ТАК ЗА КОГО Ж ГОЛОСУВАТИ?

0
679
views

Презентація онлайн-інструменту для порівняння програм кандидатів у президенти “Вибори 2019: За кого голосувати?” відбулася 15 березня у Києві.Завдяки цьому інструменту український виборець за 15-20 хв може отримати достатньо інформації для здійснення більш раціонального вибору Президента.

Протягом двох останніх років ГО “Центр UA” провела понад 350 заходів у 60 містах в усіх регіонах України. Майже на кожній такій зустрічі аналітики фіксували запит громадян на конкуренцію програм кандидатів замість емоційно-забарвлених змагань політтехнологів.

Майже кожне родинне зібрання сьогодні завершується питанням “Так за кого голосувати?”. Наш інструмент не дає такої відповіді, але за його допомогою ми закликаємо людей звернути увагу на передвиборчі програми кандидатів. Це необхідний мінімум відповідального виборця, щоб перестати обирати котів у мішку та вимагати від влади підзвітності”,  – запевнив керівник проектів ГО “Центр UA” Андрій Андрушків.

Відповідаючи на виклик популістичних тенденцій у всьому світі, команда Центру створила онлайн-інструмент, який полегшить життя українців напередодні президентських виборів. У легкий та доступний спосіб кожен охочий може ознайомитися з профайлами десяти найпопулярніших кандидатів, які змагаються за посаду Президента (напередодні запуску інструменту інформацію щодо попередніх симпатій виборців було взято з опитувань Фонду “Демократичні ініціативи”Київського міжнародного інституту соціології та Соціологічної групи “Рейтинг”).

Крім цього, можна також проаналізувати позиції кандидатів у 23 сферах політики, які входять до компетенції Президента та на які Президент може впливати. Також за допомогою інструменту виборці можуть пройти тест, вказати свої погляди на політику в цих сферах і в фіналі побачити ТОП-3 кандидатів, з програмами яких збігаються їхні власні позиції.

Позиції кандидатів щодо тих чи інших сфер політик ми взяли з їхніх передвиборчих програм, опублікованих на сайті Центральної виборчої комісії. Також ми надсилали опитувальники у штаби кандидатів, де вони могли уточнити чи доповнити позиції свого кандидата. Ми не придумували нічого нового, просто витягли зміст з  з цих часто художніх текстів для зручності користувача”, – наголосила Марія Левонова.

Як зазначив Андрій Андрушків, команда  “Центру UA” сподівається, що раціональний вибір допоможе створити ті умови, за яких політика новообраного Президента протягом усієї його каденції відповідатиме запиту тих, хто його обере:

Ми не сподіваємось, що інструментом скористається кожен третій чи кожен другий виборець. Водночас, команда Центру UA переконана, що зможе охопити кілька сотень тисяч користувачів — а це вже кілька відсотків виборців, які “робитимуть погоду” на цих і майбутніх виборах. Більше того, це допоможе усім нам краще контролювати майбутнього президента”.

Подібний інструмент буде розроблено також для парламентських та місцевих виборів.

Онлайн-інструмент тут: http://vybory2019.pravda.com.ua/#/candidates

ГО “Центр UA”

https://centreua.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here