ПІДЛІТКОВА ЗЛОЧИННІСТЬ: «ВИБУХ» ЧИ ПАНІКА?

0
1237
views

«Підліткова злочинність у Кропивницькому  набула загрозливих масштабів, а поліція це ігнорує, в місті орудує одна і та ж компанія, яка «полює» на неповнолітніх», – у цьому впевнені батьки підлітків, які постраждали  через напад на них у так званому сквері «Пантера», що напроти обласного краєзнавчого музею.

Протягом двох місяців там сталося кілька інцидентів. За словами одного з потерпілих, йому та його знайомим спочатку у нецензурній формі запропонували забиратися геть, а потім нападники, а їх було близько 15 осіб, почали бити підлітків руками та ногами. За даним фактом порушено кримінальне провадження.

Значний резонанс зчинило і повідомлення про жорстоке побиття школяра Дениса Бірзула, відомого авторством віршів на військово-патріотичну тематику, та йoгo друзів групою в складі близько 15 юнаків у лютому у тому ж сквері з пантерами. Хлопця госпіталізували. Цією справою теж займаються слідчі.

Аби з‘ясувати, наскільки в місті є загрозливою ситуація із підлітковою злочинністю, ми звернулися до начальника відділу ювенальної превенції в Кіровоградській області Сергія Бочарнікова. 

‒ Заявляю з усією відповідальністю, ніякого «вибуху» підліткової злочинності в місті немає, – почав розмову Сергій Борисович. – Навіть спостерігається деяке зниження кількості протиправних випадків з боку неповнолітніх.  Що стосується «Пантери», то наразі цей сквер під пильним наглядом поліції. Що там відбувається? Збираються підлітки з різних мікрорайонів, і починається: «А чого ви сюди прийшли?», «Ану йдіть!» і тому подібне. Випадок з Денисом Бірзулом зараз розслідується, слідчі з’ясували, що перед конфліктом ті, хто його побив, вживали спиртне. Хлопці придбали його в магазині, що знаходиться поряд зі сквером. Це підтвердила камера спостереження в тому ж торговельному закладі. Добре видно, що продавчиня дає пляшки неповнолітнім, хоча це суворо заборонено. За такі дії передбачається не тільки штраф, а й позбавлення ліцензії на продаж алкоголю.

За словами Бочарнікова, поліція чималу увагу надає попередженню підліткової злочинності. Це і чергування біля місць, де збирається молодь, і постійні відвідування навчальних закладів працівниками як ювенальної, так і патрульної поліції. Робота проводиться не тільки з дітьми, а й з їхніми батьками. Під час зустрічей вони закликають батьків об‘єднати зусилля у питаннях безпеки їхніх дітей, звертають увагу на заходи, які застосовуються правоохоронними органами для профілактики скоєння протиправних дій як самими неповнолітніми, так і стосовно них з боку дорослих, попередження вживання підлітками  наркотиків, алкоголю, випадків насилля у молодіжному середовищі тощо.

– Коли стається з дітьми неприємність, я питаю батьків, чому їхні неповнолітні донька чи син гуляють вночі? Чи знають вони, де і з ким їхні діти серед ночі? І чим це загрожує? – продовжує  Сергій Борисович. – Адже тільки зусиль поліції недостатньо, аби викорінити негативні явища серед неповнолітніх і вберегти їх від непоправних дій.  Я звертаюся до них не тільки як поліцейський, а  й передусім як батько. Приділяйте більше часу і уваги своїм дітям. Цікавтесь, де вони знаходяться, як проводять дозвілля, з ким спілкуються. А разом ми зможемо краще потурбуватися про їхню безпеку. Діти мають бути під контролем! На жаль, хоча б узяти наш обласний центр, багато сімей є неповними, неблагополучними.  Буває, коли замість батька є вітчим, з яким у підлітків, як правило,  не налагоджуються стосунки. Це часто стає приводом для агресії проти інших, а в результаті дитина скоює злочин і її життя – зламане.

За словами поліцейського, нині до підлітків, які скоїли той чи інший злочин, судді намагаються ставитися якомога толерантніше, не запроторювати їх за грати, якщо малолітній зробив хибний крок уперше. І тільки коли це дійсно тяжкий злочин, якщо підліток схильний до рецидиву та ще за кількома вагомими причинами його направляють  до  спецзакладу. Наразі в слідчому ізоляторі Кропивницького за тяжкі та особливо тяжкі злочини на суд чекають шість підлітків. Один з них – житель Бобринецького району, який 8 березня убив одного та завдав поранень ще двом односельцям.

За порушення дітей відповідають дорослі

У порівнянні з минулим роком випадків підліткової злочинності поменшало, але вже за цей рік у місті неповнолітніми скоєно сім крадіжок, один розбій і один грабіж.

– Серед правопорушників переважно учні ПТУ, діти, позбавлені батьківської уваги, з неблагополучних сімей, – каже  Бочарніков. – Це та категорія підлітків, які живуть у гуртожитках, полишені на самого себе. Не завжди з працівниками тих навчальних закладів поліція знаходить спільну мову. От хоча б такий приклад. Поліцейські побачили, як неповнолітні палять цигарки біля гуртожитку,  складають протокол, і тут же одна з виховательок дорікає правоохоронцям: «Вам що, робити нічого?  Знайшли злочинців!». Дивно таке чути, адже саме в її обов‘язки входить слідкувати, аби підлітки, а їм здебільшого років по 15, не псували собі здоров‘я. Ні, її турбує те, що за складений протокол вона має дати пояснення керівництву закладу, який повинен сплатити штраф згідно зі статтею 173 Адмінкодексу України. 

Що стосується батьків, то за вчинення неповнолітніми  віком  від  14  до  16  років  адмінправопорушення  на батьків або осіб, які їх замінюють, накладається штраф від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 грн).

Вчинення  неповнолітніми  діянь,  що  містять  ознаки  злочину,  якщо  вони  не  досягли  віку,  з  якого  настає  кримінальна відповідальність, ‒ штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн). Про це йдеться у ст. 184  Адміністративного кодексу України. 

У  разі  відсутності  у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає,  або  в  повному  обсязі  її  батьками  або  особами,  що  їх замінюють. А це свідчить  про  те,  що вчинення  дітьми протиправних дій є наслідком недбалого підходу батьків до своїх обов’язків. 

«Цікавтесь проблемами ваших дітей»

До цього закликає батьків і начальник ГУНП в Кіровоградській області Роман Козьяков.  На зустрічі з матерями постраждалих у сквері «Пантера» неповнолітніх полковник  поліції  звернувся до них і закликав контролювати своїх дітей, які проводять вільний час.

‒ Хотів би звернутися до батьків. Спілкуйтеся зі своїми дітьми. Потрібно бути впевненими, де вони перебувають та чим займаються. Цікавтесь, чи є в них якісь проблеми, та контролюйте час перебування їх на вулиці. Є обмеження – до 22 години. Також потрібно цікавитись, з ким спілкується дитина, – звернувся Роман Козьяков.

Матері у свою чергу поскаржилися на повільне розслідування справи міськвідділом поліції та попросили взяти розслідування на обласний рівень. Нагадаємо, 2 лютого близько 18-ї години група підлітків побила Дениса Бірзула та його друзів. Подія сталася на території скверу «Пантера»  у Кропивницькому.

Начальник поліції запевнив учасників зустрічі, що правоохоронці посилили контроль у центрі міста в зв’язку з суспільним обуренням щодо скоєння правопорушень неповнолітніми.

‒ Працівники поліції будуть проводити всі необхідні заходи для профілактики та недопущення злочинів. На сьогодні посилені патрулі та опрацювання територій біля ТРЦ «Депо‘т» і скверу «Пантера»,  – додав Козьяков.

«Супроводжуємо» дітей з першого класу»

Правове виховання – один із напрямків роботи з дітьми у сучасних школах. Вчителі, вихователі, а віднедавна ще й шкільні поліцейські проводять з учнями профілактику, направлену на попередження протиправних дій з боку неповнолітніх. У кожному навчальному закладі свої превентивні методи. Як це відбувається у комунальному закладі «НВК ЗОШ №34 – економіко-правовий ліцей «Сучасник», нам розповів його директор Віктор Ануфрієв.  

– На сьогодні в нашому навчальному закладі майже тисяча учнів, – каже Віктор Семенович. – Діти до нас приходять різні, з різних сімей, кожна дитина – зі своїм характером, звичками, талантами тощо. Але з них складається колектив, в якому вони будуть знаходитися десять років. По суті це їхня друга родина, де вони знайдуть нових товаришів, набуватимуть знань, де формуватиметься характер і ставлення до дорослого життя. Мало тільки навчити дітей тим чи іншим наукам, потрібно ще й знати, чим живуть вони, які таємниці ховають у своїх маленьких душах, з чим щодня приходять до школи – з радістю чи агресією? І звідки вона береться? Аби розібратися в цьому, в школі працюють психологи, які «супроводжують» дітей з першого класу.

За словами практичного психолога Ольги Комісарової, на кожного учня заводиться зошит, в якому відмічаються його характерні особливості. Дуже важливо знати, в якій домашній атмосфері росте дитина, хто її батьки, чи це повна сім‘я. Адже обстановка, в якій живе  і розвивається хлопчик чи дівчинка, може або позитивно, або негативно впливати і на поведінку в школі, спілкування з однолітками і ставлення до вчителя. Бесіди з учнями дають можливість виявити їхні схильності і до правопорушень, що у подальшому призведуть і з злочинних проявів. Якщо ж учень поводиться вороже з однокласниками, проявляє агресію, проводиться робота з батьками. На жаль, за словами психолога, батьки іноді уникають контакту з вчителями, що ускладнює ситуацію.

Одна з форм попередження правопорушень – залучення школярів до роботи у гуртках. При школі працює свій дитячо-юнацький центр, у якому діють гуртки за уподобаннями. Це і «Школа сучасного спортивного танцю «Форсаж», вокальний колектив  «Веселі вітамінчики»,  ансамбль бандуристів «Диво-струни», спортивний гурток з хортингу, ораторського мистецтва «Лідер». Більше половини школярів зайняті у цих гуртках.

Особлива увага у питаннях попередження правопорушень приділяється дітям середнього і старшого віку. Не секрет, що директору та вчителям іноді доводиться по закутках відшукувати малолітніх любителів покурити, а потім вичитувати нотації про небезпеку тютюну для молодого організму. Чимало бесід про шкідливість наркотиків з учнями проводять як учителі, так і спеціалісти-наркологи. Частими гостями в школі є поліцейські, котрі роз‘яснюють, якою буває відповідальність неповнолітнього за скоєні правопорушення або ж злочини.

Віктор Семенович запевняє, що поведінка дітей у школі не викликає занепокоєння, жодний учень не знаходиться на обліку у ювенальній поліції, не зафіксовано жодних проявів неповаги до однокласників з обмеженими можливостями або ж через расову відмінність. Але це не дає приводу для розслаблення. Навпаки, педагогічний колектив відшукує дедалі нові форми роботи для виховання гідних громадян України.  

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here