і будь-яку ви легко відкриєте кількома натисканнями пальця.

У бібліотеці працюють 15 відділів та кілька секторів.

Так, наприклад, відділ рідкісних та цінних видань окрім іншого може запропонувати вам колекції книг та документів з особистих бібліотек К.Шимановського,
В.Винниченка, С.Олексієнка, Д.Чижевського. Тут також зберігається колекція О.Ільїна, яка є найбільшою за обсягом. Вона включає рукописи давньослов’янською мовою ХV – ХХ століття теологічного та світського змісту; стародруки, серед яких видання І.Федорова, П.Мстиславця, прижиттєві видання Д.Яворницького, М.Грушевського, А.Скальковського.

У відділі документів з економічних, технічних та природничих наук надаються різноманітні послуги: інформують про нові видання, виставки нових книг, зокрема здійснюють щомісячну електронну розсилку інформації; організовують читацькі конференції, круглі столи, фотовиставки, майстер-класи, вікторини, презентації.

Активну роботу проводять і працівники відділу краєзнавства, який є науково-методичним і координаційним центром бібліотечного краєзнавства області, а ще – депозитарієм обов’язкових примірників творів місцевого друку. Вони створили і поповнюють бібліографічну базу даних діючого проекту «Видатні особистості нашого краю», організовують творчі зустрічі з відомими людьми краю, презентації нових творів, краєзнавчі студії, виставки художніх творів, фото та декоративно-ужиткового мистецтва. У цьому відділі часто відбуваються засідання літературних обєднань, творчих спілок і клубів.

Робота кожного працівника кожного відділу головної бібліотеки області заслуговує на увагу. Вся бібліотечна родина разом з читачами своїми знаннями, своєю активною позицією формує той високий рівень нових культурних перетворень, що відбуваються в країні.

Роман Любарський

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here