ДИСКРИМІНАЦІЯ НА РИНКУ ПРАЦІ: ЧИ ПЕРЕДБАЧЕНЕ ПОКАРАННЯ ДЛЯ НЕДОБРОСОВІСНИХ РОБОТОДАВЦІВ?

0
1676
views

Дискримінація – це нерівне ставлення до людини через її певну ознаку: вік, стать, місце проживання або соціальний статус у всіх сферах, крім особистої.

Не зважаючи на те, працевлаштовується особа до державної установи або до приватного підприємця, закон однаковий для всіх, і він забороняє дискримінацію.

Слід зазначити, що статтею 11 Закону України «Про зайнятість населення» та статтею 24-1 Закону України «Про рекламу» заборонено у рекламі про вакансії (прийом на роботу), зокрема, зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі.

У разі порушення цих вимог рекламодавець сплачує штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (41 730 грн).

«Роботодавець не повинен питати вас, чи ви одружені, який у вас стан здоров’я, чи є у вас маленькі діти або плани піти у декретну відпустку. Сьогодні, у 2019 році, це є абсолютно неприйнятним у будь-якій розвиненій країні», – зазначає Богдан Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості.

Не проходьте повз дискримінаційні оголошення. Напишіть скаргу Коаліції з протидії дискримінації в Україні або зверніться до Кіровоградського обласного центру зайнятості. Чим більше таких скарг – тим проблема стане публічнішою, а це ще один крок до її вирішення. Так ви зможете захистити себе від порушення, зокрема, ваших трудових прав, претендувати на гідну заробітну плату чи підвищення по роботі, мати комфортні умови для виконання своїх посадових обов’язків.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here