ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА: ЯКИМИ БУЛИ І ЯКИМИ БУДУТЬ

0
1226
views

Кінець березня ознаменувався важливою подією для країни: виборами президента. Про те, як голосування проходило на Кіровоградщині, про що слід знати виборцям перед голосуванням 21 квітня та, головне, про можливі наслідки історичного волевиявлення для нашої області розповість «Народне слово».

Вибори першого туру: як голосувала Кіровоградщина

Під час виборів першого туру в області зафіксовано велику явку виборців: 61,96 відсотка, або 452173 виборці. Наприклад, під час президентських виборів 2014 року явка виборців по області становила 60,25 відсотка.

Читати також: У ЦВК ОПРАЦЬОВАНО 100% ПРОТОКОЛІВ З ВИБОРЧИХ ДІЛЬНИЦЬ КІРОВОГРАДЩИНИ

Загалом серйозних порушень або масових, які б вплинули на результати голосування, не було. Та були курйозні випадки.

Наприклад, в Кропивницькому на виборчій дільниці, що розташована у дитсадку №72 «Гномик», лише через півдня виявили, що один зі спостерігачів має інвалідність через вади зору. Цей спостерігач від одного з кандидатів у президенти пробув на дільниці до першої години по обіді, а потім його відправили додому.   

У той же час в Олександрії пильні мешканці запідозрили виборчу «карусель». Свідок написав у соціальних мережах, що люди підходять до каси стадіону «Ніка» з папірцями чи документами, отримують гроші. Як виявилося, то вболівальники купували квитки на футбольний матч клубу «Олександрія» з донецьким «Шахтарем».

У Кіровоградській області, як і по всій Україні, Громадянська мережа «ОПОРА» спостерігала за виборами та проводила паралельний підрахунок голосів за вибіркою.

– Голосування на Кіровоградщині характеризується тим, що були суттєві проблеми зі списками виборців. Люди не знаходили свої дані в уточненому списку. Також суттєве порушення – фотографування бюлетенів, але ми не можемо стверджувати про підкуп виборців. Основним порушенням, яке ми фіксували, була видача бюлетенів без паспорта у невеликих населених пунктах. Наші спостерігачі бачили шість фактів видачі бюлетенів без документів, які посвідчують особу, в селі Ємилівка Голованівського району на 101 окрузі, – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами  в Кіровоградській області Зоя Лебідь. – Члени виборчої комісії виправдовувалися тим, що особисто знають того чи іншого виборця.

Також неприємним моментом під час виборів 31 березня стала низька кваліфікація деяких членів виборчої комісії. Через це протоколи відправлялися на доопрацювання. А члени одної з виборчих комісій у Кропивницькому відмовились від користування оргтехнікою через те, що вони… не вміють нею користуватись! Зоя Лебідь зазначила, що до другого туру проблему зі списками виборців мають вирішити, адже для цього ще є вдосталь часу.

Що треба знати виборцю: поради політологів

Що можна очікувати від другого туру президентських виборів і що можна зробити, щоб прийняти справді виважене рішення, без зовнішніх маніпуляцій? Про це ми запитали в політолога, кандидата політичних наук Руслана Стадніченка та голови громадської організації «Асоціація політичних наук» Дмитра Сінченка.

– Такі результати першого туру виборчих перегонів були очікуваними?

Дмитро Сінченко:

– Вихід до другого туру Порошенка та Зеленського був цілком очікуваним. Про це свідчили всі авторитетні соціологічні компанії. І для цього склались сприятливі умови – наприклад, гарна погода сприяла високій явці на дільниці досі аполітичних виборців, які становлять основу електорату Володимира Зеленського. Петро Порошенко мав позитивну динаміку зростання рейтингу, Тимошенко навпаки – негативну. На півдні України була вища явка, тому ми бачимо вищий рейтинг Володимира Зеленського, на заході явка була доволі низька, і відсотки чинного Президента нижчі, ніж очікувалось.

Найбільше мене здивували результати Ігоря Смешка – кандидата, який майже не вів виборчої та потужної рекламної кампаній, не мав розгалуженої системи штабів, але отримав високі результати в шість відсотків. Однак і це логічно пояснюється. Він заволодів настроями протестного електорату, який не готовий голосувати за Зеленського, оскільки це ставленик олігарха Ігоря Коломойського, і розчарувався у кандидатурі Анатолія Гриценка. А найголовніше – проти Смешка ніхто не «працював», тобто його не сприймали за гідного конкурента, а тому не обливали брудом.

– Що потрібно зробити команді Порошенка в Кіровоградській області, щоб підняти рейтинг чинного Президента як кандидата в другому турі?

Руслан Стадніченко:

– Вважаю, що потрібно також апелювати не тільки до розуму, а й до емоцій. Тому що основний виборець Володимира Зеленського обирає емоційно. Він хоче помститися цій «застарілій політичній еліті», яка, на думку цих громадян, є недостатньо ефективною, частково корумпованою. Тому треба показати ті значні зміни і реальні успіхи, які є. І, можливо, теж в якійсь емоційній формі донести, що саме може чекати на суспільство, коли завищені очікування, вимоги і довіру віддати некваліфікованим людям без команди, чіткого плану дій, уявлення про міжнародний статус і міжнародні ризики України в світі. Апеляція йде в основному до розуму: «думай». Але люди вже втомилися думати, з одного боку, а з іншого – втомилися від того, що приходять одні й ті ж до влади. Тому люди голосують за нове обличчя, не розглядаючи його як політичну фігуру, не аналізуючи політичну програму, команду. Тому слід роз’ясняти, що наслідки можуть бути негативними, що країні справді є що втрачати. І ці наслідки напряму позначаться на кожному з нас.

Мені здається, що значною мірою де-факто ті, хто голосуватиме на місцях за Володимира Зеленського, голосуватимуть тим самим за партію «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Оскільки структура партійна і набір кадрів, який є в «Батьківщини», можуть частково замістити проблему відсутності кадрів у Зеленського. Це опозиційна до чинної влади партія, яка має численне представництво в Кіровоградській області. Я особисто не знаю, хто в нас в області представляє Володимира Зеленського. То про що можна казати, якщо людина хоче правити країною, але водночас в межах центральної області, яка є стратегічно важливою, не має команди.

– В областях впроваджується багато президентських ініціатив, значною мірою завдяки представникам президентської вертикалі – тобто обласній і районним адміністраціям. При зміні президента зміниться й вертикаль влади в Кіровоградській області? І як ці зміни вплинуть на подальше втілення успішних програм?

Руслан Стадніченко:

– Наприклад, за ініціативою «Сільська медицина» Кіровоградщина вже лідирує в країні за кількістю збудованих амбулаторій у невеличких селах. Створено освітні округи, придбали 45 шкільних автобусів. Адміністративно-територіальна реформа, завдяки якій в нас вже створено 21 об’єднану територіальну громаду. Децентралізація влади дозволяє залишати більше доходів з податків на місцях. Завдяки цьому і субвенціям із державних спецфондів відремонтували станцію переливання крові, обласну та обласну дитячу лікарні тощо. Ми бачимо зміни у військовій галузі, як вирішується транспортна проблема в обласному центрі.

Всі ці ініціативи втілюються президентською командою. Зрозуміло, що при зміні президента, скоріш за все, змінять і президентську вертикаль на місцях. І з діючими програмами вийде, як з попередніми при зміні президента: їх або замінять на інші, або просто припинять.

Але люди чомусь не реагують на зміни. Є віртуальний кандидат, в якому зійшлися досить мрійливі й романтичні сподівання населення від президента. Та, на жаль, ці очікування не виправдаються: ймовірність того, що людина, яка прийшла «з вулиці», зробить вам якісну політичну операцію, стрімко прямує до нуля. Людина прийшла в політику зі сцени. І навіть якщо це чесна і гарна людина, вона просто не потягне такі складні рішення, як зовнішня політика та оборона країни, на яку напала сусідня держава-агресор.

Такий результат першого туру є сигналом сучасній правлячій верхівці і багатьом олігархам, що люди в першому «раунді» показали їм «жовту картку». І є можливість, що в другому вже покажуть «червону». Це сигнал, що годі не дотримуватися своїх обіцянок, годі не виконувати запити суспільства. Якщо не готові виконувати – не йдіть на вибори. А то виберуть некомпетентного кандидата просто на зло.

Дмитро Сінченко:

– Обрання нового кандидата не означатиме негайної зміни уряду і перерозподілу держбюджету. Новий президент ні на що не зможе впливати ще як мінімум рік після його обрання: не зможе призначити нових міністрів, зупинити чи збільшити фінансування тієї чи іншої статті бюджету – він не має таких повноважень. Загроза полягатиме в іншому: тривалий період безвладдя та невизначеності, в який увійде наша держава у разі зміни президента, може спровокувати зупинку міжнародної фінансової допомоги нашій країні, а це, у свою чергу, зумовить інфляцію, зростання цін на всі товари і призведе до недофінансування бюджетних програм – на них банально не вистачить передбачених коштів.

Проте, окрім фінансового, є й інший, значно більший ризик. Зміною влади в країні може скористатись ворог, розпочавши новий, більш масштабний наступ на сході. Навряд чи до цього буде готовий новообраний Президент, тому він може піти на суттєві поступки ворогу, віддавши під його контроль нові території або відмовившись від євроінтеграції, або дозволивши офіційне введення на нашу територію російських «миротворців» тощо.

– Про електоральні настрої Кіровоградщини: чому зроблено такий вибір, чим пояснюється вища явка у порівнянні з попередніми роками?

Дмитро Сінченко:

– Ми завжди були протестним регіоном. Наші виборці голосували то за комуністів, то за націоналістів, то за соціалістів – але завжди за тих, хто був в опозиції до влади. От і цього разу область проголосувала за опозиційних кандидатів. Очікувано у нас вища підтримка Юлії Тимошенко, ніж у цілому по країні. Це пояснюється тим, що у нас сильна партійна структура «Батьківщини» в області.

Висока явка – через значне емоційне напруження виборчої кампанії. Гострі суперечки в інформаційному полі країни мобілізували тих виборців, які раніше були аполітичними.

– Що б ви порадили жителям Кіровоградщини, аби зробити виважений вибір вже 21 квітня?

Дмитро Сінченко:

– Не піддаватись інформаційним маніпуляціям. Виборцю варто проаналізувати передвиборчі програми, біографії і команди обох кандидатів, подивитись дебати між кандидатами (саме дебати, а не політичні ток-шоу). Обидва кандидати мають свої як плюси, так і мінуси. Важливо не заплющувати очі на негатив, не піддаватись емоціям, а зробити свій вибір свідомо та раціонально.

Руслан Стадніченко:

– Я б порадив хоча б на кілька днів вимкнути телевізор та Інтернет. Адже наразі йде сильна анти-агітація, чорний піар в першу чергу проти чинного Президента з боку олігархів. А ми знаємо, що канали «1+1», «2+2», «ТЕТ» належать Ігорю Коломойському, «Інтер», «Мега», «НТН» – Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну. Канал «Україна» – Ренату Ахметову. ICTV, «Новий канал», «СТБ» – сім’ї Пінчуків.

Раджу просто вийти і подивитися, як живе мирно зараз наша область. Пройтися рідним містом чи селом, пригадати, чи відбулися якісь зміни за останні роки. Без розповідей друзів, телеканалів та зовнішньої агітації. Прийняти рішення самостійно, мінімізувавши зовнішній вплив.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here