ЧИ ПОТРІБНА ТАКА РАДА?

0
654
views

Активісти Громадської ради, що діє при виконкомі міської ради Кропивницького, звинувачують її голову Леоніда Лузана у порушенні принципів демократії  – законності, гласності, рівності усіх представників цього органу. Спікери – члени Громадської ради Олександр Тарасов, Людмила Хаpламова, Олександр Павлов та Дмитро Васильєв  заявили про це на прес-конференції, що відбулася минулого тижня, а також виступили із відповідним зверненням до міського голови, членів виконкому та депутатів міської ради міста Кропивницького.

Громадська рада створена для того, аби впливати на рішення влади, контролювати їх виконання, допомагати людям тримати зв’язок із владою. І члени ради, і її голова мають працювати так, аби громадяни відчували їхню підтримку і допомогу, адже в місті достатньо проблем, з якими жителі міста звертаються як до влади, так і до громадських активістів. Натомість, як стало зрозуміло із виступів членів ради, між її керівництвом та ними давно втрачено консенсус, бо, як вони заявляють, Леонід Лузан фактично узяв владу у свої руки, що аж ніяк не пішло на користь роботі. За словами члена правління ГP Олександра Тарасова, голова неодноразово порушував регламент і положення ГP, а його дії були непpозоpими. Із 21-го засідання правління ГP на сайті міськради на момент проведення зборів 8 лютого цього року  опубліковано лише п‘ять протоколів засідань.

Членкиня  ініціативної групи ГP Людмила Хаpламова заявила, що фальсифікації стали вже звичною справою. Чомусь на сайті міськвиконкому в розділі «Громадська pада» не виставляються усі протоколи засідань. А  протокол від 15 травня минулого року взагалі не мав нічого спільного з тим, що відбувалося на зборах. І тільки після її вимог у документ  внесено зміни. Хаpламова заявила: щонайменше pаз на тиждень рада збиралася і при цьому велися відео – та аудіозаписи зборів. Також вона зазначила, що останнім часом про час та місце засідань членів ради не попереджають, тож більшість з них не отримувала запрошень. А після скандальних зборів 8 лютого вже не запрошують тих, хто не згоден з думкою Леоніда Лузана.

Людмила Хаpламова заявила, що багатьох членів ради, які є у списку, взагалі не бачили на жодному засіданні. Їх навіть і в обличчя ніхто не знає. Можливо, ці «мертві душі» і не поінформовані, що є членами цього органу?  То чому ж не знайти їх  і не запитати, хто їм пропонував працювати в Громадській раді і чи згодні вони на це?  А на їхнє місце обрати інших, активніших. Думається, це мають зробити члени правління, а також розібратися, кому це було вигідно.

То що ж відбулося 8 лютого на скандальному засіданні?

Як розповідає член ініціативної групи Олександр Павлов, голова була порушив процедуру порядку денного. За відсутності його першого заступника Дмитра Яковенка дехто запропонував зняти того з посади й розглянути кандидатуру Миколи Гречухи. Незважаючи на незгоду з цим членів ради, Леонід Лузан таки поставив «ініціативу» на голосування. Інші пропозиції він проігнорував, як і те, що Яковенко на той час був відсутній, тож і проводити перевибори не можна було. Жодному із членів ради не дали можливості висловитися. Лічильна комісія пройшлася по рядах і оголосила, що рішення затверджено більшістю голосів. Але на знімку добре видно, що це не так. При заявлених 33-х  руки підняли не більше 20 осіб. На переконання учасників прес-конференції та за матеріалами відеофіксації, голосування про звільнення заступника голови ради не набрало достатньої кількості голосів.

Те, що відбулося, стало приводом прийняти згадане звернення, у якому від голови Громадської ради вимагається  повернути діяльність дорадчого органу у правове поле, забезпечити дотримання принципів демократичності та пpозоpості у його діяльності,  публічне висвітлення діяльності ГP у розділі на офіційному сайті міськради тощо.

Звинувачення на адресу Леоніда Лузана та все, що сказано спікерами про ситуацію в раді, ставить під сумнів не тільки його особисту  діяльність, а й  доцільність існування усього органу в такому складі. Є правління, є ініціативна група, є людина, яка відповідає за те, щоб усі документи зборів були висвітлені на сайті. Хтось же веде ті протоколи? Тож, по суті, голові Громадської ради протистоїть увесь її колектив, який не повинен тільки обурюватися його діями, а має вживати рішучих заходів. Бо в руках цих людей, які обирали Лузана своїм керівником, є право зняти його з цієї посади. До речі, така думка в них вже зріє. Якщо члени ради й надалі будуть пасивними, то яка користь від неї жителям Кропивницького?

У той же час міський голова Андрій Райкович, члени виконкому і депутати міськради мають звернути увагу на діяльність Громадської ради і за потреби ‒ втрутитися, аби та робота не перетворилася на зведення рахунків, від чого нашому місту не буде жодної користі.

Від редакції:

Леонід Лузан має можливість дати власні відповіді на вищезазначені закиди членів ГР на сторінках «НС».

Світлана КОСТЕНКО

Фото СВN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here