АВТОНОМНЕ ОПАЛЕННЯ В КРОПИВНИЦЬКОМУ: ЯК ОТРИМАТИ ДОЗВІЛ?

1
4887
views

Встановлення автономного опалення в квартирах мешканців Кропивницького залишається болючим питанням. І не через вартість обладнання та робіт зі встановлення індивідуальних котлів опалення. Більше лякає сама бюрократична машина, яка повільно рухається та часто відмовляє у дозволах на відключення від центрального опалення. Журналісти «Народного слова» дізналися, скільки дозволів потрібно отримати мешканцю квартири від міських виконавчих органів, куди звернутися, щоб дізнатися про рішення за заявою та на яких підставах можна не отримати дозволи.

Алгоритм дозволів і актів: що за чим?

Для початку слід з оригіналами та копіями паспорта власника квартири і документа, що засвідчує право власності, звернутися до Центру адміністративних послуг. У Кропивницькому ЦНАП знаходиться на першому поверсі приміщення міської ради, по вулиці В.Перспективній 41. Працює ЦНАП з понеділка по четвер з 8:00 до 17:00, у п’ятницю – до 16:00, а в суботу – з 8:00 до 15:00. Прийом громадян секретарем міжвідомчої комісії проходить по понеділках, середах і п’ятницях в кабінеті №101. Там заповнити заяву, й обов’язково отримати її копію з вхідним номером. Саме за цим номером можна потім відслідковувати, яке прийнято рішення за вашою заявою. Заява передається на розгляд до міжвідомчої комісії з улаштування індивідуального опалення в багатоповерхових будинках. За позитивного рішення комісії з цим дозволом заявник звертається в ЖЕО, ОСББ – залежно від того, на чиєму балансі багатоквартирний будинок. Там надають чотири екземпляри актів про відключення.

Після цього звертаєтеся до однієї з монтажних організацій, щоб власне «відрізатися» від централізованого опалення. Зрозуміло, що ці роботи можна проводити лише в неопалювальний період.

– Якщо ви отримали дозвіл, то наймаєте фірму, яка займається демонтажем центрального опалення, – пояснила Олександра Гончарук. – Треба уважно перевіряти ліцензію таких організацій, чи вони мають право проводити відповідні роботи.

Після звертаєтеся до теплопостачальної компанії з актом про ізоляцію та демонтаж труб. Потім з усіма актами та дозволами необхідно знову звернутися в Центр надання адмінпослуг і написати заяву, щоб отримати дозвіл на власне встановлення автономного опалення. Такий дозвіл надає все та ж міжвідомча комісія.

Міжвідомча комісія: як надають дозвіл?

Міжвідомча комісія з влаштування індивідуального опалення в багатоповерхових будинках засідає у разі потреби, але не рідше, ніж раз на місяць. Засідання комісії проводить голова або за його дорученням – заступник голови комісії. Наприкінці січня нинішнього року заступником міського голови став Олександр Вергун. Отже він очолив міжвідомчу комісію. Як пояснила Олександра Гончарук, засідання проходять лише в неопалювальний період:

– До нас часто звертаються люди із запитанням, чи розглянули їхні заяви. Я пояснюю, що навіть якщо ви подали заяву ще минулого року в листопаді, її розглянуть не раніше кінця опалювального сезону.

Зараз у міській раді розробляється Програма тепломодернізації Кропивницького. Вона має розставити крапки над «і»: де будувати модульні котельні, а де перевести будинки на автономне опалення. Та поки ця програма не затверджена, діє чинне законодавство України, яке дозволяє перехід на автономне індивідуальне опалення лише усім будинком. Як пояснили в Центрі надання адмінпослуг, перед розглядом комісією заяв на відключення робляться запити до ЖЕО, ЖБК чи ОСББ, аби з’ясувати, скільки квартир на стояку ще користуються центральним опаленням. Дозвіл надаватимуть у тому випадку, якщо після встановлення «автономки» на стояку не залишиться квартир із централізованим опаленням. Тому заяви краще подавати або разом із сусідами з квартир, розташованих зверху чи знизу вашої, або якщо ваша квартира є останньою з ЦО. Водночас якщо заявником є власник квартири або окремого приміщення, комісія може перенести розгляд його заяви на погоджений термін через підготовку рішення про відокремлення від мережі ЦО всього будинку.

Рішення міжвідомчої комісії оформлюється протоколом, витяг з якого у десятиденний термін надається заявникові. За позитивного рішення заявнику надається перелік організацій, які видають технічні умови для розробки проекту індивідуального теплопостачання та відокремлення від централізованої мережі.

Якщо ви отримали дозвіл на відключення від ЦО, то зауважте, що термін дії цього дозволу становить рік з дати ухвалення.

Міські програми підтримки

Міська рада прийняла програму, якою заохочувала власників квартир, яких залишилося по одній ‒ дві на будинок, щоб вони встановлювали автономки. Йдеться про програму компенсації через кредитування на встановлення газового автономного опалення «Доступне тепло». Програму «Доступне тепло» реалізують НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Кіровоградгаз» спільно з міською радою м. Кропивницький та за підтримки програми Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) IQ energy. Усі учасники програми IQ energy, які виконали умови програми, отримують компенсацію в розмірі 35% від вартості обладнання, матеріалів, монтажу та проектної документації. Водночас якщо квартировласник входив при цьому до визначеного міськрадою переліку квартир, які підпадають під дію міської програми, то додатково може отримати 50 відсотків компенсації ще й з міського бюджету.

Також цьогоріч планується впровадження міської програми з оптимізації мережі теплопостачання. Згідно з нею, пільгові категорії населення за певних умов зможуть отримати компенсацію за встановлення «автономки» – як електро-, так і газової. Ще 22 лютого 2019 року було затверджено паспорт бюджетної програми на 2019 рік, згідно з якою передбачається виготовлення схеми теплопостачання Кропивницького. На це передбачено один мільйон гривень із спеціального фонду.

У деяких районах Кіровоградської області також існують програми підтримки заходів з енергоефективності або фізичних осіб, або всього багатоквартирного будинку (ОСББ) з місцевих бюджетів.

Можна скористатися і державними програмами. Ще 23 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила Держбюджет на 2019 рік, у якому на «теплі» кредити буде виділено 400 мільйонів гривень. У 2018 році бюджет програми був аналогічним. «Теплі» кредити видає ПриватБанк, вже 19 березня 2019 року почав видавати Ощадбанк, 11 березня – Укргазбанк. Про умови отримання можна дізнатися безпосередньо у відділеннях цих банків.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here