БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ЇХНІХ ДІТЕЙ ЗАКРІПЛЕНО ЗАКОНОМ

0
5648
views

З 1 січня 2019 року набрав чинності Закон України № 2300-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти».

Згаданий закон спрямовано на забезпечення єдиних засад надання учасникам бойових дій (незалежно від підстав надання відповідного статусу), особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітями державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Законом надано право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у таких навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітям. Зокрема, таку державну допомогу буде надано особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у тому числі у складі добровольчих формувань, що в подальшому були включені до складу Збройних Сил України, та інших утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів, учасникам бойових дій на території інших країн.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про професійно-технічну освіту», «Про охорону дитинства», «Про вищу освіту».

Навчатися за пільговою системою можуть як самі учасники бойових дій, так і їхні діти, а також діти тих, хто помер внаслідок захворювання, одержаного в АТО, а з 2019 року — і особи з інвалідністю внаслідок війни. 

Держава може повністю або частково оплатити навчання в разі зарахування до «вишу» на державне місце.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here