НА КІРОВОГРАДЩИНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ОСВІТНІ ПРОГРАМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

0
866
views

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів зустріч із делегацією Представництва ЄС в Україні у рамках інформаційної кампанії “Будуймо Європу в Україні”. Під час зустрічі презентовано низку освітніх програм та можливостей, що впроваджуються Євросоюзом в Україні. У зустрічі взяли участь представники вищих навчальних закладів Кропивницького, фахівці управлінь освіти органів місцевої влади, громадських організацій. 

На початку зустрічі Сергій Коваленко наголосив, що ініційовані Президентом України Петром Порошенком зміни до Конституцію України закріпили шлях України до ЄС і НАТО. «Приємно, що сьогодні в центрі уваги державної політики є саме галузь освіти, яка протягом останніх років зазнала змін на краще», – відзначив посадовець. «Маємо підвищення заробітної плати педагогам на 2 тарифні розряди, створення Нової української школи, загалом фінансове зміцнення галузі». 

На переконання Сергія Коваленка, не лише покращення фінансування галузі впливає на якість освіти. «Область проходить шлях становлення потужних освітніх систем. Кіровоградщина є лідером по створенню опорних шкіл, що надає змогу створити рівні можливості навчання для учнів з міст та сільської місцевості. Це означає, що випускник школи зможе бути конкурентоспроможним у глобалізованому світі».

Про освітні програми ЄС, що доступні для вітчизняної освіти присутніх поінформував Станіслав Корольков, менеджер інформаційної кампанії «Будуємо Європу в Україні» Представництва ЄС в Україні. Він підкреслив, що всі програми та проекти є безкоштовними для громадян України. Наразі на території держави реалізовується близько 300 галузевих проектів ЄС. Зокрема в освітньому секторі наймасштабнішою програмою Станіслав Корольков назвав ERASMUS+. 

«Це величезна програма підтримки будь-яких освітніх ініціатив (обміни освітніми делегаціями, проведення презентацій, форумів, надання грантової підтримки на отримання вищої освіти, наукового ступеню в навчальних закладах ЄС, тощо). Програма розрахована до 2020 року, але вона буде подовжена. Вона відкрита не лише для студентів, а й для викладачів, громадських організацій», – повідомив менеджер Представництва.

В рамках програми ERASMUS+ діють низка проектів таких, як – «Дії Марії Складовської-Кюрі» (можливість отримання наукового ступеню в країнах ЄС), «Жан Моне» (можливість відкриття на базі ВИШу навчальної програми на європейську тематику), програма з підтримки та розвитку волонтерського руху й інші. 

«EU RAXESS» – також є однією з потужних програм, яка підтримує багато напрямів освітньої співпраці. Значна підтримка тут надається представникам освітнього сектору, які здобувають вищу освіту і науковий ступінь в країнах ЄС. 

Крім цього, четвертий рік поспіль Представництво ЄС в Україні проводить у різних регіонах «Єврошколи» для студентів останніх курсів та випускників вузів. Це потужні чотириденні сесії, в рамках яких відбуваються семінари, зустрічі з експертами різних дисциплін. Цього року заплановано провести іще 3 сесії «Єврошколи» – у Тернополі, Сєвєродонецьку та Одесі. Участь у заходах є безкоштовною. 

Наступна програма, яку презентував Станіслав Корольков – e-TWINNING, що спрямована на те, щоб долучити українські школи до мережі європейських шкіл. У цьому проекті беруть участь 44 країни, в яких реалізовується понад 75 спільних проектів. 

За словами фахівця Представництва, нещодавно запущено проект з підтримки дитячих та молодіжних бібліотек України. Він передбачає створення інформаційних куточків про актуальні події та напрямки співпраці ЄС та України.

Також Станіслав Корольков поінформував про один із мережевих проектів ЄС – Інформаційні центри ЄС в Україні, що виконують частину просвітницької та комунікаційної функції Представництва ЄС на місцях. Вони відкриті в кожній області. У Кропивницькому такий центр діє на базі ЦДПУ ім. В.Винниченка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here