СПОЖИВАЧІ ПОТРЕБУЮТЬ ЯКІСНОЇ ТА БЕЗПЕЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ

0
895
views

На цьому наголосила заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області Світлана Яніцька на семінарі-навчанні зі Спілкою споживчих товариств. Участь у заході взяли голови правлінь спілки, представники кооперативних організацій, керівники підприємств.

Сьогодні в харчовому законодавстві відбувається ряд змін, одна з яких – впровадження процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продутів (НАССР). Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Мінагрополітики від 01.10.2012 №590 застосування цих процедур є обов’язковим як для операторів ринку харчових продуктів, виробників, так і для тих, хто здійснює транспортування, зберігання, реалізацію та обіг харчових продуктів.

«Впровадження системи НАССР – важливий крок для створення ефективної системи контролю на виробництві, в тому числі й на малих потужностях, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами, – зазначила Світлана Яніцька. – Використання системи дозволить забезпечити конкурентоспроможність».

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), як система аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, дає змогу гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних факторів. Якщо традиційні системи управління безпекою та якістю продукції виявляють невідповідність на стадії готового продукту, то НАССР запобігає ризикам на всіх етапах виробництва, при цьому акцентуючи увагу перш за все на безпечності продукту. Вимоги системи НАССР повинні бути застосовані і на підприємствах – постачальниках сировини, допоміжних матеріалів, і в системах обігу та роздрібної торгівлі.

2

Відповідно до законодавства вищезазначена система не обов’язково має бути сертифікована, але вона має працювати. Однак трапляються випадки, коли підприємство має сертифікат, а при перевірці виявляється, що запроваджена система не функціонує.

Також учасникам семінару–навчання повідомили про можливість пройти навчальний курс, присвячений особливостям розробки, впровадження та забезпечення функціонування НАССР в Україні. Навчання є безкоштовним та проходитиме на платформі масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here