«ЛІВИЙ» БЕНЗИН, КОНВЕРТЦЕНТР ТА УБИВСТВО

0
766
views

Цими та іншими злочинами відзначився початок першого місяця весни. Здавалося б, пробудження природи, сонячні промені та жіноче свято мали б зробити людей добрішими законослухнянішими, але, як показують кримінальні зведення, цього не сталося..

Напад на таксиста і патрульних

Цей зухвалий злочин, що стався у Кропивницькому по вулиці Короленка, скоїв чоловік, який вже мав проблеми із законом. Таксист, 40-річний місцевий житель, звернувся до поліції із заявою, що він став жертвою п‘яного зловмисника, якого підвозив. Погрожуючи водієві ножем, той відібрав у нього мобільний телефон і зник.

Грабіжника по гарячих слідах розшукала патрульна поліція, але  він на вимогу правоохоронців показати вміст своїх кишень дістав ніж і кинувся з ним на патрульних. Хлопці спритно роззброїли нападника і одягли на нього кайданки.

У зловмисника знайшли мобільний телефон потерпілого. Таксист його впізнав.

Як з’ясувалося, 22-річний молодик вже притягувався до кримінальної відповідальності за скоєння аналогічних злочинів. За словами начальника Кропивницького відділу поліції Дмитра Авдієнка, нинізловмиснику повідомили підозру в скоєнні злочину за ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Йому «світить» від 7 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Припинено діяльність «конвертаційного» центру

«Конвертаційний» центр надавав послуги підприємствам реального сектору економіки Кіровоградської та Київської областей із мiнiмiзацiї податків та переведення коштів у готівку. Цевиявили спiвробiтники податкової мiлiцiї ГУ ДФС у Кiровоградськiй області пiд процесуальним керівництвом прокуратури області й припинили його дiяльнiсть.

Організатор  центру– житель Київської області. Клієнти перераховували на розрахункові рахунки підприємств – учасникiв КЦ гроші за нібито поставлені товари, виконані роботи чи послуги, які потім переводилися у готівку. Плата за переведення коштів у готівку становила понад 10 вiдсоткiв вiд суми операції.

Починаючи з 2017 року і до моменту виявлення злочину,  центр проконвертував близько 90 мільйонів гривень.

У результаті обшуків, які проводили спiвробiтники  податкової мiлiцiї ГУ ДФС у Кiровоградськiй області, виявлено 19 печаток та штампів суб’єктів господарювання, які входили до складу центру, комп’ютерну техніку, фінансово-господарську документацію, чорнові записи, накопичувачі пам’яті, а також 72 тисячі гривень та 2,2 тисячі доларів США.

Порушено кримінальне провадження. Нині здійснюється досудове розслідування, триває збір доказів щодо злочинної дiяльностi осіб, причетних до скоєння кримінальних правопорушень, та подальшого їх притягнення до кримінальної вiдповiдальностi.

Обережно: «лівий» бензин

Податковій полiцiї області стало відомо,  що на кількох автозаправних станціях незаконно зберігається бензин у великій кількості. Про це повідомили в головному упpавлiннi державної фіскальної служби pегiону.

Під час обшуків нафтобази та чотирьох АЗС податкові мiлiцiонеpи вилучили близько 200 тисяч лiтpiв пального – бензин маpки А-92 та А-95, який  не вiдповiдає державним стандартам Укpaїни. Оpiєнтовно, «лівого» пального продали майже на шість мільйонів гривень.

На все пальне накладено арешт. Нинi податкова мiлiцiя області встановлює походження пiдозpiлого бензину. Не виключено, що все сумнівне пальне уже виявлено і вилучено.

 Досвяткувалися

Один ‒ загиблий, другий – у тяжкому стані у реанімації, третій – з легкою травмою. Отакий фінал святкування жіночого дня у селі Витязівці Бобринецького району. У центрі села компанія відзначала 8 Березня. Конфлікт виник через те, що один з молодиків  вилив на приятельку пиво, а її чоловік не зміг цього стерпіти. Зав‘язалася бійка, але швидко сторони примирилися.

Усе, можливо, і закінчилося б мирно, але на місце події прибіг брат чоловіка ображеної жінки. Конфлікт розпалився з новою силою. Новоприбулий дістав з автівки ножа і пригрозив присутнім, «що всіх поріже». Жодні умовляння на нього не діяли. Хлопець почав штрикати ножем усіх підряд. Найбільше дісталося тому, хто намагався припинити бійку. Удар ножем у живіт виявився дуже тяжким. За годину після інциденту в реанімаційному відділенні Бобринецької ЦРЛ потерпілий помер. У чоловіка лишилися дружина та двоє малолітніх дітей.

Після цього нападник забрав брата й невістку, і вони поїхали геть.

Нині ще один потерпілий  знаходиться у тяжкому стані в реанімації. Батька трьох дітей рятують усім миром – сім’я живе незаможно.

Підозрюваний у вбивстві і завданні тяжких тілесних ушкоджень зараз знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання. Родичі загиблого стверджують, що злочинець, а йому всього 17 років,  намагається уникнути покарання: адвокат просить змінити запобіжний захід на домашній арешт.

Як сказала сестра загиблого Марія Рохман, родина зловмисника найняла хорошого захисника. Він зробить усе, аби представити нападника таким, що захищався в тій ситуації.

Напади на дітей, а поліція осторонь?

На цьому наполягає мати дівчинки, яка постраждала  внаслідок нападу на неї невідомих у сквері напроти обласного краєзнавчого музею в Кропивницькому. Вона впевнена, що орудує одна і та ж компанія, яка «полює» на неповнолітніх. Жінка заявляє, що на відео чітко чути, як дівчина називає ім‘я одного з нападників.  За всіма конфліктами, на її переконання,  стоїть 15-річний мешканець Кропивницького, син вбитого кримінального авторитету. А поліція нічого не робить. Хлопець і надалі продовжує бити дітей, ‒ запевняє мати дівчинки.

Останній інцидент ‒ з числа тих, що потрапили до поля зору ЗМІ, стався 8 березня. За словами 17-річного постраждалого, йому та його знайомим в нецензурній формі було запропоновано забиратися геть. Один з нападників бризнув у бік хлопців газом, потім їх почали бити руками та ногами. Хлопці пригадали 15 осіб, зазначається в публікації.

– Поліцейські вже зустрілися з батьком потерпілого і нині встановлюють особи нападників. На жаль, до правоохоронців надійшла лише одна заява. Інформацію за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Обставини події встановлюють слідчі, – наголосила речниця обласної поліції Віталіна Бевзенко.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 1 ст. 125, нанесення легких тілесних ушкоджень.

Раніше значний резонанс у місцевих ЗМІ мало повідомлення про жорстоке побиття школяра Дениса Бірзула, відомого автора віршів на воєнно-патріотичну тематику, та йoгo друзів групою з 15 юнаків 2 лютого йього року в сквері «з пантерами». Бірзула було госпіталізовано.

Із зали суду

Шваброю – на той світ

Олександрійський районний суд визнав  винним у вчинeннi убивства i призначив пoкаpання у вигляді пoзбавлeння вoлi на сім років жителю селища Пантаївки Олександрійського району.

Інцидент стався ще у грудні 2015 року в тому ж населеному пункті. Як розповідає вже нині засуджений, тоді його приятель прийшов до нього і пoпpoсив випити. Господар йoгo виганяв, але гість не йшов. Його набридання довели до того, що хазяїн спочатку вдарив пoтepпiлoго кiлькa разів кулаком в обличчя. Пoтiм завдав  не мeншe восьми удаpiв швабpoю по тулубу та не мeншe п’яти – кулаками в гoлoву. Побачивши, що  гість не подає ознак життя, бо  не опирається, гoспoдаp на возику вивіз йoгo з двopу.

Покаліченого підібрали і доправили до Олександрійської міської лікарні, де 16 грудня у peанiмацiйнoму вiддiлeннi вiд тpавматичнoгo шоку, що poзвинувся внаслiдoк тiлeсних ушкoджeнь, чoлoвік пoмep.

Підозрюваний у судoвoму засiданнi наполягав на тому, що був вимушений захищатися, адже непроханий гість пepшим ударив йoгo.

Підготувала Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here