ЗІРКОВИЙ СІМЕЙНИЙ ДУЕТ S&A

0
1460
views

Кожна творча особистість прагне реалізувати свій потенціал. Проте не кожному це вдається зробити. Вони гуртуються разом і створюють чудовий світ казки, в якому перебувають. А коли талановиті люди поєднують власні долі, то це найцінніший подарунок, який може бути. Це талановите пісенне подружжя Світлани Щербини, поетеси і композиторки, та Андрія Тонкевича, музиканта, які нерозлучні вже протягом п’яти років. Вони невпинно працюють над створенням нових креативних проектів. Саме з таким сімейним зірковим дуетом нещодавно ми поспілкувалися.

– Світлано, з чого починалося ваше захоплення музикою?

– Я народилася у Харкові, з 1980 року живу в Кропивницькому. Cпочатку я писала вірші. Перший – у вісім років, він був присвячений школі. Згодом, у тринадцять років, почали приходити рядки про кохання. З цього часу я почала навчатися у музичній студії при БК АРЗ по класу фортепіано. Після цього чотири роки вчилася у Кіровоградському музичному коледжі на диригентсько-хоровому відділенні. Після закінчення коледжу стала писати власні вірші та музику. Потім п’ять років навчалася у ЦДПУ ім. В.Винниченка на мистецькому факультеті.

 

ВОНА ЗБЕРІГАЄ ТАЄМНИЙ КОД НАЦІЇ (ФОТО)

 

– Як складалася ваша подальша педагогічна діяльність?

– З 1994-го я займаюся педагогічною роботою. Більше двадцяти років є художнім керівником вокальних, хорових, фольклорних колективів у центрах естетичного виховання при ЗОШ №№25, 13, 31 міста Кропивницького. Більшість авторських пісень подарувала моїм учням, багато з них увійшли в шкільний репертуар та виконувалися на конкурсах, фестивалі «Степові джерела». Я створила пісні, які стали гімнами шкіл міста №№25, 13, 34, 31.

Багато пісень використовуються вчителями музики, керівниками естетичних центрів, викладачами музичних шкіл, з якими співпрацюю. Низку хорових творів виконують студентські та навчальні хори музичного коледжу та ЦДПУ ім. В.Винниченка. Маю велику кількість грамот та дипломів учасника фестивалю «Степові джерела», на яких мої вихованці зайняли призові місця, а також власні грамоти за творчі успіхи, авторство.

Зараз я працюю вчителькою музичного мистецтва в школі №17 міста Кропивницького.

– Розкажіть докладніше про вашу творчість…

 – За чверть століття я написала більше ста п’ятдесяти пісень на власні слова та музику. Серед них є романси, твори для хорового дитячого колективу, самодіяльного хору, ансамблю та солістів, близько тридцяти обробок українських народних пісень для фольклорного ансамблю, сучасні пісні, які виконую на творчих зустрічах, міських та шкільних заходах, концертах.

Багато пісень присвячено шкільній темі: «Вам – учителя!», «Здрастуй, школо!», «Моя однокласниця», «Мой щенок», «Школьный хор» та інші. Користуються популярністю пісні патріотичного характеру: «Матінко-Україна», «О, Україно!», «Україно моя», «Рятівникам ЧАЕС», «Пам’яті Ю.А.Гагаріна» та інші.

Є пісні, присвячені рідному місту: «Мій Кіровоград», «Любимый город», хоровий твір для мішаного хору «Пісня-гімн Єлисаветграду», «Пісня про Дендропарк», пісня, присвячена спогадам про Одесу: «Живи, Одесо!». Тема матері, любові до рідних звучить в піснях: «Мамо моя», «Мама…», «Маме в день 8 Марта» («Милая мама»), «Маме в день рождения» та піснях про дитинство: «Фотографія», «Детство», «Город детства», «Сестре в день рождения», «Две сестры», «Родителям». Є також пісні та романси про кохання: «Романс о любви», «Стеклянная роза», «Смелый наездник», «Тільки у любові», «Квіти», «Наші зустрічі», «Мелодия дождя», «Только ты».

Я маю декілька пісень на вірші кіровоградських поетів, зокрема Миколи Левандовського, Антоніни Царук та Ніни Бредихіної, а також приурочені до важливих подій та дат. Пишу сценарії для свят, творчих зустрічей, які організовую на базі бібліотек міста Кропивницького, була активним членом творчого клубу «Чайка», створеного при бібліотеці – філії №6. У 2011 році члени клубу відсвяткували ювілей – своє п’ятиріччя. До цієї знаменної дати я написала вірш. Він увійшов до списку творчих робіт «чайківців». Також у приміщенні бібліотеки – філії №6 20 квітня 2011-го відбулася презентація пісні «Пам’яті Ю.А.Гагаріна» на конкурсі «Русское слово», присвяченому 50-річчю з дня першого космічного польоту Ю.Гагаріна.

Деякий час я співала в церковному хорі, а також муніципальному камерному хорі Юрія Любовича при музичному коледжі, у якому виконувала партію сопрано.

І донині продовжується моя творча співпраця з літературно-творчим об’єднанням «Крила», що діє при БК «Авіатор», та безпосередньо зі солісткою фольклорного ансамблю «Чиста криниця» при БК «Авіатор» під керівництвом Ніни Миколаївни Бредихіної.

У 2009 році ансамбль «Глорія» презентував мою пісню «Свято танцю з «Анютою» на фестивалі хореографічних колективів міста, яка стала гімном танцювального колективу «Анюта» м. Кіровограда (керівник Ганна Ніжнікова).

Мій хоровий твір «Колыбельная Мишутки» виконується студентами КДПУ ім. В.Винниченка на державних іспитах. Деякі романси вивчають студенти музичного коледжу на заняттях з вокального мистецтва, серед них «Смелый наездник», «Романс о любви», «Стеклянная роза». До репертуару дитячого хору під керівництвом Алли Татарової увійшли пісні та твори, створені для дитячого хору музичної школи.

– А чи брали ви участь у фестивалях?

– Так. У 1998 році я брала участь у фестивалі «Червона Рута-98», що проходив у Кропивницькому. Виступала у номінаціях «Поп-музика» та «Авторська пісня». У 2001 році зайняла призове місце на Всеукраїнській олімпіаді вчителів музичного мистецтва, що проходив в Одесі, де були представлені мої авторські роботи. У 2010 році була учасницею фестивалю «Степові джерела».

У 2010 році за пісню «Матінко-Україна» я була нагороджена почесною грамотою «За авторство» кіровоградською поетесою та композиторкою Ларисою Гайдай, композиція виконувалася на міському фестивалі «Степові джерела». У 2013 році була учасницею фестивалю «Освітянські зорі», де виступала у номінації «Авторська пісня». У 2011 році записаний диск з авторськими піснями під назвою «Песня длиною в жизнь…», до якого увійшли сімнадцять пісень.

До розмови долучається й Андрій Тонкевич.

 – Андрію, а як ви захопилися музикою?

– Коли навчався у школі, то відвідував хоровий гурток. Маючи гарний голос, я виступав на усіх шкільних концертах та вокальних конкурсах, де займав призові місця і отримував багато дипломів та грамот. Навчаючись у ПТУ № 2, також брав активну участь у самодіяльності. Згодом вступив до ЦДПУ ім. В.Винниченка на мистецький факультет за спеціальністю «Музична педагогіка та виховання». Там я також виступав на студентських концертах. Потім співав у циганському ансамблі «Ягорі».

– За яких обставин ви познайомилися зі Світланою?

– Випадково, я знайшов її у соціальній мережі «Однокласники» у 2015 році. Мені дуже сподобалися її пісні, і я вирішив познайомитися з нею. Я теж співаю, тому Світлана запросила мене виступити в Театрі авторської пісні, який протягом 2014-2015 років збирав талановитих поетів та музикантів. Тож я радо прийняв цю пропозицію і виконав кілька циганських пісень. Потім ми зустрілися на концерті у Ковалівському парку. З того часу нерозлучні. Спочатку ми просто виступали разом, а згодом зрозуміли, що жити один без одного не можемо.

– Андрію, я знаю, що у вас є сімейний дует «S&A». А коли він був створений і чому став «зірковим»?

– Наш сімейний дует був створений у січні 2016-го. 18 січня 2016 року ми стали учасниками Всеукраїнського проекту «ДоРеМіФа – Народний музичний рейтинг».

А зірковим він став завдяки тому, що ми брали участь у талант-шоу «Зіркова пара року-2016» і отримали нагороду – диплом за участь у номінації «Вокал», а також приз інтернет-симпатій. За час існування в репертуарі дуету нараховується більше тридцяти пісень різних жанрів на направлень. Більшу частину складають авторські пісні на вірші та музику моєї дружини Світлани, сучасні та циганські пісні. Репертуар поповнюється новими композиціями. Ми беремо активну участь у житті нашого міста та області, проводимо корпоративи, новорічні дитячі ранки, постійно працюємо над сольною програмою. У нас вже було два сольно-дуетних концерти у Кропивницькому. Ми знаходимося в постійному пошуку нових ідей та проектів. Такою ідеєю, зокрема, є створення дитячого естрадно-вокального ансамблю «Талісман». Вік наших учасників – від шести до чотирнадцяти років. У 2018 році наш колектив взяв участь у Всеукраїнському фестивалі «Перлина України-2018», що проходив у Києві. На цьому фестивалі ми презентували авторську пісню Світлани Щербини «Матінко-Україна», де посіли третє призове місце. Також солісти цього ансамблю взяли участь у вокальному конкурсі, де посіли друге і третє місця

– А які плани на майбутнє?

– Найближчим часом в обласній філармонії проходитиме II міжнародний фестиваль-конкурс талантів «Твоя мрія», де виступатиме наш ансамбль, а 20 квітня ми поїдемо у Черкаси на фестиваль. А також готуємось виступити з новою сольною програмою.

Світлана НІКОЛАЄВСЬКА.

Всеукраїнський конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here