ЗАЯВИ ПРО ПІДКУП ВИБОРЦІВ – ПОЛІТИЧНА АНТИРЕКЛАМА?

0
886
views

Тема підкупу виборців – топова в новинах ЗМІ минулого місяця – насправді була елементом інформаційної війни між кандидатами в Президенти України. Про це стверджують експерти громадської організації «Український Центр суспільного розвитку».

– Ми вивчили повідомлення про ймовірний підкуп виборців в українських інтернет-медіа,  в пресі, на телебаченні, радіо та у Фейсбуку. Проаналізували 60 ЗМІ, починаючи зі старту виборчої кампанії 14 січня і до 28 лютого. Загалом до вибірки потрапило 1491 повідомлення», – розповів експерт Українського Центру суспільного розвитку Владислав Телькі.

Експерти пояснили, що двома головними об’єктами інформаційних атак стали кандидати в Президенти Юлія Тимошенко та Петро Порошенко, які звинувачували один одного. Значну частку інформаційних приводів створили й силові структури, які попри задекларовану об’єктивність та незалежність від політичних перегонів все ж таки займали ту чи іншу позицію. Так, експерти ГО «УЦСР» стверджують, що за результатами моніторингу можна чітко прослідкувати, що обговорення загрози підкупу виборців Юлією Тимошенко були з боку Служби безпеки та Генеральної прокуратури України. Подібні висловлювання в бік Петра Порошенка йшли від Міністерства внутрішніх справ та Нацполіції. Інформаційні точкові закиди у підкупі виборців велися також проти інших кандидатів, але безсистемно.

Загалом з усіх повідомлень у вибірці моніторингу понад третина належить  прес-службам та спікерам МВС і Національної поліції.

– Залучення силових структур до виборів є реальною проблемою на цих виборах. Наприклад, 36 відсотків інформаційних приводів про підкуп виборців створювали міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Міністерство внутрішніх справ і Нацполіція, – підкреслив експерт Ярослав Телешун. – Ще десять відсотків інформприводів належать представникам СБУ і Генпрокуратури. З одного боку, функція правоохоронних органів – це превенція, недопущення порушень виборчого права. І спочатку заяви були справді нейтральними. Та потім силові структури почали займати позиції за когось або проти когось. 

Проведений моніторинг демонструє, що переважна більшість тез на початку передвиборчих перегонів стосувалася загальних питань. Спікери МВС та Нацполіції запевняли, що лишаються безсторонніми й реагуватимуть на всі випадки порушень. Та охочіше вони коментували тему щодо ймовірного підкупу виборців з боку Порошенка. Зокрема, радник МВС Іван Варченко радив чинному Президенту не шукати юридичних лазівок, а Арсен Аваков прямо звинуватив нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Березенка в організації «мережі». При цьому їхня риторика практично не торкалися Юлії Тимошенко. Це дало привід низці коментаторів говорити про неприховану гру Арсена Авакова на боці цієї кандидатки в Президенти.

– Відтак ми можемо стверджувати, що розігрів теми підкупу виборців є, перш за все, піар-технологією, використаною деякими кандидатами проти один одного, – резюмував Ярослав Телешун.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here