ЛЬВІВ ОЧИМА РЕДАКТОРА: «ВСЯКОМУ ГОРОДУ НРАВ И ПРАВА»

0
956
views

Чи можна за три дні осягнути, хай навіть і очима журналіста, місто, яке давно стало легендою та вже котре століття є туристичною Меккою Східної Європи, а нині – ще й Західної України?

Чи варто обмежувати газетною шпальтою захоплену розповідь про чи то місто-музей, чи то найбільш європейське місто нашої країни? «Львів очима редактора» – саме така назва прес-туру, у який запросила журналістів з усієї країни Львівська міська рада та особисто міський голова Андрій Садовий. Одним з перших пунктів програми перебування став Всеукраїнський форум місцевого самоврядування.

Не буде перебільшенням, якщо сказати, що місто Лева проминуло етап децентралізації ледь не на кілька століть раніше, ніж це зараз відбувається в Україні. При цьому йдеться не про державу в державі, не про, не дай Боже, сепаратне урбаністичне утворення. А про спроможну, самодостатню громаду, яка давно відбулася і організаційно, й економічно,  і соціокультурно. Більше того, є зразком та прикладом у нинішніх децентралізаційних процесах, ініціатором обговорень та дискусій з цієї теми всеукраїнського рівня.

Ось і цього разу львівський Інститут міста на запрошення Львівської міської ради вчергове зібрав представників усіх регіонів країни на – вже сьомий за ліком – Всеукраїнський форум місцевого самоврядування, який відбувся у столиці Західної України у середині березня. Партнерами форуму стали Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Проект ПРОМІС, GIZ, німецько-український проект «Реформа управління на сході України II», Проект ПУЛЬС, Асоціація міст України.

Теорія: довіряють громадам та Президенту

Під час форуму Інститут міста оприлюднив результати загальнонаціонального соціологічного дослідження «Децентралізація: настрої українців». Воно проводилося протягом лютого 2019 року, спеціально для форуму.  Були опитані 1736 осіб віком від 18 років у всіх регіонах України, окрім АРК (регіони Донецької та Луганської областей охоплені частково). Організатори дослідження ставили за мету виявити, як співпрацюють та взаємодіють активісти громадських об’єднань та органи місцевого самоврядування.

Отже, за результатами дослідження виявилось: 40% українців вважають, що життя в Україні з 2015 року поліпшилось, а кожен п’ятий (20%) твердо переконаний, що країна на правильному шляху розвитку. У регіональному вимірі найбільш задоволеними є опитані із Західного та Східного регіонів — 48% кожен, а найменш — із Центрально-Східного регіону (35%).

Кожен четвертий вважає, що в Україні наявний високий рівень активності серед населення. Серед усіх опитаних у цьому найбільше (майже у 2,5 раза) переконані респонденти із Східного регіону України.

Найбільше українці довіряють голові територіальної громади (34%) та представникам органів місцевого самоврядування (34%). Другу сходинку посів чинний Президент України (31%).

50% українців обізнані із реформою місцевого самоврядування, а 49% вважають реформу децентралізації ефективною.

63% мешканців переконані, що з 2015 року якість життя в їхніх громадах покращилась.

Із Північно-Східного регіону найбільш позитивно оцінили поліпшення життя у громадах з 2015 року, а найменш — із Східного регіону (56%). 74% українців відзначили, що готові співпрацювати з владою. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,8%.

Практика: головне ‒ правильно залучити інвестиції

Окрім теоретичних питань на форумі обговорили, як конвертувати децентралізацію у покращення якості життя людини у територіальних громадах.

«Найбільше обурення викликає постанова Кабінету Міністрів про заборону розміщення коштів у банках, – зазначив директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук. – На прикладі Львова: ми в банку відкрили не депозит, а депозитну лінію. Я не кладу на строковий депозит гроші: мені, коли треба кошти на зарплати, то іду і їх знімаю, тому це постійний рух. А коли я буду купувати цінні папери в держави, то мені ці гроші будуть зв’язані.

Давайте згадаємо, з чого все почалося, і філософію. Я дуже люблю одну цитату, і зараз її зацитую: «Хочу сказати, що 10,5 млд коштів місцевих бюджетів розміщені на депозитах в банках, і це говорить про те, що гроші повинні працювати, а не лежати в тих чи інших банках». І це цитата колишнього керівника Національного банку пана Кубіва. Хто, як не він, повинен розуміти, що коли місто розміщає кошти в банках, то вони цими грошима кредитують наш бізнес. Тобто гроші знаходяться в обороті. Це все було зроблено для того, щоб зробити наступ на місцеве самоврядування.

Висновок простий: раз у міст стільки грошей, що вони їх тримають на депозитах, то значить їм треба щось підкинути на додаткові видатки. Ми усім на усіх рівнях доводимо, що це не зайві гроші, які на депозитах, — це тимчасово вільні і вони в бюджеті мають своє призначення, і вони будуть витрачатися, коли будуть здаватися об’єкти.

Спочатку скинули на нас фінансування ПТУ, правда, зараз видатки частково взяла держава з освітянської субвенції, яка була при реформі, залишили лише заробітну плату педагогічним працівникам, а всі інші видатки лягли на нас без додаткового державного ресурсу. З медичної субвенції перекинули на нас розрахунки за енергоносії. Пільговий проїзд громадян у транспорті — теж на нас, а також фінансування спортивних шкіл.

А ще дуже багато різного фінансування намагалися перекласти на місцеві бюджети».

Володимир Григорук, перший заступник міського голови міста Коломия, був більш оптимістичним та розповів про успіхи Коломийської міської об’єднаної територіальної громади. Великим досягненням, з його слів, є те, що внаслідок об’єднання збільшилась кількість робочих місць, зріс бюджет, зросла економіка, особливо посилилась підтримка малого і середнього бізнесу.

«У зв’язку з об’єднанням у нас збільшилась кількість працевлаштування, збільшився бюджет місцевий, а дотації та субвенції суттєво зменшилися. По структурі податків у нас 60% становить єдиний податок.

Важливим аспектом економічного розвитку є розвиток і підтримка підприємництва, особливо малого і середнього, створення кластерів та розвиток індустріальних парків”, — зазначив він.

З його слів, важливо правильно залучати інвестиції. Як приклад — завод LEONI, який діє в Коломиї і є ефективним прикладом залучення іноземних інвестицій та створення робочих місць.

Резюмував перший заступник міського голови Львова Володимир Григорук: «Успішне об’єднання неможливе без підтримки місцевої влади. Кожна громада унікальна, тому, щоб розвиватись, потрібно ефективно використовувати місце розташування для цієї громади, об’єкти, які там наявні, інфраструктуру та всі можливості, які має громада. Повинна бути не тільки плідна співпраця, але й спільна відповідальність усіх гілок влади».

Оксана РИБЧЕНКОВА

Редакція вдячна за організацію прес-туру Українському журналістському фонду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here